Witam
Tu Test
Zapraszam do udziału w kontynuacji konkursu, który zapoczątkował dawno, dawno temu Maciek Cobra 67. Maciek wciąż jest opiekunem tego konkursu.
Niestety rozmiary tamtego wątku konkursowego (ponad 100 stron) podobnie jak następnych był tak duży, że zaczynał powodować zaburzenia w widoku całego działu Hitoria i trudność w moderacji. Dlatego zamykam trzecią część konkursu i otwieram czwartą z kontynuacją quizu.
Przypomnę zasady zabawy:
1. Ktoś zadaje pytanie z dziedziny historii do r. 1914.
2. Inne osoby udzielają odpowiedzi.
3. Ten kto zadał pytanie musi potwierdzić, czy padła prawidłowa odpowiedź i wyznacza autora pierwszej prawidłowej odpowiedzi do zadania kolejnego pytania.
4. Jeśli w ciągu 24 godzin nie padła poprawna odpowiedź na pytanie, to autor zagadki udziala właściwej odpowiedzi i zadaje następne pytanie.
Zapraszam do zabawy. Pytanie tradycyjnie już zadaje Rob_k :1
:pa
Test
Maciek (cobra67) kilka lat temu napisał(a):
Żądni wiedzy
Podczas surfowania w sieci zauważyłem na jednym z for tematycznych (historia) ciekawą zabawę. Uczestnik forum zadaje konkursowe pytanie. Osoba, która pierwsza odpowie czeka na zaliczenie odpowiedzi przez zadającego pytanie. Po tym fakcie jeśli odpowiedĽ była prawidłowa osoba ta ma prawo zadać kolejne i tak dalej w nieskończoność...
Ze względu na ściśle określony zakres dziejowy tego podforum proponuje by pytania kończyły się datą na lecie 1914r. Pytania mogą dotyczyć wszystkiego co związane jest z historią: dyplomacji, historii wojskowości, taktyce, konfliktach zbrojnych, wojny, archeologii, personach mających wpływ na losy świata, religii itp...
Proszę zwrócić uwagę na stopień trudności zadawanych pytań! Na innym forum czytałem kiedyś takie pytania, że nie wyobrażam sobie jaką literaturę musiałbym posiadać żeby na takowe pytanie odpowiedzieć! Zabawa polega na tym żeby zadawać takie pytania które nie wymagają encyklopedycznej wiedzy i były dostępne w miarę dla każdego.
Mam nadzieję że uda mi się was zmobilizować do zabawy i obustronnej edukacji zarazem.
UZUPEŁNIENIE ZASAD:
Jeśli po 24 godzinach od zadania pytania nie uzyskano na nie odpowiedzi, zadający odpowiada sobie sam i zadaje kolejne pytanie (może trochę łatwiejsze ). Ma na celu zapewnienie płynności zabawy.