Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 19:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Toporek do ID
PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 12:14 
Pułkownik
Pułkownik

kolekcjoner3000 jednoręczne małe ośniki mają kształt strzemiona z dołączoną rączką,i tak samo jak większymi pracuje się nimi przyciągając je do siebie,w czasie strugania.Strugi,heble itp,odpycha się od siebie.Ten mój ma ewidentnie kształt dwuręcznego,tylko dlaczego jest taki mały?Być może to jakiś precyzyjny ośnik stolarski?Może jednak to element jakiegoś większego urządzenia tnącego? I przede wszystkim dlaczego brąz,a nie stal :? To może być klucz do rozwiązania tej zagadki.Teoria o witaminach mnie nie przekonuje,bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić np.XIX wiecznego chłopa,leczącego się u znachora,wyrywającego zęby u kowala,by dbał o pełnowartościową,zbilansowaną dietę,liczył kalorię,i witaminy ;) Fancik został znaleziony latem,przy jeziorze,na obrzeżach bardzo starego miasteczka.Szukałem sporo w google,by rozwiązać jego tajemnicę...i nic :( Trochę go oczyszczę,i zrobię lepsze fotki.Pozdrawiam,i dzięki za odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Toporek do ID
PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 18:31 
Generał Broni
Generał Broni

seimitar napisał(a):
Trochę go oczyszczę,i zrobię lepsze fotki.Pozdrawiam,i dzięki za odpowiedzi.

Nie wiem czy ten przedmiot jest wiekowy, ale na razie daj sobie spokój z czyszczeniem aby go nie zniszczyć.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]