peperybka napisał(a):
Więc może po prostu wypowiesz się w temacie darując sobie personalne wycieczki.
McKane napisał(a):
Długość wszystkich grotów podaje się zawsze razem z trzpieniem
Nie wiem jak się podaje ZAWSZE i skąd Ty czerpiesz wiedzę jak się ZAWSZE podaje. Ja wielkość grota podaję ZAWSZE bez trzpienia. Wynika to stąd, że miałem okazję podziwiać egzemplarze - dziwaki z 10 centymetrowym cieniutkim trzpieniem, zupełnie nieuzasadnionym. Podanie wtedy, że znalazłem 15 centymetrowy grot od łuku mogło by kogoś wprowadzić w błąd.
Pozdr.
Wydawało mi się że jeśli chodzi o tematykę bronioznawczą wyznacznikiem są publikacje badaczy tego zagadnienia a nie przekonania pererybki z forum PS. Ale być może się mylę. Proponuję najpierw zapoznać się paroma opracowaniami archeologicznymi na zasadzie porównania obrazka i inwentarza ... zobaczysz wtedy jaka jest ogólnie przyjęta zasada :) Chciałbym też żebyś pokazał nam w wolnej chwili te groty do ciężkich kusz które mają 10 - 11 centymetrów bez uwzględnienia trzpienia albo tulei ... zapewne zobaczymy same włócznie ale kto wie ;)
Żeby nie być gołosłownym i oszczędzić Ci czasu w bibliotece oto kilka ogólnie dostępnych publikacji m.in o broni strzelczej:
Z. Stefańska, Genealogia kuszy, „Muzealnictwo wojskowe”, t. 3, 1985.
O. Gamber, Waffe und Rüstung Eurasien. Frühzeit und Antike, Braunschweig 1978, s. 398 i passim
A. Nowakowski, Uzbrojenie wojsk krzyżackich w Prusach w XIV w. i na początku XV w., Łódź 1980. AAL, nr 31, s. 121
J. Werner, Polska broń. Łuk i kusza, Wrocław 1974
Z. Żygulski jun., Broń w dawnej Polsce. Na tle uzbrojenia Europy i Bliskiego Wschodu, Warszawa 1982
T. Wojciechowski, Znaleziska fragmentów kusz na ziemiach polskich, KHKM, R. XXXVII, 1989, nr 3-4, s. 486.
A. Nadolski, Lądowa technika wojskowa od połowy XII wieku do roku 1333, [w:] Polska technika wojskowa do 1500 roku, red. A. Nadolski, Warszawa 1994
A. Nowakowski, Arsenały zamków krzyżackich w Prusach w latach 1364-1431, [w:] Mediaevalia archaeologica, red. A. Nadolski, Wrocław-Warszawa-Kraków-Gdańsk-Łódź 1986. AAL, nr 31, s. 49-99
A. Kola, G. Wilke, Późnośredniowieczne siedziby rycerskie na ziemi chełmińskiej w świetle badań archeologicznych w Słoszewach i Plemiętach, „Acta Universitatis Nicolai Copernici”, Archeologia, VI, z. 110, 1990, s. 65-87
Nadolski A., Studia nad uzbrojeniem polskim w X, XI i XII wieku, Łódź 1954. AAL, nr 3
Dla przykładu korzystając z następującej publikacji:
Poklewski Koziełł T., [również jako Poklewski T.] Charakterystyka kategorii, [w:] Łęczyca wczesnośredniowieczna, t. III, red. A. Abramowicz, A. Nadolski, T. Poklewski Koziełł, J. Wieczorek, Łódź 2003
Poklewski Koziełł T., Żemigała M., Wojtyła Janiak J., Katalog rzeczowy (płyta CD), [w:] Łęczyca wczesnośredniowieczna, t. III, red. A. Abramowicz, A. Nadolski, T. Poklewski Koziełł, J. Wieczorek, Łódź 2003
Statystyki wyglądają tak:
Groty typu 3 wg Poklewskiego-Koziełł to zbiór 167 zabytków z których największy miał 91 mm (pomiary oczywiście obejmują całość zabytku łącznie z tuleją)
Typ 3a czyli groty szczególnie masywne o długości nieco powyżej 100 mm reprezentowane były w Tumie zaledwie przez 2 egzemplarze. Przyjmuje się iż stanowiły pozostałości bełtów do kusz wałowych gdyż znacznie odbiegały wielkością od pozostałych znalezionych na tym stanowisku zabytków.
Najbardziej nas interesujące w tym wypadku groty to groty typu 4. W Tumie znaleziono ich 32 sztuki z czego największy liczył 82 mm.
Warto przyjrzeć się też wynikom badań w Słoszewach. Nie mam opracowania od ręką ale pamiętam że wśród dosyć bogatego zbioru grotów z trzpieniem największy miał koło 10 cm.
Skoro średnia długość grotów oscylowała w granicach 70 mm teza o 120 mm grocie jako pocisku do kuszy wałowej wydaję się być do rozważenia nie sądzisz ?
Pozdr