Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 20:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Takie "C"
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 09:12 
Generał Broni
Generał Broni

peperybka napisał(a):
Znalezisko masz obowiązek zgłosić wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków (bezpośrednio lub za pośrednictwem wójta), a nie jakimś anonimowym archeologom, czy muzealnikom. Prawo jest tu akurat jasne i precyzyjne.

To ja sobie pozwolę wkleić tekst ze strony Muzeum Archeologicznego w Gdańsku.

Część stanowisk i zabytków archeologicznych odkrywana jest przypadkowo. Aby uniknąć nieświadomego zniszczenia należy odkryte znaleziska zgłosić archeologom. Znalezione przedmioty najlepiej zostawić w takich warunkach w jakich je odkryto i wstrzymać dalsze prace ziemne. Jeżeli przedmioty zostały już wydobyte z ziemi należy chronić je przed zniszczeniem i zapamiętać okoliczności ich odkrycia. W żadnym wypadku nie należy prowadzić wykopalisk na własną rękę bez udziału archeologa. Ważny jest nie tylko zabytek, ale też i warunki w jakich został odkryty.(…)
(…)Odkrycia możemy też zgłaszać w Urzędach Miast i Gmin, w szkołach, na Posterunkach Policji.
Nie możemy lekceważyć żadnych odkryć. Każde może stanowić cenny wkład w poznanie dawnej historii.

http://www.archeologia.pl/index.php?n=11

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 11:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jest jeszcze jedna droga ,o ile masz jakieś obawy co do konsekwencji zgłoszenia zawsze możesz
zrobić to ANONIMOWO.Przygotuj sobie mapkę z miejscem gdzie przedmiot znalazłeś,odwiedź
regionalne muzeum oddaj i możesz być pewny że przedmiot trafił w dobre ręce.A Ty odwaliłeś kawał dobrej roboty a to chyba lepsze od jakiegoś papierowego dyplomu.
pozdrawiam i tych :cop :cop :cop czytających też

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 11:51 
Moderator
Moderator

gosia napisał(a):
......,odwiedź
regionalne muzeum oddaj i możesz być pewny że przedmiot trafił w dobre ręce....

To nie jest reguła :( -równie dobrze może wtedy zniknąć bez śladu.....zwłaszcza przekazany anonimowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 11:51 
Podporucznik
Podporucznik

Bransoleta nerkowa kultury Łużyckiej jest już w muzeum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 12:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Skoro temat ładnie się zamknął pozwolę sobie w odpowiedzi na post Arek2 przytaczający fantazje jakiegoś anonima podlinkować ciekawą i związaną z tematem opinię prawną Łukasza Pogonowskiego:
http://www.kochamantyki.pl/porady/aspek ... e-czi.html
...i wyróżnić pewien fragment:
Cytuj:
Stąd też wynika obowiązek znalazcy powiadomienia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków o znalezisku. W przypadku, jeżeli nastręczałoby to trudności, ustawa przewiduje także powiadomienie właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Praktycznie jednak powiadomienie jakiegokolwiek organu władzy (np. Policji) powinno pociągać za sobą takie same skutki, gdyż wszystkie organy są związane obowiązującymi przepisami.
Ponieważ jednak w omawianych przepisach wymieniono z nazwy wyłącznie wspomniane wcześniej organy, więc jeżeli zależy nam na nagrodzie i nie mamy ochoty ryzykować, to najlepiej wypróbować jasno określone procedury

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 21:45 
Generał Broni
Generał Broni

peperybka napisał(a):
Znalezisko masz obowiązek zgłosić wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków (bezpośrednio lub za pośrednictwem wójta), a nie jakimś anonimowym archeologom, czy muzealnikom. Prawo jest tu akurat jasne i precyzyjne.

Pan prawnik:
Cytuj:
Stąd też wynika obowiązek znalazcy powiadomienia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków o znalezisku. W przypadku, jeżeli nastręczałoby to trudności, ustawa przewiduje także powiadomienie właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Praktycznie jednak powiadomienie jakiegokolwiek organu władzy (np. Policji) powinno pociągać za sobą takie same skutki, gdyż wszystkie organy są związane obowiązującymi przepisami.

Jak widać pan prawnik dopuszcza do tego szersze grono osób niż te które wymieniłeś pierwotnie ;) .

Język prawniczy jak wiadomo jest bardzo zawiły, ale pozwolę sobie trochę rozszerzyć Twój cytat.
Cytuj:
W praktyce oznacza ono, że tylko właściwy konserwator zabytków jest władny stwierdzić czy mamy do czynienia z zabytkiem archeologicznym, czy też nie. Stąd też wynika obowiązek znalazcy powiadomienia właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków o znalezisku.

Dziwna logika i wg mnie zwykła nadinterpretacja przepisów. Pan prawnik uważa, że skoro tylko konserwator zabytków jest w stanie stwierdzić, że dany przedmiot to zabytek archeologiczny to tylko jemu można go przekazać.

Prawdę mówiąc uważałem, iż tak poważna instytucja jak MA w Gdańsku wie, co pisze na swojej stronie.

Swoją drogą jak takie przepisy mają zachęcić rolnika z Koziejwólki oddalonych od najbliższej władnej instytucji o trzy dni jazdy wozem do przekazania zabytku znalezionego na polu :roll: ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 22:03 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nie wiem dlaczego regułą stało się prowadzenie takich, nie związanych z tematem wątku, dyskusji ?
Przecież dział "Prawo a poszukiwania" pęka w szwach od tego rodzaju wywodów.

Ze swojej strony gratuluję koledze tak ładnego znaleziska i cieszę się, że trafiło do muzeum.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 22:41 
Generał Broni
Generał Broni

Nie mogę się z Tobą zgodzić do końca. Autor i znalazca przedmiotu w tym nie innym temacie powiadomił nas iż chce zanieść znalezisko do muzeum, peperybka to zakwestionował, ja tylko dorzuciłem to, co wyczytałem na oficjalnej stronie dość poważnej muzealnej instytucji.

Jeżeli uważasz, że powinno to się znaleźć w osobnym temacie to przerzuć.

P.S. Aby chociaż ten mój post był w temacie ja również gratuluję znaleziska :1 ;) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 23:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Arek2 ten pan prawnik analizuje tylko przepisy, a w Polsce wyglądają one tak:
Cytuj:
Art. 33. 1. Kto przypadkowo znalazł przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, jest obowiązany, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu tego przedmiotu właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

Widzisz tu coś o archeologach, muzeach itp. Bo ja nie. Dlatego napisałem że prawo jest tu jasne i precyzyjne.
Specjalnie dla Ciebie zamieściłem szerszy fragment wypowiedzi Pogonowskiego (o zgłaszaniu np. policji) i tłustą czcionką zaznaczyłem że również on uważa że takie "nieprawne" zgłaszanie może się wiązać z pewnym ryzykiem. Czysto teoretycznie.

A w ustawie jest jeszcze związany z powyższym art 33 przepis karny:
Cytuj:
Art. 116. 1. Kto niezwłocznie nie powiadomił wojewódzkiego konserwatora zabytków lub wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o przypadkowym odkryciu przedmiotu, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, a także nie zabezpieczył, przy użyciu dostępnych środków, tego przedmiotu i miejsca jego znalezienia, podlega karze grzywny.

Jak widzisz tu też wyraźnie pisze o WKZ i wójcie, a przepisy karne ze względu na swoją specyfikę należy odczytywać wprost. Teoretycznie więc zgłaszając znalezisko do muzeum, czy znajomemu archeologowi nie czynisz zadość ww. obowiązkom i popełniasz wykroczenie. W praktyce ściganie kogoś w takiej sytuacji zakrawa na absurd, ale Polska to kraj absurdów. Żeby mieć 100% pewności, że nikt się nie dowali trzeba robić to co pisze w ustawie a więc zgłaszać znaleziska do WKZ lub wójta.

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 23:55 
Główny Administrator
Główny Administrator

Proszę moderatorów o wydzielenie wątków prawnych do odpowiedniego tematu w dziale "Prawo a Poszukiwania"

JW

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]