|
Przepraszam wszystkich, z powodu awarii sprzetu w domu, cały weekend niestety byłem poza siecią (dla mnie weekend trwa również w poniedziałek :) , fajnie mam, nie !?)
Nie miałem pojęcia, że pytanie sprawi tyle kłopotu. Śpieszę więc z wyjaśnieniami.
Łazęki - ludność zajmująca się trzebieniem, a często wypalaniem lasów w miejscach przeznaczonych pod uprawę.
Ślad - obowiązek ścigania z tzw. krzykiem przestępcy winnego rabunku lub kradzieży. Ślad stanowił powinność spoczywającą solidarnie na opolach lub wsiach i trwała tak długo, dopóki nie przechodziła na inne skupiska osadnicze. Odmowa uczestniczenia w śladzie była równoznaczna z represjami ze strony państwa.
Stacja - obowiązek goszczenia panującego z dworem a także jego urzędników i wysłanników i innych posłańców wykonujacych polecenia związane z rozkazami, lub funkcjonowaniem państwa.
Strawa - czyli inaczej tryzna - obrzędowa uczta odbywana na grobie lub wkrótce po pogrzebie zachowana zreszta do dziś w formie reliktowej , jako stypa
Na podstawie "Małego słownika kultury dawnych słowian" p.r. Lecha Leciejewicza Wiedza Powszechna W-wa 1972
Jeszcze raz przepraszam za zwłokę - i cóż, myślę, że Pali powinien zadać następne pytanie
Ostatnio edytowano wtorek, 23 stycznia 2007, 14:31 przez Dietrich, łącznie edytowano 1 raz
|