Cytuj:
Może kamień był używany przez ludzi którzy zamieszkali w miejscu wcześniejszego osadnictwa? z jakiego okresu może pochodzić?
Tomato, niestety nie da rady nic na ten temat powiedzieć. Zależy jak już pisał o tym Atylla czy były tam inne skorupy niż średniowieczne, a nawet jeśli były to i tak ciężko przypisać takiemu znalezisku jakąś chronologię, bo tylko kontekst mógłby wyjaśnić tą kwestię. Ja wstępnie i ogromnym przybliżeniem powiedziałbym że ten kamień jest średniowieczny, ale czy wczesne czy poźne średniowiecze to już gdybanie.
Cytuj:
To i ja coś dorzucę.Fantów wczoraj było mało to zabrałem taki kawałek.Szerokość około 3cm,wys.2cm.Ma jakieś zdobienie to może się uda zidentyfikować.
Kawon, musisz niestety wrzucić lepsze skany bo na tych nic nie widać.
Plomber czy mógłbyś narysować ten znak z pierwszego skanu, ja także nie widzę tam swastyki tylko na drugim zdjęciu.
Dowgird ten drugi kawałek jest ciężki do określenia, mogę powiedzieć tylko co to nie jest, nie jest to ani nowożyt, ani późne średniowiecze, ani wczesne.
Może być to Halsztat-Laten gdzies tak datowany albo pradziejowa ceramika. Ale określenie tego jest bardzo trudne raz z niedokładności skanu, a dwa z powodu stanu samej skorupy jest nieco obtoczona i skorodowana więc ciężko wyrokować co tej.
Co do książek to np.:
Rzeźnika P.
1995 Ceramika naczyniowa z Ostrowa Tumskiego we Wrocławiu w X-XI wieku, Prace Komisji Archeologicznej Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, t. 14, Poznań
Chudziak W.
1991 Periodyzacja wczesnośredniowiecznej ceramiki z dorzecza dolnej Drwęcy(VII-XI-XII w.). Podstawy chronologii procesów zasiedlenia, Toruń.
Lepówna B.
1959 Wczesnośredniowieczne znaki garncarskie ze stanowiska 1 w Gdańsku, [w:] Gdańsk wczesnośredniowieczny, t. 1, Gdańsk, s. 29-53.
1968 Garncarstwo gdańskie w X-XIII wieku, Gdańsk wczesnośredniowieczny, t. 7, Gdańsk.
Pozycji jest ogorm ale czy są jakieś popularnonaukowe, gdzie byłby przekrój przez wszystkie epoki, to nie wiem, pewnie tak ale musisz sam poszukać w bibliotekach.