Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 01:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 16:09 
Generał Broni
Generał Broni

kawon30 napisał(a):
Ma jakieś zdobienie to może się uda zidentyfikować.

Wygląda na ceramike sznurową, widać odciśnięte paski sznurem.
Ale ciężko powiedzieć - kiepskie foto

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 17:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

To może teraz ja pokaże dwie skorupy gliniane które znalazłem na polu razem z bursztynowym przęślikiem i koralikami które pokazywałem wcześniej. Są to denka jakichś naczyń które posiadają odciśnięty znak sfastyki co mam nadzieję będzie widać na zdjęciach. Sądząc po innych znaleziskach z tego miejsca mogą to być skorupy z X wieku, ale pewności nie mam. Nigdy wcześniej nie znalazłem kawalków ceramiki posiadających podobną sygnaturę choć wiem że symbol pokazany na niej jest często spotykany w średniowieczu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 19:36 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Pozwolę sobie na zaśmiecenie postu swoim ofotografowanym fragmentem (wspomnianym na str. 1) [ img ] Dodaję jeszcze fotki innego, mam nadzieję, że uda się chociaż pobieżnie ustalić pochodzenie i wiek.

Pozdrawiam!
Dowgird

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 19:42 
Specjalista
Specjalista

Teraz ten drugi ...

pozdr. /dowgird

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 20:28 
Generał Broni
Generał Broni

plomber napisał(a):
Są to denka jakichś naczyń które posiadają odciśnięty znak sfastyki co mam nadzieję będzie widać na zdjęciach.

Nie znak swastyki tylko symbol solarny, a często go umieszczali ludzie pradziejowi.

Dowqird - ten pierwszy jest raczej "współczesny" (XIXw?) jest on juz ze "szkliwem" a drugi - nie wiem, ale też jakoś nie wygląda na bardzo stary.

Ostatnio edytowano niedziela, 18 grudnia 2005, 20:31 przez Przemysław, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 20:30 
Weteran
Weteran

plomber napisał(a):
Są to denka jakichś naczyń które posiadają odciśnięty znak sfastyki co mam nadzieję będzie widać na zdjęciach. Sądząc po innych znaleziskach z tego miejsca mogą to być skorupy z X wieku.

Mam wrażenie, że na pierwszym zdjęciu jest nie swastyka a cztery kwadraty przecinające się wzajemnie, widziałem już taki znak. Generalnie znaki na naczyniach pojawiają sie powszechniej w II poł XI wieku i trwają do pocz. XIV wieku. Najwięcej znaków powstawało w XII i XIII wieku i tak bym datował twoje skorupy

pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 01:05 
Szeregowy
Szeregowy

szukam dobrego opracowania rozprawiającego o ceramice (rejon polski) od czasów najdawniejszych, po średniowiecze. (oczywiście nie musi byc to całość w 1 ksiedze :) )

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2005, 16:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cytuj:
Może kamień był używany przez ludzi którzy zamieszkali w miejscu wcześniejszego osadnictwa? z jakiego okresu może pochodzić?

Tomato, niestety nie da rady nic na ten temat powiedzieć. Zależy jak już pisał o tym Atylla czy były tam inne skorupy niż średniowieczne, a nawet jeśli były to i tak ciężko przypisać takiemu znalezisku jakąś chronologię, bo tylko kontekst mógłby wyjaśnić tą kwestię. Ja wstępnie i ogromnym przybliżeniem powiedziałbym że ten kamień jest średniowieczny, ale czy wczesne czy poźne średniowiecze to już gdybanie.

Cytuj:
To i ja coś dorzucę.Fantów wczoraj było mało to zabrałem taki kawałek.Szerokość około 3cm,wys.2cm.Ma jakieś zdobienie to może się uda zidentyfikować.

Kawon, musisz niestety wrzucić lepsze skany bo na tych nic nie widać.

Plomber czy mógłbyś narysować ten znak z pierwszego skanu, ja także nie widzę tam swastyki tylko na drugim zdjęciu.

Dowgird ten drugi kawałek jest ciężki do określenia, mogę powiedzieć tylko co to nie jest, nie jest to ani nowożyt, ani późne średniowiecze, ani wczesne.
Może być to Halsztat-Laten gdzies tak datowany albo pradziejowa ceramika. Ale określenie tego jest bardzo trudne raz z niedokładności skanu, a dwa z powodu stanu samej skorupy jest nieco obtoczona i skorodowana więc ciężko wyrokować co tej.

Co do książek to np.:

Rzeźnika P.
1995 Ceramika naczyniowa z Ostrowa Tumskiego we Wrocławiu w X-XI wieku, Prace Komisji Archeologicznej Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, t. 14, Poznań
Chudziak W.
1991 Periodyzacja wczesnośredniowiecznej ceramiki z dorzecza dolnej Drwęcy(VII-XI-XII w.). Podstawy chronologii procesów zasiedlenia, Toruń.
Lepówna B.
1959 Wczesnośredniowieczne znaki garncarskie ze stanowiska 1 w Gdańsku, [w:] Gdańsk wczesnośredniowieczny, t. 1, Gdańsk, s. 29-53.
1968 Garncarstwo gdańskie w X-XIII wieku, Gdańsk wczesnośredniowieczny, t. 7, Gdańsk.

Pozycji jest ogorm ale czy są jakieś popularnonaukowe, gdzie byłby przekrój przez wszystkie epoki, to nie wiem, pewnie tak ale musisz sam poszukać w bibliotekach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2005, 01:06 
Plutonowy
Plutonowy

Mnie też wyszła przy kopaniu skorupka z ziemi. Na podstawie wcześniejszych postów w tym wątku oceniam ją na XIII - XIV wiek. Słusznie?
Pozdrawiam Manick

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2005, 11:17 
Generał Broni
Generał Broni

eee, chyba nie , jak na oko to cos koło XVIII w. , ale mogę się mylić :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:28 
Plutonowy
Plutonowy

Zasugerowałem się tymi zdobieniami w postaci wąskich paseczków. Dlatego podejrzewałem, że to XIII-XIVw. Poza tym ten kawałek znalazłem w miejscu gdzie w tym okresie, który podałem była osada, która została zrównana z ziemią podczas potopu szwedzkiego. Ale właśnie dlatego, że nie posiadam żadnej wiedzy o ceramice zamieściłem post z prośbą o identyfikację przez wprawne oko.
Pozdrawiam Manick

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ceramika c.d.
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 20:54 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Postanowiłem nieco zreaktywowac wątek, aby nie umarł śmiercią naturalną. Korzystając z krótkich chwil odwilży, pokręciłem się trochę po okolicznych polach. Ku mojemu zdziwieniu najciekawszym okazał się rodzinny ogródek. Miejsce to wyraźnie odróżnia się od innych, występują tu czarnoziemy jakich w okolicy jest niewiele, a i do pobliskiego strumienia jest niedaleko. W ciągu paru kilkunastominutowych wypadów udało mi się zebrać ok. 200 róznych fragmentów ceramicznych, różnych epok i przeznaczenia. Niektóre noszą ślady ręcznego lepienia, widoczna jest gruboziarnista domieszka schudzająca (niektóre ziarna nawet 3-4 mm), niestety nie posiadają żadnych charakterystycznych cech - ani kształtu ani zdobień. Poniżej dołączam fotki innych fragmentów, które posiadają zdobienia w postaci poprzecznych linii. Co Wy o tym myślicie? [ img ]

Pozdrawiam!

Dowgird

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 14:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A czy możesz zrobić jakies inne zdjęcie bo nie widać koloru wypału.

I moze ewentualne zblizenie przełamu.

Pozdro
Taz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2006, 20:43 
Specjalista
Specjalista

A co powiecie mi na te skorupki ? Jaki to okres znalezione na polu gdzie jest ich od h------ i jeszcze troche ale nic sie więcej tam nie trafia tylko te łupiny ? Dziwne bo teren płaski jak blat stołu na powieszni 1 km2 więc skąd tyle tych tam skorup . I 100% pole orne z uprawą kukurydzy .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2006, 20:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Też troche tego mam, ale nie podniecam się, co innego jak bym w całości znalazł.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]