Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 22:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Złota lunula i jej historia...
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 18:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Atyll poczytaj ustawę i pokazać mi że podczas nazwanych przez Ciebie "celowych poszukiwań" nagroda się nie należy.
Nagrody przyznawane byly i to niejednokrotnie, samemu udalo mi się doprowadzić do nagrodzenia kilku poszukiwaczy. A komu zostaly wyplacone za fanty i jakie kwoty to dociekliwy znajdzie.

Jak mają być ludzie wynagradzani, jak na wstępie nie są informowani o przyslugujących im prawach a dwa sami podstaw tego prawa nie znają.
Nikt też nie chce manifestować praw poprzez zmuszanie urzędników do dzialan.
Więc i jeszcze dlugo o wynagrodzeniu nie uslyszymy, jak urzędnicy sami nie wiedzą że mogą takie wydać:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 18:25 
Porucznik
Porucznik

Scorpion_83 skromność to piękna cecha :za
Panowie nie chodzi o to kto ile dostał, chodzi o podejście do człowieka... muzeum samo z siebie powinno wyjść z inicjatywą przyznania nagrody a kolega skoro jest skromnym i bezinteresownym człowiekiem powinien podziękować lub przeznaczyć pieniądze na szczytny cel (nawet jak by przepił to jego sprawa).
Można przecież wystosować pismo że ewentualną nagrodę przeznaczam na cele charytatywne- jaki lans w mediach sponsorowany za kasę "dziadostwa" ;) i przecieranie szlaku dla przyszłych prawych poszukiwaczy :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 18:29 
Podporucznik
Podporucznik

saper napisał(a):
Atyll poczytaj ustawę i pokazać mi że podczas nazwanych przez Ciebie "celowych poszukiwań" nagroda się nie należy.
Nagrody przyznawane byly i to niejednokrotnie, samemu udalo mi się doprowadzić do nagrodzenia kilku poszukiwaczy. A komu zostaly wyplacone za fanty i jakie kwoty to dociekliwy znajdzie.

Jak mają być ludzie wynagradzani, jak na wstępie nie są informowani o przyslugujących im prawach a dwa sami podstaw tego prawa nie znają.
Więc i jeszcze dlugo o wynagrodzeniu nie uslyszymy, jak urzędnicy sami nie wiedzą że mogą takie wydać:).

Żeby nie było żadnych niejasności informację na temat możliwości nagrodzenia otrzymałem zaraz na wstępie rozmowy w momencie przekazania.
Więc temat nagrody myślę że można zakończyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 18:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zatem uklon w stronę Pana Przyjmującego, oby wiecej takich:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 18:35 
Porucznik
Porucznik

Racja, piękna postawa :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 18:50 
Porucznik
Porucznik

Ale i tak żal, że kolega Scorpion_83 nie skorzystał :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 19:03 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Gratuluję kolego postawy i odwagi:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 20:24 
Pułkownik
Pułkownik

Nagrody nagrodami, ale mało się mówi o właścicielu ziemi na której było to złotko.
Sam jestem właścicielem paru ha i powiem że, pochodzić z wykrywką każdy może (nie dotyczy archeo) ale jak coś znajdzie na mojej ziemi, i bez mojej wiedzy poleci z tym do urzędasów już nie żyje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 20:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kolego poruszyleś bardzo ważną kwestie, bo nagrody i wynagrodzenia są przyznawane znalazcy, ale wlaściciel terenu z tego ma "Obornik".
Prawo wlasności to odrębny bardzo ciekawy temat:)
Nie ma regulacji by byl podzial nagrody czy wynagrodzenia z wlaścicielem.

Tak czy inaczej jak pisalem na początku kolega poczynil kolejny krok w stronę pozytywnego wizerunku poszukiwacza BRAWO.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 21:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pozwolą koledzy że wkleję: http://www.eporady24.pl/prace_archeologiczne_na_prywatnym_terenie,pytania,8,31,7412.html

Wychodzi na to że najlepszą opcją dla właściciela terenu jest sporządzenie odrębnej "pokojowej umowy" z archeo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 21:39 
Pułkownik
Pułkownik

Wychodzi na to że najlepiej jak nie ma się do czynienia z służbami archeo, bo to same kłopoty, i nic z tego nie mamy, lepiej z nimi nie zaczynać.NIe ma znaczenia czy wygrzebane na moim poletku czy w mojej kieszeni, to to samo, to jest moje i koniec. Odszkodowanie na drodze cywilnej, w naszej rzeczywistości to tylko koszty, nerwy i wynik niepewny, po co to wszystko.Lepiej niech o nas nic nie wiedzą, na pewno będziemy zdrowsi.Ilu już się przejechało na obywatelskiej postawie, znamy te sprawy z forum. A wizerunek współpraca itd. Efekt jest taki że wychodzi na to że każdy z wykrywaczem złoto, karabiny, bomby wykopuje tylko nie zgłasza.Czy będziemy zgłaszać czy nie i tak będziemy konkurencją, a z konkurencją się walczy. Gratuluje odwagi koledze, i oby mu to nie zaszkodziło w przyszłości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 21:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

atylla napisał(a):

Ad 02. Ciekawe czy właściciel tej ziemi będzie szczęśliwy jak mu zjedzie grupa kopaczy z PS i będzie ban na plony? :666

Myślę, że nieproszonych poszukiwaczy z PS łatwiej się pozbyć niźli panów z decyzją administracyjną, ale to nie temat tego wątku...
Chcąc nie chcąc właściciel również stał/stanie się bohaterem tej jakże fajnej historii :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 22:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Gratulacje postawy :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 22:10 
Kapitan
Kapitan

Najfajniejsze jest prawo UK. Muzeum jeżeli stwierdzi, że przedmiot jest warty uwagi to odkupuje od znalazcy za 100% wartości. Jeżeli takich przedmiotów już ma pełno w magazynie muzeum to pozostawia go znalazcy.
Znalazca musi się podzielić nagrodą z właścicielem gruntu. Uważam, że te przepisy regulują idealnie powyższe roszczenia i dywagacje kolegów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 22:26 
Weteran
Weteran

saper napisał(a):

Saper ty mnie chyba jednak nie zrozumiałeś, mnie nie chodzi o to co tam jest w ustawie ale czy ktoś dostał za to "wynagrodzenie" gdy we wniosku było jasno napisane, że rzecz została znaleziona przy pomocy detektora a nie wysikana w lesie czy wygrzebana przez prosiaka szukającego trufli? :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]