Witam
Prezentuję ostatnie znajdki ,które uzupełniają miedzy innymi skorodowaną blaszkę prezentowaną w jednym z ostatnich postów.
Ostatnie znajdki
[ img ]A oto kolejny paciorek w kolorze turkusowym .Ten. malutki paciorek jest kolejnym z kolekcji znalezionych w tej okolicy i najprawdopodobniej pochodzi z tych samych czasów chociaż posiada inny kształt .Jak tak dalej pójdzie to może uda złożyć z tych paciorków złożyć naszyjnik. :) /Myślę jednak ,ze takich naszyjników było na tym obszarze więcej :ups: / Ciekawostka jest to ,że nie posiada jednolitego otworu – z jednej strony jest on okrągły a z przeciwnej w kształcie „fasoli” .Ciekawe dlaczego -błąd w technologii wytwarzania czy tez celowo tak go wykonano?
Paciorek
[ img ]Kolejny artefakt to odłupek z krzemienia narzutowego szarego z śladami niebieskoszarej kory. .Może to być pozostałość rdzenia odłupkowego lub półprodukt do przygotowania np. do grotu .
Odłupek
[ img ] Kolejnym elementem jest fragment naczynia szklanego mleczno –białego oraz gładzik w którym jedna tylko ścianka jest wygładzona i nosi ślady eksploatacji.
Na szczególna uwagę zasługuje blaszka przypominająca zawieszkę. . Gdy ją przedstawiałem ostatnio była tylko kawałkiem skorodowanej blachy i tak wyglądała po znalezieniu
[ img ]Jednak po procesie oczyszczania i konserwacji światło dzienne ujrzało kilka dodatkowych elementów.
Po pierwsze –wybrzuszenie widoczne w dolnej części blaszki
Po drugie na krawędzi widoczne głębokie rysy położone równolegle do siebie a skośnie do krawędzi blaszki-
Po trzecie ;górna części –uszkodzona mogła być np zamknięta uszkiem z otworem
[ img ]Zastanawiam się czy nie było to krzesiwo-podobne widziałem jako wyposażenie stanowisk kultury przeworskiej.
W połączeniu- te wszystkie elementy sugerują ,ze mogą one pochodzić z okresu wpływów rzymskich.
A na początku była tylko jedna zardzewiała blaszka :ups: