Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 22:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 2011 kontynuacja
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 15:30 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
W kontekście odpowiedzi zastanawiam się czy nie jest to przypadkiem fragment naczynia np czerpaka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2011, 23:31 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Prezentuję ostatnie znajdki ,które uzupełniają miedzy innymi skorodowaną blaszkę prezentowaną w jednym z ostatnich postów.

Ostatnie znajdki
[ img ]

A oto kolejny paciorek w kolorze turkusowym .Ten. malutki paciorek jest kolejnym z kolekcji znalezionych w tej okolicy i najprawdopodobniej pochodzi z tych samych czasów chociaż posiada inny kształt .Jak tak dalej pójdzie to może uda złożyć z tych paciorków złożyć naszyjnik. :) /Myślę jednak ,ze takich naszyjników było na tym obszarze więcej :ups: / Ciekawostka jest to ,że nie posiada jednolitego otworu – z jednej strony jest on okrągły a z przeciwnej w kształcie „fasoli” .Ciekawe dlaczego -błąd w technologii wytwarzania czy tez celowo tak go wykonano?
Paciorek
[ img ]

Kolejny artefakt to odłupek z krzemienia narzutowego szarego z śladami niebieskoszarej kory. .Może to być pozostałość rdzenia odłupkowego lub półprodukt do przygotowania np. do grotu .
Odłupek
[ img ]

Kolejnym elementem jest fragment naczynia szklanego mleczno –białego oraz gładzik w którym jedna tylko ścianka jest wygładzona i nosi ślady eksploatacji.

Na szczególna uwagę zasługuje blaszka przypominająca zawieszkę. . Gdy ją przedstawiałem ostatnio była tylko kawałkiem skorodowanej blachy i tak wyglądała po znalezieniu
[ img ]

Jednak po procesie oczyszczania i konserwacji światło dzienne ujrzało kilka dodatkowych elementów.
Po pierwsze –wybrzuszenie widoczne w dolnej części blaszki
Po drugie na krawędzi widoczne głębokie rysy położone równolegle do siebie a skośnie do krawędzi blaszki-
Po trzecie ;górna części –uszkodzona mogła być np zamknięta uszkiem z otworem
[ img ]
Zastanawiam się czy nie było to krzesiwo-podobne widziałem jako wyposażenie stanowisk kultury przeworskiej.
W połączeniu- te wszystkie elementy sugerują ,ze mogą one pochodzić z okresu wpływów rzymskich.

A na początku była tylko jedna zardzewiała blaszka :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 00:06 
Weteran
Weteran

Witam.
To archeolodzy nie wiedzą co to jest i muszą zasięgac porady na forum "grabieżców"? To może niech napiszą w opracowaniu czy na wystawie kto te przedmioty identyfikuje i na jakim forum działa?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 09:59 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

El Loco napisał(a):
Witam.
To archeolodzy nie wiedzą co to jest i muszą zasięgac porady na forum "grabieżców"? To może niech napiszą w opracowaniu czy na wystawie kto te przedmioty identyfikuje i na jakim forum działa?
Pozdrawiam.

:rotfl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 10:36 
Weteran
Weteran

El Loco napisał(a):
Witam.
Pozdrawiam.

czemu el uważasz, że Zbyszek jest archeologiem? nie czytałeś jego postów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 10:57 
Weteran
Weteran

Nie uważam, że Zbyszek jest archeologiem ale wielokrotnie podkreślał że współpracuje z archeologami (co jak dla mnie jest zwykłą ściemą). A tu proszę bardzo, zabytek już zakonserwowany czyli czytając wczesniejsze zapewnienia zbyszka, rozumiem że trafił do muzeum i tam go zakonserwowali i co nie wiedzą co to jest i musieli wstawić na forum do identyfikacji :?
Przecież to jakaś bzdura
Paciorka, krzemieni i ceramiki też ci archeolodzy określić nie potrafią? To ja jestem ciekaw w którym muzeum tacy spece pracują? Chyba tylko w muzeum u Zbyszka na półce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 23:11 
Generał Broni
Generał Broni

Owszem współpracuje z archeologami ,ale nie lecę z każdą znajdka do nich.Przekazuje im najpierw info a potem w miarę możliwości dostarczam materiał..
Dotychczas przekazałem ponad tysiąc różnych przedmiotów.
Aby się nie wygłupić przedtem staram się weryfikować materiał /choćby na tym forum- czy to coś złego? :(
Co do konserwacji-wykonuje ją sam/ miedzy innymi dzięki poradom z tego forum/
Jeżeli chodzi o zdanie :"że pokazałem to wcześniej" -dotyczy to ,że zaprezentowałem to w jednym z poprzednich postów.
A że trafiają mi się takie ciekawe znajdki :ang .....
Ponadto lubię zaprezentować je tak by inni także coś z tego mieli- chocby możliwość polemiki
Dalej to będę robił/"psy szczekają a karawana idzie dalej"/ czy to się komu podoba czy nie :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2011, 09:33 
Weteran
Weteran

No i wszystko jasne, dziękuję :1
Wklejaj znaleziska dalej, będziemy identyfikowac w miarę naszych skromnych możliwości. Napisz też czasem co o niektórych znaleziskach mówią archeolodzy którym to zanosisz. W ten sposób my też się czegoś ciekawego dowiemy.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 01:13 
Generał Broni
Generał Broni

El Loco napisał(a):
No i wszystko jasne, dziękuję :1
Wklejaj znaleziska dalej, będziemy identyfikowac w miarę naszych skromnych możliwości. Napisz też czasem co o niektórych znaleziskach mówią archeolodzy którym to zanosisz. W ten sposób my też się czegoś ciekawego dowiemy.
Pozdrawiam.

No to wklejam
[ img ]
Krzemień brązowy z korą jasnoniebieską
A tak wygląda w "użyciu"
[ img ]
Mimo swojego podeszłego wieku jest nadal bardzo ostry - i pomyśleć ,że po naszych żelaznych nożach po takim wieku pozostanie tylko kupka rdzy lub nic...
.Stare ale jare :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 10:41 
Weteran
Weteran

Masz rację, wygląda to na wiór krzemienny reką ludzką wytworzony, ale nie jest to nóż. To dopiero półprodukt do wyrobu różnych narzędzi.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 22:34 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
To już chyba jedno z ostatnich znajdek w tym roku
Fragment dna i ścianki ceramiki pradziejowej oraz mikroosełka.Ciekawostka jest to że to już kolejna tego typu znaleziona w okolicach Strzelce Opolskich.Pozostałe leżą gdzieś w szufladach WKZ-u i czekają na lepsze czasy. :( Także nie wiem na razie czy to coś z epoki ceramiki czy tylko współczesność. Jeżeli pochodzi z pradziejów to do czego mogła służyć przy takich małych rozmiarach . Co nią ostrzono ?Może ktoś widział gdzieś takie lub podobne .

[ img ]
[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 23:21 
Kapral
Kapral

El Loco napisał(a):
wielokrotnie podkreślał że współpracuje z archeologami (co jak dla mnie jest zwykłą ściemą).

Mogę, od siebie dodać, że w pewnej publikacji jest nawet wzmianka o narzędziach znalezionych i pochodzących ze starożytnych kultur, na terenie Strzelec Opolskich ... osobiście jednak zbiorów nie widziałem, i nie wiem czy chodzi o te same artefakty ... a szkoda :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 20:19 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
W ostatnich dniach roku tez trafiają się ciekawostki
Zgorzel , spiek ,kawałek spalonego drewna , odłupek krzemienny ,dwa fragmenty dennicy z pradziejowej ceramiki i....
Kamea wielkości 12x9x3mm z materiału przypominającego koral /albo fajans w takim kolorze./
Ciekawy jestem czy może pochodzić z pradziejów czy raczej jest to cos nowożytnego i kogo przedstawia?

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 23:06 
Weteran
Weteran

Krzemień wygląda na naturalny a "kamea" to wyrób szklany z lat 30-tych ubiegłego wieku.
Co to jest "dennica" :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 23:39 
Generał Broni
Generał Broni

El Loco napisał(a):
Krzemień wygląda na naturalny a "kamea" to wyrób szklany z lat 30-tych ubiegłego wieku.
Co to jest "dennica" :?

fragment dna naczynia z ścianką

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]