Kamieniarz, jest tego naprawdę bardzo dużo i na forum też kilka razy sporawa była dyskutowana. W tym dziale jakiś czas temu obgadywaliśśmy takie znalezisko w formie przestrzennej-była nawet próba interpretacji jaqko zakończenie pastorału-śladem brytyjskich uczonych :lol:
Niestety po przeinstalowaniu kompa straciłem większość folderów z takimi rzeczami, może uda się odzyskać to podeślę.
Ilość kulek i ich układ, średnice kółek są chyba tylko ludzką fantazją ograniczone, czasem zamiast kulek są kółeczka lub nawet miniaturowe ptaszki :ups: Niestety ilości i układu kulek nie da się powiązać z wagą czy średnicą, nie udało mi się znaleźć żadnego logicznego porządku który jak mi się wydaje powinien istnieć gdyby te kółka miały funkcję pieniądza, liczydła, różańca :) czy czegokolwiek innego wymagającego jakiegoś logicznego systemu.
Tu kółko z moich znalezisk, wraz z towarzystwem w którym wystąpiło, ponieważ to przemieszane znaleziska z warstwy ornej wolę mówic o towarzystwie niż o kontekście ;)
[ img ]Uploaded with
ImageShack.usCo do teorii o części składowej bransolety, naszyjnika itp. Nie kojarzę czegoś takiego w żadnej kulturze i przedziale czasowym, nie bardzo też potrafię sobie konstrukcję takiego przedmiotu wyobrazić, a sam też robię różne precjoza.
Te kółka są w sumie dość niedbale lepione z wałeczków wosku-to zresztą widać na egzemplarzu Kolegi Valensa, na kulkach często widać ślady podcinania paznokciem ich podstawy, kształtowania tych kulek. Trochę takich przedmiotów sam popełniłem, Z wielką radością oglądam na forum każde nowe znalezisko.
Co ciekawe temat z racji swoej tajemniczości (do tego większość kółek to znaleziska luźne, bez kontekstu)
jest całkiem "nie ruszony" przez naukę.
Edit, znalazłem wątek o takich przedmiotach w formie przestrzennej:
viewtopic.php?f=29&t=104852&p=628378&hilit=laska+chrystianizacyjna#p628378