Teraz jest poniedziałek, 5 stycznia 2026, 03:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Trzy przedmioty
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2013, 06:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Szczególnie interesuje mnie ten środkowy.Z prawej to fragment zapinki,obrączka jak to obrączka,ale to kółko z trzema mniejszymi na obwodzie to zagadka.Wykonane prymitywnie ,ewidentnie ręczna robota. Znaleziona blisko zapinki.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Trzy przedmioty
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2013, 08:04 
Generał Broni
Generał Broni

Valens napisał(a):
kółko z trzema mniejszymi na obwodzie to zagadka.Wykonane prymitywnie ,ewidentnie ręczna robota. Znaleziona blisko zapinki.

Być może jest to ogniwko od bransolety , paska czy też naszyjnika .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2013, 11:54 
Moderator
Moderator

To przedmiot z kategorii określanej żartobliwie jako "ring money" Przeważnie posiadały na obwodzie kulki w różnej liczbie i układzie ale z kółeczkami też się trafiają. Występują na bardzo dużym obszarze-od kaukazu po zachód europy, w szerokim przedziale czasu i u wielu kultur, od scytów do okresu rzymskiego. Funkcja nie jest asna, zapewne niosły jakąś treść symboliczną. U nas spotykane np w kulturze Wielbarskiej. Jeśli miejsce znalezienia leży w zasięgu terytorialnym tej kultury, to zapewne można to kółko z nią powiązać i datować na podstawie fragmentu zapinki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 12:32 
Sierżant
Sierżant

Moim skromnym przypuszczeniem , w mitologii germańskiej - środkowy przedmiot symbolizuje źródło „ studnię” urd , a kółka trzy norny , które go strzegły . Z tego źródła , wodę czerpało drzewo , „wiecznie zielony jesion „ . Więc zgadzam się z Selimem że niosły jakąś treść symboliczną. Może zbyt odważna interpretacja , ale chyba o to chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 13:03 
Moderator
Moderator

Możliwych interpretacji są dziesiątki i żadnej możliwości sprawdzenia :( Kulki lub rzadziej kółka występują we wszelkich możliwych konfiguracjach i liczbie, były też takie bransolety, czasem dwa kółka są przeplecione ze soba, są również formy przestrzenne. Takie przedmioty występują w wielu kulturach i w długim prsediale czasowym, ogólnie raczej u indoeuropejczyków.
Przyznam że bardzo mnie intrygują, jest w nich coś co nie pozwala traktować ich jako zwykły przedmiot, może to atawizm jakiś :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 14:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Temat proto pieniędzy niedawno już przerabiałem.Wiem że takie przedmioty jak pierścienie brodawkowate występują w kuturze wielbarskiej i były uzywane jako element ozdób kobiecych.Znajduje sie je w grobach razem ze stopionymi paciorkami szklanymi.W tym przypadku po prostu nie wiem ,bo nikt nie udzielił mi konkretnej odpowiedzi.Dlatego temat umieściłem na forum.Szukałem w google grafika i trafiłem na aukcje podobnego przedmiotu http://www.ebay.com/itm/AUTHENTIC-ANCIE ... 1022532800
Oczywiście to co znalazłem raczej celtyckie nie jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 20:24 
Generał Broni
Generał Broni

Selim napisał(a):
były też takie bransolety, czasem dwa kółka są przeplecione ze soba, są również formy przestrzenne. Takie przedmioty występują w wielu kulturach i w długim prsediale czasowym, ogólnie raczej u indoeuropejczyków.

Dlatego tez podałam przypuszczenie iż jest to ogniwo bransolety , paska etc. Patrzyłam z perspektywy ozdoby , jako kobieta i projektant / wytwórca biżuterii .
Ozdoby w tych kulturach często pełniły również funkcję amuletu / idola .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 20:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

z prawej to nie jest fragment fibuli ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 21:06 
Sierżant
Sierżant

Selim napisał:
- Kulki lub rzadziej kółka występują we wszelkich możliwych konfiguracjach i liczbie.
Możesz , kolego Selim, podać przykład w jakiej większej lub największej liczbie występują kółka na obwodzie pierścieni . Chętnie bym zobaczył jak wyglądają takie … . Przypuszczam że pokazany pierścień ,jako jedno z ogniw bransolety można byłoby wykluczyć , bo chyba znajduje się pojedyncze sztuki , albo bransolety miały w wyglądzie, pośród swojej budowy różne inne ozdobne elementy . Myślę że jest to raczej zawieszka lub prosta zapinka. Jeżeli temat ciekawy , myślę że tak , to warto polemizować .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 21:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ależ ja napisałem że tam jest fragment zapinki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 21:32 
Generał Broni
Generał Broni

KAMIENIARZ napisał(a):
Myślę że jest to raczej zawieszka lub prosta zapinka. Jeżeli temat ciekawy , myślę że tak , to warto polemizować .

W moim pierwszym poście podałam przypuszczenie że jest to część / ogniwo naszyjnika , ale zapinka ?
Z czego wnioskujesz ?
Nie bierzesz pod uwagę możliwości ogniwa bransolety po małej ilości znalezisk ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 21:54 
Moderator
Moderator

do wywalenia ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 22:34 
Moderator
Moderator

Kamieniarz, jest tego naprawdę bardzo dużo i na forum też kilka razy sporawa była dyskutowana. W tym dziale jakiś czas temu obgadywaliśśmy takie znalezisko w formie przestrzennej-była nawet próba interpretacji jaqko zakończenie pastorału-śladem brytyjskich uczonych :lol:
Niestety po przeinstalowaniu kompa straciłem większość folderów z takimi rzeczami, może uda się odzyskać to podeślę.
Ilość kulek i ich układ, średnice kółek są chyba tylko ludzką fantazją ograniczone, czasem zamiast kulek są kółeczka lub nawet miniaturowe ptaszki :ups: Niestety ilości i układu kulek nie da się powiązać z wagą czy średnicą, nie udało mi się znaleźć żadnego logicznego porządku który jak mi się wydaje powinien istnieć gdyby te kółka miały funkcję pieniądza, liczydła, różańca :) czy czegokolwiek innego wymagającego jakiegoś logicznego systemu.
Tu kółko z moich znalezisk, wraz z towarzystwem w którym wystąpiło, ponieważ to przemieszane znaleziska z warstwy ornej wolę mówic o towarzystwie niż o kontekście ;)
[ img ]

Uploaded with ImageShack.us
Co do teorii o części składowej bransolety, naszyjnika itp. Nie kojarzę czegoś takiego w żadnej kulturze i przedziale czasowym, nie bardzo też potrafię sobie konstrukcję takiego przedmiotu wyobrazić, a sam też robię różne precjoza.
Te kółka są w sumie dość niedbale lepione z wałeczków wosku-to zresztą widać na egzemplarzu Kolegi Valensa, na kulkach często widać ślady podcinania paznokciem ich podstawy, kształtowania tych kulek. Trochę takich przedmiotów sam popełniłem, Z wielką radością oglądam na forum każde nowe znalezisko.
Co ciekawe temat z racji swoej tajemniczości (do tego większość kółek to znaleziska luźne, bez kontekstu)
jest całkiem "nie ruszony" przez naukę.
Edit, znalazłem wątek o takich przedmiotach w formie przestrzennej:
viewtopic.php?f=29&t=104852&p=628378&hilit=laska+chrystianizacyjna#p628378

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 21:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam. To trzecie stworzenie to część fibuli. Każdy trafnie to określił bo fibula jest zapinką (agrafą) ale też do zapinania. Pozdrawiam :usta

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]