Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 12:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Różności do ID.
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 22:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Znalazłem chwilę,dzięki mroźnej aurze,na posegregowanie swoich znalezisk z roku 2013. Bardzo proszę o pomoc w ID.i ewentualnym datowaniu. Dziękuję.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Różności do ID.
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 22:49 
Moderator
Moderator

Na pierwszym pewnie przęślik, następne dwa, guziki XIXw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 22:57 
Chorąży
Chorąży

Ostatni przedmiot, pewien nie jestem ale wygląda na oprawkę korka do karafki.
Czy w środku są jakieś resztki ? np kryształu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 22:58 
Generał Broni
Generał Broni

Nie chciałbym podważac Selima, ale pierwszy guzik dr. poł. XVIII do początku XIX . Drugi natomiast max pier. poł XVIII, tak mi się wydaje a biegłym nie jestem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 23:02 
Moderator
Moderator

Huzarzy różnych armii przez cały dziewiętnasty takich używali, oczywiście o koniec osiemnastego mogą zahaczać, zwłaszcza ten lany, z płaskim uszkiem.
P.S. Też się za speca od guzików nie uważam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 23:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak,jest tam w środku otwór.Początkowo obstawiałem,że jest jakiś element świecznika. Jednego zdjęcia przedstawiające ten przedmiot z innej strony mi nie załadowało, jutro je dodam. Dziękuję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 23:44 
Generał Broni
Generał Broni

To na ostatnim zdjęciu wygląda na "dżyngiel" do gaszenia świec: viewtopic.php?f=87&t=98320&hilit=%C5%9Bwiecznik&start=15

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 23:53 
Generał Broni
Generał Broni

Selim przytoczyłeś zdanie,,różne armie'' , dlatego trudno jest mi się odnieść. Na ,, naszym ''forum natomiast jest takowy, huzarski z cyfrą -ale ma inne uszko.O drugim z płaskim uszkiem ..., nie wiem czy to huzarski Niestety za mało jest materiału aby porównać guziki huzarskie innych nacji. Dlatego z tego powodu jaki z Twojej ogromnej wiedzy nie będę negował, choć czuję pewien niedosyt.
Dodam jedynie cytat korabkowa / wyrwany z kontekstu/,,18 -wieczne miały już uszko druciane.Otwór w tym guziku to technologia odlewania na tracony wosk,który musiał odparować żeby guzik był w środku pusty.''. Oczywiscie nie wiem czy owy guzik ma otwory,tego nie widac.Dobrze aby inni tu zajrzeli i stwierdzili czy to huzaria czy też nie.
Sam jestem bardzo ciekaw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 00:16 
Moderator
Moderator

Napisałem "różne armie" bo mundur huzarów był we wszystkich podobny i z podobnymi guzikami. Przy huzarskim mentyku mogło byc nawet pięć rzędów po 18-20 guzików, więc było co gubić :)
Te z mosiądzu były zwykle lutowane z dwóch tłoczonych z blaszki półkul, z wstawionym drucianym uszkiem. Dziurka jedna lub dwie były pewnie potrzebne przy lutowaniu-żeby w wysokiej temperaturze gazy miały którędy ujść i znalazły sobie ujście przez otwór, a nie przez spoinę. Zresztą wiele cywilnych guzików z osiemnastego-dziewiętnastego wieku lutowanych z części ma taki otworek lub dwa.
Odlewanie na wosk tracony jest dużo droższe i taki guzik jest cięższy, a to przy takiej liczbie ma znaczenie. Zakładająz że taki cynowy waży 10 gram, huzar kilo guzików na piersi dumnie nosił :)
Nie jestem specem od guzików, rzeczywiście powinienem ta końcówke osiemnastego uwzględnić.
Może zajrzy tu jakis spec od dziewiętnastowiecznych mundurów i coś o tych guzikach powie, też kilka znalazłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 00:31 
Specjalista
Specjalista

Pierwszy guzik jest raczej z XVIII w. "Pompowane" guziczki nie musiały być związane z huzarami, zwykła szlachta bardzo lubiła nosić takie guzy. Drugi guziczek jest odlany i typowy dla przełomu XVII i XVIII w. Niewykluczone, że jest z II połowy lub z końca XVII w. Zaznaczam, że również nie jestem specjalistą od guzików :)

ten również jest z XVIII (chodzi mi bardziej o posty w tle dyskusji)
viewtopic.php?f=56&t=108487

Co do ostatniego przedmiotu, to jest element lampy naftowej (post kolegi korabkow):
viewtopic.php?f=87&t=123966&p=770124

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 00:43 
Generał Broni
Generał Broni

dziękuję Rosforek za opinię,wielce pomocna jako nie ,,specjalisty''. A tak nawiasem nie moja sprawa ale korabkow dawno powinien zostac specjalistą,facet o ogromną wiedzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 15:24 
Generał Broni
Generał Broni

hatschnev napisał(a):
Dodam jedynie cytat korabkowa / wyrwany z kontekstu/,,18 -wieczne miały już uszko druciane.Otwór w tym guziku to technologia odlewania na tracony wosk,który musiał odparować żeby guzik był w środku pusty.''.

Polecam książeczkę artysty brązownika Tadeusza Łopieńskiego (1898-1983) pt. „Okruchy brązu” wyd. 1982r., m.innymi opisuje metodę traconego wosku, przygotowanie formy, proces zalewania, oczyszczanie i cyzelowanie odlewu, krótki fagment:
Cytuj:
Po wyschnięciu takiego monolitu zamykającego w swoim wnętrzu - nienarodzoną jeszcze rzeźbę,wstawiamy formę do pieca wcelu wypalenia.
Stopniowe podwyższanie temperatury w piecu powoduje nie tylko wytopienie wosku, ale i wypalenie jego resztek ze ścianek negatywu.
Po „wytraconym” wosku pozostaje teraz wolna przestrzeń do zalania płynnym brązem przez otwór systemu wlewowego. Zanim jednak to nastąpi, najczęściej zakopuje się całą formę w suchym piasku, który umiarkowanie ubity zapobiega tragicznym skutkom ewentualnego rozerwania się formy w chwili wlewania do niej gorącego, płynnego metalu. Złe wytopione ze ścianek formy resztki wosku w zetknięciu z wysoką temperaturą wytwarzają gaz, który nie znajdując dostatecznie swobodnego ujścia, rozrywa formę, rozbryzgując gorące strumienie płynnego metalu na wszystkie strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 22:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ciekawie wyglada ten grocik z otworkiem panowie :? czyzby od jakiegos wahadla co o nim sadzicie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 23:32 
Chorąży
Chorąży

Co do ostatniego przedmiotu to mam taki sam (jutro sprawdzę , ostatni raz miałem go w ręku kilka lat temu) i wydaje mi się, że w środku jest reszta kryształu i stąd takie przypuszczenie.

Jutro wkleję fotki mojego przedmiotu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 23:57 
Generał Broni
Generał Broni

Na ostatnim zdjęciu jest część lampy naftowej w końcu wiarygodnie zidentyfikowana przez kolegę Sayanus w tym wątku
viewtopic.php?f=87&t=123966&p=789140#p789140

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]