Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nagrody dla odkrywców
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 20:31 
Specjalista
Specjalista

Nagrody ministra dla odkrywców "skarbów"

Uro­czy­ste spo­tka­nie w związ­ku z przy­zna­niem na­gród pie­nięż­nych przez mi­ni­stra kul­tu­ry i dzie­dzic­twa na­ro­do­we­go dla zna­laz­ców za­byt­ków ar­che­olo­gicz­nych od­bę­dzie się w pią­tek w go­rzow­skim mu­zeum. Na­gro­dy zwią­za­ne są z dwoma cen­ny­mi od­kry­cia­mi do­ko­na­ny­mi w 2012 r.
Jak po­in­for­mo­wa­ła Lu­bu­ski Wo­je­wódz­ki Kon­ser­wa­tor Za­byt­ków Bar­ba­ra Bie­li­nis-Ko­peć, 20 tys. zł - to na­gro­da dla Mi­cha­ła Pluty, który je­sie­nią 2012 roku na­tra­fił w pod­go­rzow­skim Deszcz­nie na zbiór przed­mio­tów z brązu.
Na ze­spół za­byt­ków skła­da się 20 po­zy­cji, w tym czte­ry sie­kier­ki, jeden nóż, osiem sier­pów, pięć bran­so­let oraz frag­ment noża i frag­ment na­szyj­ni­ka. Skarb zo­stał wstęp­nie da­to­wa­ny na V okres epoki brązu kul­tu­ry łu­życ­kiej (900-700 p.n.e).
Inni od­kryw­cy, Artur Nowak i Paweł Du­li­niec otrzy­ma­li po ty­siąc zł. Tych dwóch płe­two­nur­ków je­sie­nią 2012 r. w Je­zio­rze Lipie w pow. strze­lec­ko-drez­de­nec­kim na­tra­fi­ło na póź­no­śre­dnio­wiecz­ny topór. Za­by­tek zo­stał zna­le­zio­ny na głę­bo­ko­ści około 40 me­trów.
W mi­nio­nych la­tach w Lu­bu­skiem do­ko­na­no kilku waż­nych hi­sto­rycz­nie od­kryć, któ­rych au­to­rów uho­no­ro­wał mi­ni­ster kul­tu­ry.
W 2012 roku na­gro­dę przy­zna­no pra­cow­ni­kom bu­dow­la­nym, któ­rzy rok wcze­śniej na pry­wat­nej po­se­sji w Mar­ci­no­wi­cach nie­da­le­ko Kro­sna Od­rzań­skie­go zna­leź­li skarb w po­sta­ci wy­ro­bów brą­zo­wych za­wie­ra­ją­cy: berło szty­le­to­we, 4 szty­le­ty, 1 rę­ko­jeść szty­le­tu, frag­ment sie­kier­ki, 41 na­szyj­ni­ków z pręta brą­zo­we­go o roz­kle­pa­nych i zwi­nię­tych w uszko za­koń­cze­niach.
We­dług ar­che­olo­gów przed­mio­ty te po­cho­dzą z I okre­su epoki brązu i są zwią­za­ne z fazą kla­sycz­ną kul­tu­ry unie­tyc­kiej (lata 2300 – 1500 p.n.e.).
Je­sie­nią 2011 roku Adam Ry­znar we Biesz­ków w pow. żar­skim zna­lazł skarb o łącz­nej wadze 10 kg, który liczy 312 po­zy­cji in­wen­ta­rzo­wych, w wśród nich: brą­zo­we formy od­lew­ni­cze, grzyw­ny, de­struk­ty przed­mio­tów brą­zo­wych i z że­la­za (uprzę­ży koń­skich, noży, ozdób), da­to­wa­ne na okres halsz­tac­ki - kul­tu­ra łu­życ­ka - ok. 550 - 450 p.n.e. Za od­kry­cie otrzy­mał w 2012 r. 25 tys. zł na­gro­dy.
Oba zna­le­zi­ska zo­sta­ły prze­ka­za­ne Mu­zeum Ar­che­olo­gicz­ne­mu Środ­ko­we­go Nad­odrza.
Całość tutaj: http://wiadomosci.onet.pl/lubuskie/nagr ... rbow/fcwc9

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nagrody dla odkrywców
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 23:11 
Sierżant
Sierżant

czy znaleziono te skarby , dzięki wykrywaczem metali ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 23:20 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawe ile z tych nagród zachapał urząd skarbowy...

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 23:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Też jestem ciekaw ile z tego przytulił US.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 00:02 
Major
Major

Catadero napisał(a):

C.

Odpowiednio dużo. A propos nagród. Znam małżeństwo, które na 50-lecie pożycia dostało prezent od gminy 500 PLN (podczas skromnej uroczystości). Rok później do tych biedaków przyszło pismo z US , w którym była informacja, że należy się pilnie stawić w odpowiednim US. Biedni starsi ludzie zaczęli dopisywać sobie historie - mieli dwie nieprzespane noce zanim udali się do US. Okazało się, że naczelnik US upomniał się o odpowiedni podatek za otrzymany prezent oraz nałożył na jubilatów mandat karno-skarbowy w wysokości 200 PLN. I to nie są żarty - znam ludzi osobiście :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 00:31 
Moderator
Moderator

bayo84 napisał(a):
Catadero napisał(a):

C.

Odpowiednio dużo. A propos nagród. Znam małżeństwo, które na 50-lecie pożycia dostało prezent od gminy 500 PLN (podczas skromnej uroczystości). Rok później do tych biedaków przyszło pismo z US , w którym była informacja, że należy się pilnie stawić w odpowiednim US. Biedni starsi ludzie zaczęli dopisywać sobie historie - mieli dwie nieprzespane noce zanim udali się do US. Okazało się, że naczelnik US upomniał się o odpowiedni podatek za otrzymany prezent oraz nałożył na jubilatów mandat karno-skarbowy w wysokości 200 PLN. I to nie są żarty - znam ludzi osobiście :)

dobre... można podać dalej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 09:34 
Generał Broni
Generał Broni

Załącznik:
US.jpg

C.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 10:00 
Specjalista
Specjalista

1/W każdym kraju od przychodów płaci się podatek chyba,że prawo przewiduje wyłączenia/np olimpijczycy od nagród za medale podatku nie płacą/.
2/Pytałem urząd skarbowy w Zielonej Górze;nagrodę należy wpisać w pozycję Inne żródła PIT 36 i rozliczyć w zeznaniu rocznym/czyli 18%/.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 10:32 
Major
Major

eme5 napisał(a):
bayo84 napisał(a):
Catadero napisał(a):

C.

dobre... można podać dalej?

Można :)

Zdicho
Zgoda - podatki i śmierć - ale istnieją granice dobrego smaku - jeden urzędnik to rozumie drugi nie - nie jestem prawnikiem , ale chyba w każdym kodeksie istnieje zasada niskiej szkodliwości itp., itd. - w mojej historii naczelnik mógł taką zasadą się pokierować... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 10:32 
Specjalista
Specjalista

Catadero napisał(a):
Załącznik:
US.jpg

C.

To wiadomość dla petenta Urzędu Skarbowego - dłoń z uniesionym palcem trudniej zrobić. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 10:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Eee za przekazany miecz z Xw nie dość, że nic nie dali to jeszcze z łaską go wzięli... :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 10:54 
Specjalista
Specjalista

bayo84 napisał(a):

Zdicho
Zgoda - podatki i śmierć - ale istnieją granice dobrego smaku - jeden urzędnik to rozumie drugi nie - nie jestem prawnikiem , ale chyba w każdym kodeksie istnieje zasada niskiej szkodliwości itp., itd. - w mojej historii naczelnik mógł taką zasadą się pokierować... :roll:

Każdy z nas takich historii o absurdach podatkowych i głupocie urzędników może może podać wiele,ale to nie temat wątku.
Podałem tę informację,bo bardzo sie cieszę,że w moim województwie sa ludzie,którzy znaleziska zgłaszają i ich postawa została doceniona.Oby takich informacji było więcej. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 21:34 
Sierżant
Sierżant

Ku..wa ta historia nasza , jedni zaczynają o brązach sprzed 4-ech tys. lat , a wy kochani zabiegani i obnażeni sztywno swoimi pitami , kto ma więcej wyciągać . Proszę odpuśćcie. Interes nasz to tylko ile wyszło z dołka , i czym wyciągnięte . Nie praw dasz dole nasz. Kulawa ta hi…ria.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 23:00 
Major
Major

:o
KAMIENIARZ napisał(a):
Ku..wa ta historia nasza , jedni zaczynają o brązach sprzed 4-ech tys. lat , a wy kochani zabiegani i obnażeni sztywno swoimi pitami , kto ma więcej wyciągać . Proszę odpuśćcie. Interes nasz to tylko ile wyszło z dołka , i czym wyciągnięte . Nie praw dasz dole nasz. Kulawa ta hi…ria.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 23:06 
Generał Broni
Generał Broni

Pogratulować postawy. Jak to mówią " Lubuskie warte zachodu"
:h

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]