hatschnev napisał(a):
przęśliki mają inną śrdnicę z obu stron otworu. Nie jaraj się słowami proximy. Jest to zwykły ciężarek,obciążnik- może od sieci ,może od pionu murarskiego a może od czegoś innego. A z tym ,,czymś ,, to Cię wyśmieją jak tylko wyjdziesz-tyle tego wychodzi.
Nie wiem dlaczego jesteś tak bardzo przekonany o tym co piszesz :) Taki przedmiot może mieć zastosowanie o którym napisałem wcześniej i nie można go traktować tylko jako zwykłego ciężarka (może nim być ale nie zawsze). Autorowi wątku nikt nie każe się jarać tym a i nawet ja nie widzę ku temu powodu bo nie jest to np. odważnik kubokatedryczny. Nie zakładaj też, że jest to zwykły ,,ciężarek,, bo wbrew Twojej opinii odeśle Cię choćby do pracy ,,Wczesnośredniowieczne odważniki i ciężarki ołowiane z Dąbrowy Górniczej-Łośnia,,. Poczytaj, przeanalizuj zaprezentowane tam zabytki i może zmienisz zdanie. Nie trzeba również demotywować autora wątku z pójściem do muzeum. Owa placówka ,,siedzi w temacie,, i kolegi z kwitkiem nie odeślą jeśli poda namiar gdzie znalazł ten przedmiot :)