Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 18:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Toporek do id
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 23:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wagi nie znam ale kolo kilo może więcej .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Toporek do id
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 23:45 
Podpułkownik
Podpułkownik

Chyba taki sam. viewtopic.php?f=29&t=143167

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lutego 2017, 06:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

moze byc wczesniejszy niż tamten, wczesnośredniowieczny oczyść dokładnie osadzenie trzonka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2017, 18:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Chcę go wygrzać aby rdza odpadła ,wyszedł obok tych dwóch fibulek z postu po wyżej ,jak będzie GI to wrzucę fotosy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 00:01 
Major
Major

Wygrzać to sobie możesz ziemniaczki w ognisku a nie zabytek archeologiczny , takie przedmioty należy poddać profesjonalnej konserwacji. Jeśli pochodzi z tego samego miejsca co te dwie fibule to odkryłeś ważne i cenne stanowisko archeologiczne. Nie jestem w stanie dokładnie wydatować tego toporka( wygląda na wczesnośredniowieczny ) ale możliwe że ta wieksza fibula była powiązana z tym toporkiem ponieważ obydwa przedmioty mają podobne datowanie wg mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 06:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

zestawienie fibul z toporkiem przypadkowe- fibule z b2 Okresu Wpływów Rzymskich a toporek XI wiek, odmiana typu IV, bez wąsów wg. Nadolskiego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 10:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

-paszka- napisał(a):
Chcę go wygrzać aby rdza odpadła ,wyszedł obok tych dwóch fibulek z postu po wyżej ,jak będzie GI to wrzucę fotosy

Szlifierka kontowa ladnie wyrówna wżerki i jeszcze sobie możesz przy okazji podostrzyć :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 15:33 
Kapitan
Kapitan

tara napisał(a):
-paszka- napisał(a):

Szlifierka kontowa ladnie wyrówna wżerki i jeszcze sobie możesz przy okazji podostrzyć :666

TARA ... zbędny sarkazm , tym bardziej ,że młodsi niedoświadczeni koledzy mogą uznać to za dobrą radę.
Chcesz dogryźć ,to na PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2017, 08:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

tara napisał(a):
-paszka- napisał(a):

No- ciężkie echo z pustej studni idzie!
Wygrzewanie metalowych artefaktów w zależności od stanu było praktykowane przez archeologów przed wojną i nawet do dziś nieraz jest stosowane,taka metodę polecił mi archeolog odnośnie innego toporka więc zamilcz proszę bo nie zabłysłeś koleszko -pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 19:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Podobno gusła i odmawianie zdrowasiek i plucie przez ramię leczy wiele chorób i odczynia uroki. Powiedziała mi o tym jedna stara baba na wsi. Masz znajomego archeologa to mu to oddaj, a on będzie wiedział co z tym zrobić i nie siej defetyzmu na forum. Uwierz mi widziałem "wygrzane " fanty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lutego 2017, 22:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

tara napisał(a):
Podobno gusła i odmawianie zdrowasiek i plucie przez ramię leczy wiele chorób i odczynia uroki. Powiedziała mi o tym jedna stara baba na wsi. Masz znajomego archeologa to mu to oddaj, a on będzie wiedział co z tym zrobić i nie siej defetyzmu na forum. Uwierz mi widziałem "wygrzane " fanty.

-Marudzisz
Wygrzeje sobie w ogniu oprawie i drewa będę rąbał,a oddać to mogę nerki po śmierci :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 06:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

-paszka- napisał(a):
tara napisał(a):

-Marudzisz
Wygrzeje sobie w ogniu oprawie i drewa będę rąbał,a oddać to mogę nerki po śmierci :h

w głowę się puknij bo to do drewna to nie było nigdy :) a swoją drogą nie dziwne że archeo mają często poszukiwaczy za materiał szkodliwy, czytając takie rzeczy. Może właśnie swoim dyletanctwem przemilczasz kolejne cmentarzysko z początków Państwa Polskiego..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 11:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Drodzy koledzy może 2% członków tego forum ma,, poważnie teraz mówiąc,, takie podejście do tej pasji co ja -w muzeum u nas czasem maja mnie dosyć ,trzymam stały kontakt z archeo,nie czyściłem jeszcze metodą wygrzewania żadnego artefaktu a jeśli bym tak chciał zrobić to w pierw spróbował bym na starej podkowie z tego okresu aby ocenić efekt . :lol:
Rozweselają mnie często wygłaszane frazesy w stylu,, Masz znajomego archeologa to mu to oddaj, a on będzie wiedział co z tym zrobić,, czy ,, Może właśnie swoim dyletanctwem przemilczasz kolejne cmentarzysko z początków Państwa Polskiego,,
-drodzy koledzy środowisko archeo jest niestety jednym wielkim bagnem,młodzi zdolni archeolodzy z motywacja do działania maja mało do gadania i niewiele mogą a stare hieny na posadach szarpią Polskie dziedzictwo pazurami bez skrupułów,(dobrym przykładem jest depozyt denarów z pod Słubic z końca 2015r,znalazca pierwszego gara z siekańcami i paroma całymi sztukami rozrytymi na małym kawałku, chwalił się i wpadł,archeo z konserwą z Gorzowa dali mu szanse że jak pokaże skąd to on nagrodę dostanie a oni tam odkrywkę zrobią .Oczywiście pierwsze co poszło w ruch to georadar który kilka metrów obok stanowiska namierzył 2 gar który widział na własne oczy owy poszukiwacz któremu pozwolono brać udział w dalszym poszukiwaniu denarów na tym polu ,gar był pełen całych denarów!,mój znajomy archeo dopiero po 3 miesiącach usłyszał o tym znalezisku o które pytałem się go zaraz po odkryciu ,i zgadnijcie co-nie było drugiego gara!) ,z resztą nie będę się rozpisywał na ten temat bo po co? nic nie zmienię .
Nasze muzeum nie jest historyczne ,a co za tym idzie ,wszystko wędruje do Świdnicy gdzie leży w magazynach i tyle.
Do tej pory zgłosiłem kilka cmentarzysk, oddałem ze 2 kg brązy parę rzymków ,denarki i kilka kartonów średniowiecznych artefaktów-poco? po to by sobie zalegały gdzieś w magazynie bez sensu zamiast cieszyć oko w naszym muzeum .Teraz sam decyduję co zgłoszę a co będzie w przyszłości u mnie !
Ten toporek mi się podoba i jeśli w ogóle go oczyszczę to na pewno go oprawie i może ze sobą będę nosił na wszelki wypadek jak bym w mojej okolicy jakąś hienę cmentarną na polu napotkał ze stowarzyszenia NADODRZE! :666
Po niżej dla niedowiarków fotka zawartości kolejnego kartano artefaktów który trafi do archeo w tym tygodniu.
Koniec tematu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 13:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Napisałeś ''na wszelki wypadek jak bym w mojej okolicy jakąś hienę cmentarną na polu napotkał ze stowarzyszenia NADODRZE! :666'' Możesz to rozwinąć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 17:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

ramzes1 napisał(a):
Napisałeś ''na wszelki wypadek jak bym w mojej okolicy jakąś hienę cmentarną na polu napotkał ze stowarzyszenia NADODRZE! :666'' Możesz to rozwinąć?

Rozwinąć to można tak że jeden ze założycieli stowarzyszenia mój znajomy jest usilnie nakłaniany do opuszczenia tego stowarzyszenia którym teraz rządzi człowiek który nie ma nic wspólnego z poszukiwaniami tylko dotacje z państwa ciągnie i promuje się gdzie popadnie ,większość pierwotnych członków opuściła owe stowarzyszenie a zostali tylko ci którzy stoją za prezesem i liczą na bug wie co ,takie uczynne chłopaki kopią z archeo a później wracają na stanowisko archeologiczne depcząc zasiew i tak dalej .Ból mój jest taki że sam sprowadziłem archeo na stanowisko ,oni przywlekli nadodrzańskich kopaczy i teraz jest wyścig szczurów, ja zbieram co sie da zapisuje gdzie leżało i przekazuje archeo a hieny ryja cale pole nawet po zasianiu i artefakty przepadają.
Zaraz ktoś powie -a skąd wiesz ze to z Nadodrza?
A stąd że po pierwszym kopaniu wspólnym w miejscu gdzie tylko ja kopałem no i wezwani archeo z grupa z nadodrze tydzień po wyjeździe archeo ni stąd ni z owad zaczęły pojawiać sie grupki poszukiwaczy na nie naszych rejestracjach trzepiąc stanowisko wraz z całą okolicą - przypadek?
Owe stanowisko wnosi nowe światło na rozwój mojego miasta w wiekach średnich a przez hieny wiele artefaktów przepadnie w niepamięć -na co sie nie godzę .
toporek z tematu nie pochodzi z opisanego stanowiska dlatego raczej to zachowam no chyba że to jakiś unikat to w tedy oddam.
Reasumując toporek jeszcze raz posmakuje krwi najezdników na moją ziemię, hehehe żarcik taki

Moderatorze zamknij wątek bo zbacza na manowce albo zbanuj mnie jak komuś szkodzę bo na priv mnie banami straszą :666 :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]