Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: SGRAFITTY Z ZAMKU STRZELECKIEGO I INNE JEGO TAJEMNICE
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2007, 18:04 
Generał Broni
Generał Broni

W okresie gdy wszyscy odkrywają „różne teczki” :cop postanowiłem ujawnić swoje archiwa -a co tam. :luv Niech inni też coś z tego skorzystają. :1
Jest to kolejny temat pochodzący z tego archiwum.
Przy odgruzowaniu ruin zamku strzeleckiego/1976/ dzień po odsłonięciu części prawego skrzydła /pochodzącego z okresu XVI-XVIII wieku odnalazłem na tynku w przejściu /dawna futryna/ wyryte rysunki, które odrysowałem za pomocą kalki technicznej i przeniosłem na arkusz brystolu. Cel i przeznaczenie wykonania rysunku nieznany .Rysunek musiał pochodzić z okresu poprzedzającego generalną modernizację zamku w I połowie XIX wieku i był zakryty przez drewnianą framugę odrzwia .Znalezisko zostało zgłoszone do konserwatora zabytków. Niestety jego stan był bardzo fatalny i uległ całkowitemu zniszczeniu. Tak ,że specjaliści nie potrafili się wypowiedzieć na ten temat. Pozostał w dokumentacji tylko mój odrys.
Poniżej przedstawiam w skali-1:3 ten rysunek.
[ img ]
Może ktoś zobaczy w nim coś co ja i inni specjaliści nie zauważyli. Ciekawe czy dotyczy to zamku strzeleckiego czy też innego obiektu.
Czy ktoś widział podobne rysunki wykonane na ścianach zabytkowych budowli?
Co o tym temacie sądzicie?

Z poważaniem
Zbyszek

"Przez przeszłość do przyszłości"

Ostatnio edytowano poniedziałek, 29 stycznia 2007, 21:48 przez Zbyszek146, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 13:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ciekawe jak te rysynki maja sie do zarysowan fundamentow tego zamku albo jakiejs jego kondygnacji.
moglyby to byc rysunki czesci wnetrza piwnic np. i wcale nie musi to byc zarys calosci budynku.

Pozdrawiam
Taz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ryt i butla
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2007, 01:23 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety uklad rysunku nie pasuje do znanych mi piwnic /tych odgruzowanych/w zamku strzeleckim ,chyba ,że chodzi o obiekty,ktore jeszcze nie zostaly odkryte.Zastanowiało mnie jednak czy gdzieś indziej zachowaly sie tego typu /natynkowe/ryty.
Kilka metrów od tego rysunku na poziomie piwnic w jednej ze ścian odnalezino wykutą/rozbitą skrytkę z resztakami drewna oraz częsciowo zachowaną butelką zawierającą jakieś dokumenty/niestety juz zbrylone/ Prawdopodobnie tylko za pomoca badania węglem C-14 mozna okteślić wiek tego znależiska.ciekawe czy te dwie rzeczy moga byc powiazane?
czy podczas waszych badan natrafiliscie na tego typu ukryte wiadomości/w butelce/ oczywiście pomijając klasyczną wiadomosć na morzu

"Nie wszystko złoto co się świeci"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 01:11 
Kapitan Petersen

Witam

Czy mogę zgadywać jako laik?

Te złożone z prostokątów zarysy wyglądają mi na rysunki robocze budowniczych, mające na celu wyobrażenie sobie jakieś zamysłu budowlanego albo podręczne udokumentowanie przebiegu dotychczasoych prac. Sam często podczas różnych robót, drobnych przebudów w domu i remontów param się tego rodzaju twórczością. Kawałkiem cegły, gwoździem albo ołówkiem obliczam coś na ścianach czy belkach, odnotowuję kolejne elementy w czasie rozbiórki, żeby potem szybko przywrócić je do poprzedniego stanu. Tak było ostanio, gdy zrywaliśmy deski podłogi na strychu, żeby włożyć pod nie wełnę ocieplającą.

Kiedyś kolejnymi skreśleniami na cembrowinie studni znaczyłem wiadra wybranego mułu. Często zależy to od systemu danego osobnika - kiedyś miałem wuefistę, który kolejne minusy dane uczniowi układał w swoim notesie kwadrat, a gdy kwadrat się zamknął i przekreślił po przekątnej, to facet wpisywał "pałę" do dziennika.

Być może w tym przypadku budowniczowie zaznaczyli sobie na kawałku ściany kolejność, w jakiej zamierzają ułożyć kolejne cegły albo kamienne bloki w wątek muru. To tylko moje domysły i wiem, że znacznie atrakcyjniejsza byłaby teoria, że jest to plan ukrycia skarbu. Ja też bym tak chciał. Kto wie...?

Pozostaje jeszcze sprawa tych dwóch mniejszych znaczków po lewej i prawej na dole. Gdyby to były średniowieczne mury, to łączyłbym je z gmerkami kamieniarzy. Podobne "podpisy" mistrzów kamieniarskich można zobaczyć na kamiennych obramieniach łuków drzwiowych w gotyckim zamku w Dębnie (Małopolska, powiat Brzesko). Ale skoro mury są późniejsze to :nicnie choć kto wie? Ten z lewej to w formie byłby całkiem ładny znak rzemieślnika...

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2007, 01:21 
Generał Broni
Generał Broni

Bardzo ciekawe spostrzeżenie,Test
Tę cześć pałacu wybudowano w latach1562-1596 .Budowniczym miał być mistrz kamieniarski Tomasz .Jeżeli jest to jego „gmerek” to czy jest możliwe ,że przetrwał kilkaset lat. :que ,tym bardziej ,że ryt został wykonany na „tynku” a nie na cegle ,która była pod nim. W pierwszej chwili gdy oglądałem ten znaczek przypominał on mi raczej znak - jaki umieszczano na mapach- wskazujący kierunek północny/strzałka a z boku litera N /–więc może to jednak jakiś rodzaj mapy .Tylko czego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Skarb w butelce
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 22:59 
Generał Broni
Generał Broni

Podczas penetracji ruin zamku strzeleckiego natrafiłem na opuszczona juz skrytkę :( Wykonana została w scianie na wysokosci tuż pod sufitem piwnicy.Skrytka była w ksztalcie prostopadloscianu o wymiarach:0.4x0.3x1m z śladami rowków wzłdłużnych sugerujacych istnienie kilku pułeczek..Znalazlem kawałki drewna , kilka skorodowanych kawalków metalu i pokrecone kawalki szkla ,co moze sugerować uszkodzenie skrytki podczas pożaru pałacu w 1945 roku.
W załaczeniu zdjecia miejsca skrytki
[ img ]

Wśród resztek gruzu odnalazlem jednak coś :1 bardzo ciekawego: Resztki szklanej butli,która zawierala zbrylone juz fragmenty papieru lub pergaminu Butelka ta zawierala prawdopodobnie jakieś wazne dokumenty.I kolejna /byc może zbieżnośc/skkrytka ta jest oddalona od futryny z rytami dosłownie o o kilka metrów./przypadek :que /

Tak wygladala ta butla z depozytem,dla kogos w przeszlości wielkim skarbem skoro go tak ukryto
[ img ]

"Tam skarb twój gdzie serce twoje"

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]