Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 08:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zdobiona końcówka pasa
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 11:19 
Moderator
Moderator

Witam serdecznie. Przedstawiam końcówkę pasa wykonaną z brązu. Posiada ciekawy acz prosty ornament. Z braku litereatury chciałbym się zapytać czy może to być pismo runiczne? Chyba jest to mało prawdopodobne tym bsardziej że znaczki są trochę podobne do siebie, ale wole się upewnić. Osobiście datował bym na ok XIII wiek czyli troszkę ten porzedmiot za młody jak na runy, chyba że źle datuję. Długość około 6 cm.

Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 15:56 
Weteran
Weteran

Wczesna forma zakończenia pasa naddługiego. Najstaresze egzemplarze pochodzą ze Śląska, Czech, Moraw i Wielkopolski i są datowane na II poł. XIII wieku. W wielu przypadkach są one zdobione różnego rodzaju kreskami , krzyżykami i innymi znakami niewiele jednak mającymi wspólnego z literami, jezeli chcesz dowiedzieć się więcej sięgniej po artykuł K. Wachowskiego. Problematyka tzw. pasa naddługiego ... w: Arechaeologia Historica Polona, t. V.

pzdr atylla

PS. Okazuje się, że tego typu zakończenia pasów są bardziej popularne niż dotychczas uważano, ponieważ posiadam wiadomości już o trzech przypadkach odnalezienia takich zakończeń, proszę wszystkich którym jeszcze udało się odnaleźć taką końcówkę o przesłanie informacji najlepiej ze zdjęciem, może w ten sposób uda się poszerzyć naszą wiedzę o występowaniu tego typu przedmiotów.

Ostatnio edytowano piątek, 5 stycznia 2007, 23:21 przez atylla, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2007, 23:20 
Weteran
Weteran

podbijam temat, może komuś przypomni się, że posiada coś podobnego

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 23:16 
Weteran
Weteran

a może w gdzieś w szufladach leży coś tego typu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2007, 14:35 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witajcie
Wklejam zdjęcia mojego zakończenia pasa, od strony zwężonej znajduje się otworek dl
Dl 5,5cm szer 1,6cm
Mam „ból” bo nie pamiętam gdzie znalazłem ten fant przez długi czas leżał wraz z śmieciami jako „coś”, kilka tygodni temu wydatowałem go na XI –XII w i okazał się Śląską „klasyką” .
Pozdrawiam
Jack

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2007, 23:07 
Wielki Szpitalnik

Ja też mam malutkie okucie z paska. szerokość 10mm, długość 30mm. Nie wiem czy pasuje do typów podanych wyżej. Da się je wydatować?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 10:39 
Generał Broni
Generał Broni

Mam jeden z tego pierwszego rysunku i kilka z tego drugiego.
Podeslę fotki z opisem gdzie i co.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 22:53 
Weteran
Weteran

hurtowo:
jaca wroc - dzięki za chęć pomocy, ale bez miejsca znalezienia ( chociaż powiatu ) niestety do niczego to się nie przyda :cry:, poza tym końcóweczka ewidentnie od pasa, ale raczej nie tego typu, zwłaszcza, że jak sam napisałeś co najmniej o sto lat wcześniejsze

tomato - twoja końcówka, nawiązuje do jednego z zabytków pochodzących z Węgier, jest jednak bardziej prymitwne, poza tym duze podobieństwo, myślę że może to być jakieś lokalne naśladownictwo, ale tez wcześniejsze, poza tym tamta końcówka jest od torby, jak chcesz to wrzucę zdjęcie tego węgierskiego okucia

kocio - serdecznie prosżę o priva

proxi - extra, z tych zaprezentowanych na pewno 3 do 7 , druga możliwe, ale po obejrzeniu drugiej strony, wszystko tylko zależy czy możesz podać przybliżone miejsce odkrycia, jeżeli tak to proszę o widomość na priva

To pytanie jest do wszystkich, którzy do tej pory nie odpowiedzieli na ten apel a mają coś podobnego, chcieliśmy z cobrą 67 zrobić cos pożytecznego dla nauki i zapraszamy do współpracy wszystkich, jedyny warunek to znajomość miejsca odkrycia przedmiotu stąd całkowicie nie interesują nas zabytki z Koła, giełdy we Wrocławiu, allegro tudzież innych tego typu lokalizacji

PS. Mapa powoli się zaczyna zapełniać, napływa coraz więcej wiadomości o okuciach, tak że najpewniej uda sie zmienić dotychczasowe ustalenia co do występowania pasaów naddługich. Jeżeli ktoś chciałby sie podzielić swoimi znaleziskami tego typu, to proszę oprócz zdjęcia obu stron i ewentulanie boku (ważne jest połączenie z rzemieniem o ile się zachowało) podać również przybliżone miejsce odnalezienia ( miejscowość lub chociaż powiat ) tylko to może bowiem nadać odkryciu wartość naukową. Na podstawie tych danych sporządzona zostanie mapa z podziałem na województwa i ewentulanie powiaty, bliższych danych nie zamierzamy publikować

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 23:16 
Moderator
Moderator

A oto i mapa występowania znanych nauce znalezisk.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 23:40 
Wielki Szpitalnik

atylla napisał(a):
tomato - twoja końcówka, nawiązuje do jednego z zabytków pochodzących z Węgier, jest jednak bardziej prymitwne, poza tym duze podobieństwo, myślę że może to być jakieś lokalne naśladownictwo, ale tez wcześniejsze, poza tym tamta końcówka jest od torby, jak chcesz to wrzucę zdjęcie tego węgierskiego okucia

Jeśli nie byłby to kłopot dla Ciebie to poproszę to zdjęcie. Ciekaw jestem materiału porównawczego. Końcówka przedstawiona naz moim zdjęciu pochodzi ze wschodniego Mazowsza. Czy malutkie 2-3cm zakończenia w kształcie krzyża również pochodzą od toreb?

pozdrawiam
tomato

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]