SZZ napisał(a):
Czy możesz kolego Attylla powiedzieć coś więcej na ten temat, np. jak długo utrzymuje się w glebie, w miejscu pochówku podwyższony poziom fosforu?
Czy mozesz podać namiar na instytucję, która wykonuje badania zawartosci fosforu w glebie?
Pozdrawiam
Witam
Podwyższona zawartość fosforu w glebie utrzymuje się nawet przez kilkaset lat. Przynajmniej jeśli chodzi o miejsca mocno nasycone ludzkimi kośćmi, jak np. cmentarze. Wiem to na przykładzie klasztoru franciszkanów reformatów, który mieści się przy ul. Reformackiej w Krakowie. Otóż jakiś czas temu do podziemi klasztoru i kościoła zaczęła przenikać woda. Wilgoć zaczęła zagrażać przechowywanym tam mumiom (które raz na jakiś czas są pokazywane gawiedzi).
Naukowcy zaczęli badać, skąd do podziemi przenika woda i na początku nie za bardzo mogli to ustalić. Postanowili więc przeprowadzić analizę tej wody i okazało się, że ma bardzo wysoki dodatek fosforu. Natychmiast skojarzyli to z powszechnie znanym w Krakowie faktem, że w średniowieczu na pobliskim Placu Szczepańskim stał kościół, a wokół niego (jak to wtedy) znajdował się cmentarz. Dziś na tym miejscu jest parking. (Jest jeszcze inne miejsce w Krakowie, w którym kiedyś stał kościół i dla uszanowania tego faktu nie zostało ono zabudowane, pełni dziś funkcję placu - :fon może ktoś zgadnie?).
Wracając do tematu. Plac Szczepański jest nieco wyżej od klasztoru, nie mówiąc już o jego podziemiach. Woda podskórna penetrując pod placem na dawnym cmentarzysku wypłukiwała fosfor z kości oraz ten rozpuszczony już w ziemi i niosła go z sobą. I to zdradziło naukowcom, skąd pochodzi. Stąd wiem, że fosfor pochodzący z ludzkich szczątków utrzymuje się w ziemi na pewno kilkaset lat. Mam nadzieję, że nie zanudziłem. Chciałem, żeby moja odpowiedź miała walor edukacyjny.
Niestety nie mam pomysłu do kogo zwrócić się w sprawie badań gleby. Wiadomo - archeolodzy, ale oni wejdą w takie badania tylko jeśli będzie ich to interesowało. A to jest wątpliwe, w sytuacji gdy niektórzy z nich pogardzają nawet średniowieczem. A może jakiś instytut gleboznawstwa albo choćby placówka wykonująca usługowe badania gleby dla rolników i ogrodników? Może warto spytać w regionalnym ośrodku doradztwa rolniczego, gdzie takie badania są robione?
:pa
Test