Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 17:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gwałt na grodzisku
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 21:48 
Weteran
Weteran

Kilka dni temu w Kaliszu, rozpoczęły się prace mające na celu cześciową rekonstrukcję jednego z najważniejszych dla państwowości polskiej grodów. Pieczę nad całością sprawuje Muzeum Okręgowe w Kaliszu, w którego imieniu inwestycje prowadzi prywatna firma, mająca doświadczenie w budowach tego typu, gdyż m.in. zajmowała się budową toru dla kładów. Zajechałem tam dzisiaj i nogi się pode mną ugięły. Zresztą zobaczcie sami...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 21:51 
Generał Broni
Generał Broni

:anty :gil
WKZ to widział? Może warto go poinformować? Przecież to jest zwykła dewastacja i amatorszczyzna :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 21:54 
Weteran
Weteran

Był dzisiaj rano, jednak nie wiem czy coś postanowił, bo Kamazy do popołudnia dalej hasały po grodzisku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 21:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jesus Maria.
Brakuje tylko zeby zdetonowali tam kilka ladunkow i od nowa usypali waly.
tor dla kładów to zrobili sobie sami tyle ze na grodzisku.
Czy ludzie nie maja mozgow.
Jestem zwolennikiem teorii ewolucji, i czekam az takie osobniki wygina.
Az przykro patrzec. :n
Ciekwi mnie tylko jedno,czy nie ma tam jakiegos konserwatora ktory by to nadzorowal? :cop :cop :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 22:25 
Weteran
Weteran

Na rekonstrukcję (a myślę że owa firma weźmie dużą część z tego) przeznaczono sześć milionów złotych!!! Ale właściciel twierdzi, że nie stać go na położenie tymczasowo płyt betonowych, żeby nie niszczyć terenu :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 22:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pamiętajmy zeby zakopywać dołki :ojoj

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 23:34 
Moderator
Moderator

Przecież to jet zwykły bandytyzm i nawet nie amatorszczyzna,Bardzo brzydkie słowa cisną się na usta.Skoro WKZ to widział i nic nie robi (może??? ma w tym jakiś interes)to wyślij tam Attylla jakąś lokalną stację tv lub RMF czy Zetkę. :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 23:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Chcialem cos napisac jeszcze ale stwierdzilem ze musialbym sobie dac zolta karte za bardzo brzydkie slowa. Moze jak by ktos naglosnil jak to sie w Polsce robi rekonstrukcje to moze ktos by sie tym zajal.

.................

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 23:59 
Weteran
Weteran

Jutro ma tam pojawić się przedstawiciel lokalnej prasy, ja też tam podjadę, chcę zrobić zdjęcia Tatrom jeżdżącym po majdanie i Catepilarom rozjeżdżającym wały :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 03:15 
Kapitan Petersen

Witam

Założę się, że na wycięcie każdego z tych drzew mają pozwolenie. Podobnie jak na wjazd ciężkim sprzętem. Dla nich i dla konserwatora to zapewne co najwyżej naruszenie warstwy humusu. Konserwator powie, że rekonstrukcji (prace ziemne + budowa konstrukcji drewnianych, zagłębionych w teren) nie da się zrobić we frotowych bamboszach. Nawet nie przyzna, że ciężki sprzęt mógłby wjechać na grodzisko w porze suchej, a nie w czasie roztopów.

W tej sprawie powalają mnie referencje firmy, która świetnie nadaje się do rekonstrukji grodziska, bo ma doświadczenie w budowie toru dla quadów.

Znam dwóch gości, którzy na szczycie grodziska z XI w wybudowali sobie dwa domy letniskowe na betonowych fundamentach plus "mała architektura" w postaci murów oporowych zabezpieczających skarpy itp. I co? I nic. Jak jest kasa na domek (domiszcze) letniskowe, to jest kasa na inne rzeczy...

Inny przykład - w zeszłym roku na malowniczo położonym grodzisku, na szczycie góry w zakolu rzeki, gmina postawiła murowany z kamienia zadaszony grill, krąg ogniskowy oraz betonowe alejki. Jedyną rzeczą świadczącą o tym, że miejsce to było kiedyś grodziskiem jest tabliczka, którą narąbani tubyly zerwą podczas najbliższego ogniska. Wszystko to zdaje się zostało zrobione legalnie, z dotacją z UE.

Po prostu są różne wizje udostępniania grodzisk oraz organizacji swoistych lekcji historii dla społeczeństwa. Jedna wizja to np. picie wódki w miejscach naznaczonych historią, jako swoista lekcja z okresu kształtowania się polskiej państwowości. Żywy, naturalny kontakt z historią.

Wizja druga to zostawić wszystko jak jest, zarośnięte kolczastymi krzakami głogów i dzikich śliw, wysokimi trawami i drzewami, między którymi uwijają się sroki i duchy przeszłości. Na trzeźwo widzialne tylko dla takich odszczepieńców jak my.

Obydwie wizję mają, zdaje się, wady ;)

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 08:35 
Felix Hobus Drugi

atylla napisał(a):
Na rekonstrukcję (a myślę że owa firma weźmie dużą część z tego) przeznaczono sześć milionów złotych!!! Ale właściciel twierdzi, że nie stać go na położenie tymczasowo płyt betonowych, żeby nie niszczyć terenu :wq

Witam
Reszta pieniędzy zapewne pójdzie jako "nagrody" dla Komisji przetargowej.
Wybrali firmę,która ma "sprzet odpowiednie",ale kwalifikacji i pojęcia o tym,co tam będa robić-żadnej.
Jeśli którys z nas wchodzi na stanowisko,od razu kończy się -wiadomo jak.
APrzychodzi mi na myśl takie porównanie-ukradniesz w sklepie batonik wartości złotówki-wsadzą cię.
Ukradniesz miliony złotych (w świetle prawa)-zrobią cie dyrektorem jakiegoś banku.
Troche poodbna sytuacja (choc nie dotycząca zabytków kultury,tylko lasó)miała miejsce 1o lat temu w nowo
utworzonym Drawieńskim Parku Narodowym
Wycięto tam około 20 ha buczyny-drzewa mialy grubo powyżej 150 lat-wszystko w świetle prawa.
Tu widać też wszystko idzie w "zgodzie z prawem".Wniosek wysuwa sie sam-bo to Polska właśnie-kraj..... :n :n :n
(nie będę pisać brzydkich wyrazów)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 10:06 
Chorąży
Chorąży

Pociągnę jeszcze wątek z drzewami. Szkoda tych dębów :( Nie które były w dobrym stanie i mogły sobie spokojnie rosnąć i "robić klimat". Po odpowiedniej pielęgnacji (przycięciu) nic by nikomu na łeb nie spadło - a tak pewnie po ostatnich wichurach panowie postanowili pójść skrótem :n Przydało by się panom "rekonstruktorom" puścić "Misia" (do końca), to może by poszli po rozum do głowy i stwierdzili, że tradycja to dąb, a nie Kamaz na grodzisku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 11:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zaraz, zaraz- dowiedzcie sie co ma byc zrobione i jak. Ze trawe poryli ciezkim sprzetem? I co z tego? Recznie wszystko ma byc robione? :roll:
Mozna dbac o sprawy a mozna tez byc "zelotem".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 12:07 
Generał Broni
Generał Broni

Te dęby to morderstwo!!!
Dęby dla na Słowian nierozłącznie kojarzą się Perunem - naszym Słowiańskim Bogiem!
Jestem ekologiem i jak widzę wycinkę dębów to mnie szlag trafia! :anty :cop :mg: :mg: :gil :gil :fon

Natychmiast powinny bć te prace wstrzymane !!!
gdzie są Archeolodzy, którzy tak ostro atakują i natychmiast reagują jak tylko pojawi się cień detektorysty na grodzisku lub 200 m obok ????

gdzie jest ta pani konserwator co na Konferencji OODA tak pietnowała niszczycieli stanowisk archeologicznych???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 12:08 
Moderator
Moderator

Boże!! Rozpacz!!! To ja do kur.......nędzy zakpuje każdy dołek nawet najmniejszy jaki wykopię w lesie czy na polu a tu takie cos?!?!?!?!Nie no to jest przerażające! Ja rozumiem, że trzeba prowadzić prace, ale nie rozjeżdżając grodziska i wałów Kamazami!! PRzeciez te koleiny mają ze 30 cm, a za parę dni będzą znacznie głębsze... Co to za konserwator, który w ogóle nie zareagował????????? Skandal! :wq

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]