Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 06:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Powstanie Styczniowe, fosfor i groby bohaterów...
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 23:05 
Szeregowy
Szeregowy

W okresie powstania styczniowego największym oddziałem operującym w Puszczy Białej był oddział Ignacego Mystkowskiego i Bronisława Deskura. Liczący ponad 1200 ludzi oddział stoczył w nocy z 4 na 5 maja 1863 r . swą najbardziej znaną bitwę, pod Stokiem (trasa Ostrów Maz.- Ostrołęka). Oddział Ignacego Mystkowskiego urządził zasadzkę na wojska carskie. Starcie to przeszło do historii jako jedna z największych zwycięskich bitew powstania styczniowego na terenie powiatu ostrołęckiego. W walce rozbito kolumnę carską księcia Tichomirowa i Konstantego Rynarzewskiego, wzięto jeńców, zdobyto broń i sprzęt taborowy. Straty powstańców wynosiły: 6 zabitych i 14 rannych. Poległych w tej bitwie pochowano w zbiorowej mogile prawdopodobnie koło wsi Komorowo Stare( kopczyk przy drodze). Przez lata miejscowa ludność, a w ostatnich latach młodzież z pobliskiej szkoły dbała o to aby na grobie były kwiaty, a na święto zmarłych zapalone lampki.
Wartowałoby godniej upamiętnić miejsce pochówku bohaterskich powstańców z 1863r. dlatego też chciałbym aby w miejscu tym powstał pomnik (głaz) z tablicą informującą o tym. Poczyniłem już pewne przygotowania w tym celu: posiadam już odpowiedni głaz, oraz informacje o poległych ( prawdopodobnych- pochowanych) powstańcach, a także prowadzę badania mające na celu potwierdzenie miejsca pochówku. Poszukuję sprzymierzeńców, którzy wsparliby ten pomysł. Niestety nigdy wcześniej nie prowadziłem podobnych przedsięwzięć w związku z tym, zwracam się do czytających to forum z prośbą o pomoc w jego realizacji. Jaka pomoc? myślę, że każda rada i pomoc w organizacji przedsięwzięcia przyda mi się.
1- czy zna ktoś metodę , albo może dysponuje sprzętem pozwalającym bez rozkopywania ocenić czy w domniemanej mogile są jakieś szczątki ludzkie.
2- Poszukuję pamiętników lum monografi na temat Ignacego Mystkowskiego , Konstantego Rynarzewskiego, Bronisława Deskura , Karola Fryczego
3-Potrzebuję pomocy prawnej związanej z postępowaniem ze zwłokami i ich identyfikacją
4- Mile widziałbym pomoc prawną związaną z organizacją komitetu budowy pomnika

i prawdopodobnie każdą inną pomoc zmierzającą do sfinalizowania przedsięwzięcia.
Pozdrawiam Cezary

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 01:08 
Weteran
Weteran

Bez rozkopywania mogiły można stwierdzić czy w glebie znajdują się zwłoki, badając zawartość fosforu, podwyższenie zawarości tegoż wskazuje na to że wewnątrz są zwłoki. Jednak najlepiej próbkę pobrać z wnętrza, np. za pomocą świdra geologicznego, który żadnych zniszczeń nie zrobi.

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 10:07 
Specjalista
Specjalista

Witam,
z moich doświadczeń wynika, że trudno będzie Ci znaleźć sojuszników w realizacji tego celu. Ja przez kilka lat poszukiwałem sojuszników w sprawie lokalizacji i oznaczenia przynajmniej niektórych mogił żołnierzy poległych w bitwie o Olszynkę Grochowską w 1831 r. i nie odniosło to żadnego skutku. A na pobojowisku według moich szacunków spoczywa ok. 2.000 żołnierzy polskich i conajmniej 5.000 Rosjan. Rozmawiałem na ten temat z p. Melakiem, Przewodniczącym Kręgu Pamięci Narodowej, z byłym burmistrzem dzielnicy Praga Południe, p. Mrozem, a także ostatnio, podczas konferencji OODA z p. Krajewskim z MWP i żaden nie wykazał zainteresowania ruszeniem tematu - widocznie nie jest on nośny politycznie i nie można przez to uzyskać żadnych korzyści. A możliwe, że w parku przy ul. Kwatery Głównej leży kilkuset, nad którymi biegają i załatwiają swoje potrzeby okoliczne pieski. Sądzę, że dopóki łyżka koparki przypadkiem nie rozgrzebie takiego miejsca, a prasa tego nie opisze - nikt palcem nie kiwnie w tej sprawie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 18:41 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Bitwa pod Stokiem? Ja tam się nie znam, ale coś mi się wydaje, że z jakiejś dawnej lekcji historii kołacze mi się nazwa Stoczek, bitwa pod Stoczkiem. Źle mi się wydaje? Jak tak to sorry.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 19:08 
Specjalista
Specjalista

Bitwa pod Stoczkiem Łukowskim kojarzy Ci się kolego gasmajster, ale w tym wątku nie chodzi o bitwę z okresu Powstania Listopadowego, tylko o bitwę pod Stokiem z okresu Powstania Styczniowego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 20:43 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

SZZ napisał(a):
Bitwa pod Stoczkiem Łukowskim kojarzy Ci się kolego gasmajster, ale w tym wątku nie chodzi o bitwę z okresu Powstania Listopadowego, tylko o bitwę pod Stokiem z okresu Powstania Styczniowego.

Aha, dziekuje za wyjasnienie i sory za robienie dymu :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2007, 10:50 
Specjalista
Specjalista

Attylla napisał
[quote="atylla"]Bez rozkopywania mogiły można stwierdzić czy w glebie znajdują się zwłoki, badając zawartość fosforu, podwyższenie zawarości tegoż wskazuje na to że wewnątrz są zwłoki. Jednak najlepiej próbkę pobrać z wnętrza, np. za pomocą świdra geologicznego, który żadnych zniszczeń nie zrobi.

Czy możesz kolego Attylla powiedzieć coś więcej na ten temat, np. jak długo utrzymuje się w glebie, w miejscu pochówku podwyższony poziom fosforu?
Czy mozesz podać namiar na instytucję, która wykonuje badania zawartosci fosforu w glebie?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 stycznia 2007, 09:59 
Porucznik
Porucznik

W jakimś starym numerze EKSPLORATORA był artykuł o polskim konstruktorze wykrywaczy, który miał opracowany wykrywacz do poszukiwania zwłok. Może ktoś wie coś więcej o tym sprzęcie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 00:50 
Kapitan Petersen

SZZ napisał(a):
Czy możesz kolego Attylla powiedzieć coś więcej na ten temat, np. jak długo utrzymuje się w glebie, w miejscu pochówku podwyższony poziom fosforu?
Czy mozesz podać namiar na instytucję, która wykonuje badania zawartosci fosforu w glebie?
Pozdrawiam

Witam

Podwyższona zawartość fosforu w glebie utrzymuje się nawet przez kilkaset lat. Przynajmniej jeśli chodzi o miejsca mocno nasycone ludzkimi kośćmi, jak np. cmentarze. Wiem to na przykładzie klasztoru franciszkanów reformatów, który mieści się przy ul. Reformackiej w Krakowie. Otóż jakiś czas temu do podziemi klasztoru i kościoła zaczęła przenikać woda. Wilgoć zaczęła zagrażać przechowywanym tam mumiom (które raz na jakiś czas są pokazywane gawiedzi).

Naukowcy zaczęli badać, skąd do podziemi przenika woda i na początku nie za bardzo mogli to ustalić. Postanowili więc przeprowadzić analizę tej wody i okazało się, że ma bardzo wysoki dodatek fosforu. Natychmiast skojarzyli to z powszechnie znanym w Krakowie faktem, że w średniowieczu na pobliskim Placu Szczepańskim stał kościół, a wokół niego (jak to wtedy) znajdował się cmentarz. Dziś na tym miejscu jest parking. (Jest jeszcze inne miejsce w Krakowie, w którym kiedyś stał kościół i dla uszanowania tego faktu nie zostało ono zabudowane, pełni dziś funkcję placu - :fon może ktoś zgadnie?).

Wracając do tematu. Plac Szczepański jest nieco wyżej od klasztoru, nie mówiąc już o jego podziemiach. Woda podskórna penetrując pod placem na dawnym cmentarzysku wypłukiwała fosfor z kości oraz ten rozpuszczony już w ziemi i niosła go z sobą. I to zdradziło naukowcom, skąd pochodzi. Stąd wiem, że fosfor pochodzący z ludzkich szczątków utrzymuje się w ziemi na pewno kilkaset lat. Mam nadzieję, że nie zanudziłem. Chciałem, żeby moja odpowiedź miała walor edukacyjny.

Niestety nie mam pomysłu do kogo zwrócić się w sprawie badań gleby. Wiadomo - archeolodzy, ale oni wejdą w takie badania tylko jeśli będzie ich to interesowało. A to jest wątpliwe, w sytuacji gdy niektórzy z nich pogardzają nawet średniowieczem. A może jakiś instytut gleboznawstwa albo choćby placówka wykonująca usługowe badania gleby dla rolników i ogrodników? Może warto spytać w regionalnym ośrodku doradztwa rolniczego, gdzie takie badania są robione?

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 10:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Test,
pewnie chodzi Ci o Plac Wszystkich Świętych?
Praktycznie cały teren starego Krakowa to cmentarz - nawet Błonia,o czym mało kto wie.
Poniżej zamieszczam link do bardzo dobrze naświetlającej ten temat strony.

http://www.wawel.net/cmentarze.htm

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 10:58 
Major
Major

No tak tylko w przypadku opisanym przez SZZ. to są prawdopodobnie masowe groby jeśli weźmiemy pod uwagę liczbę poległych, a pod Komorowem zginało 6 powstańców więc tu na ten fosfor raczej bym nie liczył.
pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2007, 01:58 
Kapitan Petersen

jankos napisał(a):
Test,
pewnie chodzi Ci o Plac Wszystkich Świętych?

Tak jest.

Fajny i cywilizowany to obyczaj, żeby nie zabudowywać dawnych cmentarzy i poświęconych miejsc po kościołach. Wyobrażacie sobie wejście archeologów pod taki plac...?

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2007, 18:59 
Kapral
Kapral

hej gdybym pracował w Polsce wystarczyło by tylko zebys mi przesłał próbki gleby lub wody z tej mogiły. Jako emigrant mogę jedynie przesłać ci linka do przykładowego labolatorium wykonujacego taką analize http://www.ietu.katowice.pl/oferta/oferta_DL.htm Poszukaj podobnego w twojej okolicy, test tylko na obecność fosforu nie powinien być drogi ale kto wieee? Powodzenia

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]