Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 01:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kamienny młot i inne tajemnice Ruiny
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 21:10 
Generał Broni
Generał Broni

Pozostałość/ prawdopodobnie/. młotka kamiennego znalezionego w pobliżu wsi Rożniątów/powiat Strzelce Opolskie/.
Materiał:ciemnozielone szkliwo wulkaniczne/Kilkanaście kilometrow od miejśca znaleziska istniał w przeszłosci wulkan: Góra Św.Anny/
Kamień niestety nie pochodzi z oznaczonego stanowiska archeologicznego i nie bylł prezentowany specjalistom ,ponieważ nie jestem pewien czy jest to twór naturalny czy wykonany przez człowieka.
Proszę o ewentualne uwagi na ten temat :que
[ img ]

Z poważaniem
Zbyszek

Ostatnio edytowano poniedziałek, 29 stycznia 2007, 21:32 przez Zbyszek146, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Cd. historii kamiennego młotka
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 21:59 
Generał Broni
Generał Broni

Przekazuję kolejne informacje na temat tego znaleziska.Kamien ten zostal znaleziony na terenie dzisiejszych działek ogrodniczych, na które kiedyś/przed powstaniem działek/ zwożono rożne rzeczy z okolicznych pól.Kamien może pochodzić niekonieczne z tego miejsca gdzie zostal znaleziony.Nie jest to koniec zagadki tego kamienia.Oprócz,że zostal wykonany ze skały wulkanicznej miejsce jego znalezienia może się wiązać z jeszcze większą zagadką.Niecały kilometr od miejsca znalezienia znajduje się bardzo ciekawy obiekt historyczny .Jest to kilkudziesięciometrowej wyskokości wzgórze leżące koło krasowego potoku ,który po przeplynięciu kilku kilometrów znika pod ziemią.Na szczycie wznosi się ruina wieży w stylu gotyckim.Jest to pozostalość XIX -wiecznej kaplicy pwz św.Floriana.Wg. podań budowniczowie mieli problemy podczas budowania tego obiektu,bo ciagle osuwały sie ściany,mimo ,ze grunt jest tu wapienny. w końcu gdy zabraklo głównego fundatora zaprzestano budowy i pozostała ruina.W literaturze znajdują się także wzmianki ,że z tym wzgórzem wiąże się ze śląską wersją legendy o śpiacych rycerzach..Położenie tego wzgórza , w poblizu trasy /odnogi" bursztynowego szlaku'/ przy znikajacym potoku, osuwanie sie budowli,mimo dobrego położenia strategicznego nie wybudowano w tym miejscu żadnego obiektu.Wiem ,że nie prowadzono tu badań archeologicznych a najbliższe stanowisko archeologiczne znajduje sie kilkaset metrów na poludnie od wzgórza/wczesna epoka brązu/.Podczas przegladania moich zdjęc natrafilem na takie na ktorych widoczne są zmieny w glebie ,ktore mogą sugerować, że znajdują się tu jakieś obiekty budowlane.Legenda o śpiących rycerzach może sugerować ,że na tym wzgórzu, lub pod nim mogą znajdować sie grobowce w jaskinich lub jakaś swiątynia.kamień którego opisuje może pochodzić z tego obszaru. CDN
W załączeniu kolejne zdjecie kamienia i widok na wzgórze zwane Górą Rożniątowska lub Ruiną
[ img ]
[ img ]

Z poważaniem
zbyszek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Cd. o ruinie
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2007, 02:53 
Generał Broni
Generał Broni

Archiwum Zbyszka ciąg dalszy.....

Nawiązując do postu :Kamienny młot” przedstawię kolejne ciekawostki związane z Górą Rożniątowską . Obiekt ten jest usytuowany przy drodze z Strzelec Opolskich do Krapkowic ,która przecina północny spad wzgórza. Od strony zachodniej opiera się o zabudowania wsi Rożniątów i leżący kilkadziesiąt metrów na zachód staw i potok, który z niego wypływa płynąc w kierunku północnym. Od strony południowej i wschodniej obniża się pod katem ok. .30stopni w kierunku pól otaczających to wzniesienie . Na obszarze kilkuset metrów kwadratowych na samym szczycie porośniętym dzikimi krzewami występują nienaturalne twory, będące pozostałościami po działalności człowieka. Na małym płaskowyżu otoczonym ostrymi spadami stoi ruina wieży z ostrymi łukami. Przed wojną obok stała także ruina budynku po którym dzisiaj już nie ma śladu. Jak już poprzednio wspomniałem miała tu powstać na początku XIX wieku kaplica pw. Św. Floriana a wieża jest pozostałością tego kompleksu. Na terenie wzgórza w okresie przedwojennym znaleziono kawałki ceramiki z okresu średniowiecza. Po wojnie o ile moje wiadomości są aktualne nie prowadzono oficjalnych badan archeologicznych z wyjątkiem ogólnych badań powierzchniowych i tzw. .archeologicznych badaniach lotniczych . /Jednak pod koniec lat siedemdziesiątych nieoficjalnie ktoś rozkopywał obszar w środku wieży.. Na tym nie koniec. Kilkadziesiąt metrów na północ o wieży już poza skarpą północną na zakrzewionym obszarze znajdowało się okno wystające kilkadziesiąt centymetrów nad ziemią wykonaną z cegły i kamienia wapiennego, pozostałość wejścia (?) do piwnic. Zostało ono zasypane tak by nikt nie mógł tam wchodzić. Wg pogłosek miało wykonać to wojsko pod koniec lat 70-ych .W dokumentacji konserwatora zabytków brak było informacji na temat tej piwnicy.
W załączeniu przedwojenna fotografia tego miejsca
[ img ]
oraz aktualny stan tego miejsca
[ img ]

W okolicach tego wzgórza znalazłem kilka ciekawych rzeczy ,opracowałem i przedstawiłem archeologom .Odesłali moje materiały uzupełniając kilkoma informacjami .Co takiego znalazłem ? Na jednym z pobliskich pól odkryłem regularne ślady 8 okręgów /ok.30 centymetrowych/ , prawdopodobnie pozostałość po palach jakiejś drewnianej budowli a także kilkudziesięciocentymetrowe koncentryczne owale jeden w drugim . Wykonałem pomiary za pomocą skonstruowanego przyrządu do pomiaru elektrooporowego. Wyniki są ciekawe , ale niestety nikt /w tamtych czasach -połowa lat 80 /nie potrafił ich zinterpretować .
Do roku 1810 obszar ten był własnością zakonu cystersów z Jemielnicy. Budowana w latach 30-ych XIX wieku kaplica miała powstać na „ruinach”/jak wskazują przedwojenne źródła/. Może to sugerować istnienie budowli wykonanych - na zlecenie cystersów a pochodzących z dawniejszych niż XIX wiek okresu.
Temat zakonu cystersówi ich powiazań z zakonem tamplariuszy /szczegolnie na naszych ziemiach to obiecujacy temat....../

"Cudze chwalicie swego nie znacie"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Najnowsze znalezisko z okolic Ruiny
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 16:15 
Generał Broni
Generał Broni

Co to jest ?
Pokryte grubą warstwą patyny/lub korozji/.wymiary:max.długosc-33mm,max szerokośc-25,5mm gruoosc;max-8mm nim-4,8mm masa-ok 30gr.

[ img ]
widok z boku
[ img ]
awers
[ img ]
rewers

"Tam skarb twój gdzie serce twoje"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Nowosci z Ruiny
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 23:45 
Generał Broni
Generał Broni

Nowy nabytek dotyczacy Ruiny -fragment mapy z 1898 roku ze zmianami naniesionymi ręcznie w 1938 roku/skreslenia polskojęzycznych nazw i wprowadzenie niemieckojęzycznych/
Widoczne sa na niej budowle ,które już nie istnieją :(

[ img ]

"Nie rzucim ziemi skąd nasz ród"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 15:06 
Generał Broni
Generał Broni

no i ... :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2007, 03:01