|
Witam
Chcąc wyeliminować własne myślenie życzeniowe, chciałbym skonsultować się z Wami i zapytać, czy to co widać na skanie, to tak jak myślę narzędzia krzemienne?
Wczoraj zaopatrzywszy się w "gumowe oficerki" wybrałem się w rozmiękłe po śniegach pola do urokliwej dolinki kilkanaście kilometrów od Krakowa. Na południowym stoku nad potokiem znalazłem kilka ciemniejszych plam ziemi, schodzących w dół coraz szerszymi pasami w kształcie delty. Plamy te były usiane krzemieniami - mnóstwo drobnych odprysków wielkości paznokcia, sporo średniaków i od czasu do czasu większe okazy.
Największy z widocznych na skanie ma 8 cm długości, a najkrótszy - 4,5 cm. Po roztopach wszystko to leży pięknie wymyte na wierzchu skib. Charakterystyczne, że na pozostałych połaciach pola nie było żadnych kamieni. W plamach, prócz krzemieni leżało jeszcze kilka gruboziarnistych kamieni podobnych do granitu, pewnie służących do rozbijania lub ucierania.
Być może nasi sprytni bracia archeolodzy już znają to miejsce, a jeśli nie wyszło im podczas A(rcheologicznego)Z(djęcia)P(olski), to się dowiedzą. Chciałbym tylko mieć całkowitą pewność, żeby nie ożenić im kitu ;)
:pa
Test
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|