Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 13:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: cmetarz
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 18:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witajcie mam w sumie takie pytanie nie wiem kogo się poradzić .A wiec znalazłem w lesie stary cmentarz groby są z tego co z nie których odczytałem z 1890 i straszę są tez młodsze z wojny . Dziś nie mam zdjęć bo nie zabrałem ze sobą aparatu jutro na pewno jutro pojadę i zrobię .Chodzi o to ze jest on bardzo zniszczony i zaniedbany połamane krzyże powywalane drzewa zarośnięte itp.Do kogo mogę się zwrócić z ta sprawa żeby się ktoś tym zainteresował???...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: cmetarz
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 19:37 
Specjalista
Specjalista

Takich cmentarzy jest jest mnóstwo ,ja osobiście odwiedziłem ich kilka oczywiście bez wykrywki, znalazłem takie które są tylko na starych mapach,a w rzeczywistości nie ma śladu jedynie drzewa liściaste w środku iglastego lsu, jedynie co zauważyłem od jakiegoś czasu na niektórych z nich pojawił się krzyż z tablicą .Chyba na więcej bym nie liczył .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 22:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Fajnie kolego ze odpowiadasz na mój post ale bylem w urzędzie gminy i oni mi powiedzieli ze te ziemie nalezą do skarbu państwa czyli jakiś fundusz po mojemu musza przeznaczać na te inwestycje wiec czy warto walczyc o to ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 22:42 
Specjalista
Specjalista

WITAM

napisz do tego człowieka pomoże Ci

nie znam lepszego speca w tematyce cmentarzy

memberlist.php?mode=viewprofile&u=15704

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 22:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na Pomorzu taki cmentarz jest w co drugiej wiosce... Jeden na dziesięć jest jako tako zachowany. Reszta rozgrabiona i zniszczona za komuny, a potem przez złomiarzy... Część zrównano całkowicie z ziemią i powstały tam albo całkiem nowe obiekty, albo współczesne nekropolie. Państwo interesuje się poniemieckimi cmentarzami w nikłym stopniu... Jezeli już to jakieś porządki i opiekę nad częścia grobów sprawują wolontariusze - harcerstwo, młodzież szkolna itp. nie ma szans na odrestaurowanie takiego obiektu. Kradziono nie tylko metalowe krzyże i płotki. Ginął kamień z pomników... W archiwach kościelnych i poństwowych znajdują się czasami wykazy grobów i dane spoczywających. Jednak raczej brakuje rysunków i planów ich rozmieszczenia... Jeżeli chciałbyś zrobic coś w tym względzie, to czeka Ciebie raczej przysłowiowa walka z wiatrakami...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2012, 23:24 
Major
Major

Jaki urzędnik będzie się przejmował starymi cmentarzami , oni się martwią o własne stołki by tylko kasa szła . Sam kiedyś w małym lasku zagajniku na środku pola trafiłem na cmentarz w opłakanym stanie . Dowiedziałem się że to cmentarz żydowski nagrobki z 1800 któregoś tam roku . Wiem nawet gdzie stary cmentarz żydowski został zaorany przez Niemców i do dnia dzisiejszego nawet tabliczki informacyjnej nikt nie postawił że istniał . Takich cmentarzy jest sporo , w naszej kochanej Polsce .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 00:10 
Generał Broni
Generał Broni

A gdzie odkryłes tę nekropolię ? Może poszukaj działającej na tym terenie organizacji (pozarządowej oczywista ) miłośników/pasjonatów. Np . w Malborku/Marienburg czy też Żuławy i na południu Polski cmentarze Wielkiej Wojny itd. działaja grupy miłosników którzy porządkują takie nekropolie we własnym zakresie.
Zycze powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 08:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

są to okolice Bartoszyc . Dziękuję wszystkim za odpowiedzi .

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]