Witam.
Wskaż mi proszę Krzyśku choć jeden tak wykonany guz, bo ja odkąd przeglądam katalogi, książki i bazy danych nie widziałem takiego..
Wszystkie jakie widziałem mają główkę szerszą w stosunku do ucha, mniej starannie wykonaną, zupełnie inne zdobienie, ucho również wykonane w dużo mniej staranny sposób, oraz dużo krótsze.
Językowate ucho, zakończone półokrągłym rantem, niewielka główka, oraz specyficzne wykonanie mogą świadczyć o konkretnym, sprecyzowanym przeznaczeniu takiego przedmiotu i wcale nie musi być to guz/guzik..
Przykładowe opisy, fotografie i ikonografia dla ziem polskich:
Opisy oraz fotografia guzików od żupanów, kontuszy, dalii i innych uniformów polskich z XVI - XVII w.:
1. W.Boczkowski, M. Jaroszyński-Wolfram, K. Gładki, Guziki. Polskie guziki wojskowe od XVI do końca XX wieku. Przewodnik dla kolekcjonerów, Warszawa 1990, s. 10 - 12.
Rycina przedstawiająca hetmana Stanisława Żółkiewskiego
2. J. Tretiak, Historja Wojny Chocimskiej, Kraków 1921 (reprint Poznań 2006), wklejka między s. 76 a 77, rycina nr 1.
Historia ubiorów polskich w XVI w.
3.
http://tnn.pl/pm,2970.htmlBibliografia dla strony:
Maria Gutkowska-Rychlewska, Historia ubiorów, Wrocław - Warszawa – Kraków, Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich Wydawnictwo, 1968.
Ewa Szyller, Historia ubiorów, Państwowe Wydawnictwa Szkolnictwa Zawodowego, Warszawa 1960.
Małgorzata Możdżyńska – Nawotka, O modach i strojach, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2004.
Nie uważam Krzyśku że się mylisz, nie mniej jednak pośpiech nie jest tu wskazany. :1
pozdrawiam.
D.K.