gratuluję trafienia, generalnie brązowe figurki zwierząt to rzeczywiście Celtowie, ale chociaż na swoich monetach z zamiłowaniem umieszczali rumaki, o tyle wśród zwierzątek dominowały kaczuszki i odyńce. spotyka się też inne zwierzaki ale rzadziej, nie spotkałem się natomiast z osiodłanym konikiem. bardziej prawdopodobnym jest wiązanie tego wierzchowca z wczesnym średniowieczem. Brązowe figurki w kształcie koników były wówczas dość rozpowszechnione, można wśród nich wymienić znaleziska z Giecza, Kałdusa, Kalisza, Wolina, Brenny. wiązano je z bogiem Świętowitem lub Swarogiem. Niektóre z nich podobnie jak twój są osiodłane.
Załącznik:
Konik_kultowy_Wolin.jpeg
Zainteresowanych tematem odsyłam na stonę, skąd zaczerpnąłem zdjęcie:
http://www.dzikibez.pl/index.php/news/5 ... dniowieczaJednak Twój konik odbiega stylistycznie, natomiast z tego co pamiętam nawiązuje do pewnego znaleziska z Danii ( czekam jednak na zdjęcie tego zabytku ), wiązanego również z okresem wczesnośredniowiecznym ale z ... wikingami. Co prawda i tu istnieją pewne różnice, jak surowość wykonania twojej znajdki, ale wydaje się że jest to wynikiem tego, że to co odkryłeś jest surowym odlewem z brązu, bez stosowniej obróbki. Zresztą niech myśli Twój znajomy archeolog, co ja będę za niego odwalał robotę ;)
atylla