Teraz jest piątek, 10 lipca 2026, 07:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2005, 20:53 
Weteran
Weteran

Ustawa Piotr - jest ogolnie niedoskonała...

Ja np. kompletnie nie rozumiem dlaczego własnie militaria? Zgoda- jesli sa to - np. składy zakonsrwowane itp. Znajdujesz taki- i wiesz...ze zabytek, bo super stan no-i faktycznie lepiej by to wygladało w muzeum- niz w domu - gdzie np. bedzie trzeba znow schowac pod podłogę- bo np Ustwa o broni wyklucza trzymanie. Ale- pogiety strucel? Z pobojowiska? No-owszem, niech to bedzie nawet rzadki egzemplarz - jednak nikt sobie nie uswiadomil , ze tak naprawde ma to znikoma wartośc kulturowa. Bo- takich egzemplarzy- to w kazdym muzeum na zapleczu lezy po kartonie. W stanie lux. A tu - ziemniak.

Tak- naprawde, to ja nie wiem - o co chodzi?Wydaje się, że chyba wyłacznie- o kontrole nad zjawiskiem. Ale-i tak jej nie ma. Bo-ustawa - jest martwa.jestem przekonana , ze nie o te pogiete strucle. Muzeum- nawet by sobie dupy tym nie zawracalo- bo brak im pasji , jaka my mamy- i nikt by tego nie restaurowal ani przywracal potomnym. Ot, albo by wywalili, albo spakowali w kolejny karton- i samo by sie rozpadlo nie wyczyszczone.

A ze niemiecki szajs podlega? Cóz- podobnie francuskie zapewne i inne pozostale np. po zaborcach. Dlugo sie zastanawialam jak faszystowskie fanty moga byc dziedzictwem kulturowym Polski? I_ szczerze mowiac - zadne madre wytlumaczenie nie przychodzi mi do łba.

Na - szczescie-chcialam dodac, mamy wielu bardzo madrych konserwatorów- i mozna sie dogadac. Ludzie wciaz wyjmuja rózne perełki- i- za wiedza konserwatora - maja je w kolekcjach. Wiec tak fatalnie nie jest. Kwestia wyłacznie zdrowego rozsadku.

Pozdro.India

A czy kula PIotr nie jest zabytkiem- to- nawet bym nie pytala. Bo-a nóz trafisz - na biurokrate , i wyjdzie ze nie warto bylo sie dowiadywac.

Według mojego własnego prawa Proscan- ta kulka- jest bardzo niebezpiecznym narzedziem...bo-a nóz jak komus po łbie tym przylozysz? Nie ma zartów- to prawdziwa smiercionośna bron:) Podlega pod te same ustawy co cegły, rury kanalizacyjne i cholera wi co:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2005, 21:36 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mógłbym się obiema rękami podpisać pod Twoim tekstem, India. Jest tak jak piszesz.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 00:52 
Porucznik
Porucznik

Ja właśnie czekam na opinię pana prokuratora odnośnie próby pozbawienia państwa polskiego jego Narodowego Dziedzictwa w postaci bagnetu od Tokara i zastępczego austriaka :) Pan prokurator szczerze mówi ze ustawy to on nie zna ale jak zatrzymali na cle to srawa jest :) To, że płacąc złodziejski VAT i cło ściągam ze 4 razy tyle bagnetów do kraju pan prokurator nie raczy uwzględnić. Ale jak mówi ustawy to on nie zna bo z 2003 a on to studia dawno kończył. :D

Zdrowia i mocnej głowy, bo na trzeźwo tego nie pojmiesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 15:51 
Weteran
Weteran

Pietka.

Skontaktuj sie ze mną przez gg- podam Ci w jaki sposób bezpicznie wyslać to wcale nie nasze dziedzictwo. Pewny i sprawdzony:) I- co najwzniejsze- nie łamiacy absolutnie prawa.

Nie wiem czy Towja sprawe da sie tym sposobem uratować, ale kazda nastepna na pewno.

Pozdrawiam. India.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 16:16 
Porucznik
Porucznik

India,

Bardzo proszę o "sposób". Nie używam gg lub innych komunikatorów ze względu na politykę IT firmy. Proszę o info na priv lub na maila (pietka@hot.pl).
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 08:00 
Generał Broni
Generał Broni

No, moim zdaniem zabytkiem jest coś co ma więcej niż 50 lat, więc granica jest ruchoma i się przesuwa. Niedługo PKiN będzie zabytkiem ;-).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 09:51 
Weteran
Weteran

ktos kiedys pytal, czy jak sie wysle tesciowa za granice, to tez bedzie to wywoz zabytku ;) no ale niestety ludzie nie sa przedmiotem mienia ruchomego. niestety albo stety :)

no ale chyba odbieglismy od tematu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 17:31 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czytam ten wątek i widzę, że wiele osób nadal uważa za graniczną datę rok 1945. Nic bardziej mylnego. Tak było w starej ustawie. W nowej, spece od "lub czasopisma" zafundowali nam nową definicję zabytku, dajacą szerokie pole do interpretacji:

1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądś zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową;

Przedmiot mógł zostać wyprodukowany długo po wojnie, a mimo to może być zabytkiem.
Pozdrawiam
Ironrat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 17:38 
Weteran
Weteran

niestety ale definicja zabytku jest jedna chyba z najbzdurniejszych definicji jakie powstaly. pod nia mozna podporzadkowac doslownie wszystko. zreszta to nie jeden bubel jaki zafundowala nam nowa ustawa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 17:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Coś co nie jest zabytkiem - wspomiane stare majtki - nie moga być wywiezione za granicę jeśli powstały przed 1945. Wymaga to uzyskania stosowanej zgodny. Nie ma to nic wspólnego z definicją zabytku w omawianej ustawie.

Co do samej definicji - pełna zgoda z Fozzerem. Ta definicja to kolejny dowód na to, że debilem może być każdy (poseł, profesor, prawnik itd). Deblizm nie ma nic wspólnego z poziomem wykształcenia, ani wielkością IQ.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 18:06 
Generał Broni
Generał Broni

Podobno niedawno weszliśmy do europy .... podobno , bo nadal w wielu kwestiach jesteśmy 100 lat za murzynami (nie obrażając murzynów) najlepiej jakby nikt niczym się nie interesował i niczego nie zbierał, a wszystko najlepiej jakby gniło w lesie lub w kartonach piwnicy muzeum.... może wkońcu za jakieś 50 lat doczekamy się normalnego prawa ....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 22:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Panowie,dzisiaj dostałem pewne info od kumpla który był na inscenizacji bitwy pod Grunwaldem(wyjazd koła Historyków UR) i przy okazji zajechali pod Tannenberg.Mówił mi ,że mają (nie wiem kto) jeszcze w tym roku prowadzić tam wykopaliska archeologiczne(miesięczne) pod kątem działań I-wojennych.Informacje te uzyskał od miejscowego chłopaka który ich tam oprowadzał i jest osobą "działającą i poinformowaną w historii"nie jakiś tam miejscowy plotkarz.Ciekawi mnie czy ktoś z Was słyszał coś takiego.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 23:09 
Pułkownik
Pułkownik

Hmm no to gratuluje refleksu, spoznili sie o jakies... 20 lat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 23:34 
Szeregowy
Szeregowy

No ciekawe bo chyba każdy wie że Stebark wcale nie był objety bezpośrednio działaniami wojennymi...chyba że chodzi im o ten prawdziwy tannenberg.
A co do ludzi co tam mieszkają to ich wiedza na ten temat jest baardzo blada. Kiedyś zagadnąwszy lokalsa o cmentarz niemiecki z tej bitwy usłyszałem w odpowiedzi coś w stylu: "panie a ja to nie wim, to chyba jeszcze z czasów jagielły"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 14:54 
Generał Broni
Generał Broni

Paweł napisał(a):
że mają (nie wiem kto) jeszcze w tym roku prowadzić tam wykopaliska archeologiczne(miesięczne) pod kątem działań I-wojennych.

I niby co tam chcą badać ? wszystko x razy przekopane przez poszukliwaczy - jak dla mnie strata czasu i pieniędzy, no chyba że wiedzą o jakimś nie znanym nikomu miejscu gdzie nikt tego wszystego nie poprzekopywał .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]