Teraz jest wtorek, 14 lipca 2026, 11:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 marca 2004, 10:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Zbujtaj. Zakres mojej wiedzy -jak możesz sie zorientować z listu do Pita -jest ograniczony.
Warszawa wraz z przyległymi terenami warszawskiej guberni tworzyła okręg 15 Korpusu armijnego. Okręg ten mobilizował 15 kawaleryjską dywizję /ale to z terenu- Płock i włoclawek/ oraz 8 dywizję piechoty pod dow. E.Z.Fitingof/w?/a - w składzie 29 czernichowski , 30 Połtawski, 31Aleksopolski , 32 Kremenczurski .
Ponadto w Warszawie stacjonowała 3 gwardyjska dyw.piech . ale czy była uzupełniana z mobilizacji ludzi z terenów Warszawy? Wątpię.
Trzeba więc śledzić szlak bojowy 15 korpusu armijnego,a dowiesz sie w jakich ,,diełach,, brał udział Twój dziadek. Tak więc od 8 sierpnia 1914 roku 15 korpus armijny wchodził w skład 2 Armii a więc walczył w bitwie pod Tanenbergiem - i to już może być dowód do dumy!!!!! Potem /od 17,02.15 w 10armii, ale już od 28lutego do 20 kwietnia w 12 armii , maj -czerwiec w 3armmmi, od lipica 1915 do lutego 1916 w 4 armii.
Dla okręgu korpusu 14 /okolic Lublina są w archiwum niemal pełne listy mobilizacyjne -może cos sie zachowało w Warszawie? Są cześciowe spisy poległych -w 1914 roku wraz z miejscami pochówku. Upewnij się czy się coś nie zachowało i w warszawskim archiwum! Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 marca 2004, 11:39 
Lew morski

Sluchajcie, a moze ja popelniam jakis glupi blad bo przyjalem nr na tzw. pagonie za nr pulku?????Jest to nr 246 a z tego wszystkiego widze, ze trzeba zrobic "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! skan i wyslac - pewnie ulatwi rozpoznanie choc zdjecie w kiepskim stanie. Tak przy okazji to maja jakies takie marne mundury. Pozdrawiam w kazdym razie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 marca 2004, 12:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wszystko się zgadza -na pagonach znajdowały się numery pułku i często też litery tzw. ,,szyfrowka,, dotycząca szkół, jednostek, służb, ale o tym nie mam pojęcia. Czy rezerwowe pułki też miały numery? Wydaje mi się że tak bo ten mój pułk z fotografii o której kiedyś pisałem czyli 291 ma na pagonach numery . Ni e , nie pułk ma numery a żołdaczki . Już jesienią 1914 roku wystepują dywizje o numerach 60 i wyższych -tak więc ten Twój połk może już wojował we wrześniu -pażdzierniku 1914 roku. Przyślij skan to pomyślimy, a co do mundurów to już ich troche przerysowałem- to może sie uda coś onich powiedzieć /przez analogię/ co to za wojaki i z jakiego okresu to zdjecie . Pozdrawka dla wszystkich szukajacych! Tylko jak tu teraz na wiosnę szukać ....z narzędziem zbrodni w ręku!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 marca 2004, 11:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie. Znalazlem zdjecie młodych żołnierzy 244 p.p Są to Polacy! Nie jest to pułk 246 ---ale pochodzi z tej samej dywizji.
--------ale widzę , że zdjęcia nie udało sie przesłać!!!! Za duży plik? ? ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 marca 2004, 21:48 
Lew morski

O kurcze! Jestes bardzo blisko!!! Ja sprobuje na dniach skopiowac moje zdjecie. Daj znac jak cos jeszcze znajdziesz - pozdrawiam serdecznie - Pit!!!! :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 marca 2004, 17:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Pit! Podaj Twój emil to prześlę zdjęcie na wój adres . Pozdrawiam -69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 02:33 
Lew morski

przeslij na pw. Powyzej umiescilem zdjecie mojego zolnierza - walcze ze skanerem(mam male albo zadne doswiadczenie) jak sie uda to umieszcze je w calosci.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 20:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Pit. Ja już obsługi etap skanera mam za soba :jump ...ale wychodzą mi tak duże pliki po zeskanowaniu zdjęć, że nigdzie się nie chcą zmieścić.. :( Muszę sie mauczyć je zmniejszać. Pozdrawiam -69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 21:48 
Lew morski

ja mam podobny problem, a nie mam czasu zeby z tym powalczyc - moze kolo niedzieli pokombinuje z wycinkami typu medal itp, ale musze powiedziec, ze i na zdjeciu te szczegoly sa slabo widoczne. W kazdym razie kolegom b. dziekuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 kwietnia 2004, 14:54 
Szeregowy
Szeregowy

Witajcie Riebiata :
taka strona, z której korzystam od jakiegoś czasu:
http://www.trio.ru/antika/index.htm
Wejśc nada na faleristikę , a tam..oj, połki i roty, nagrudnyje znaki itd. Mozna co nieco zlokalizować w kwestii numerów i mikro historii danego połka
Polecam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 18:07 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Zdrastwujtie

Podaję linka do stronki m.in. o armii carskiej. Może się przyda

http://www.genstab.ru/all_ww1.htm

pozdro
Mathew

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]