Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 16:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: zdjecie pradziadka
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2011, 13:44 
Moderator
Moderator

Nie wiem po czym koledzy wnioskuja ze pamietnik pradziadka Majkissa jest w ogole w formie cyfrowej :? , o ile dobrze zrozumiałem pamietnik wraz ze zdjeciami przodkow kolega Majkiss ma jedynie dlatego, ze, jakimś cudem nie spalili go upole podczas swoich "wystepów" w Birczy ....a o ile mi wiadomo to pdf-y sie nie palą ;)
Oczywscie nie zmienia to faktu ze gdyby Majkiss zdecydowal sie jakoś ów pamietnik zdigitalizowac ( w razie czego służę pomoca - mam pewne kontakty w Przemyslu) i udostepnic szerszemu gronu czytelników to i ja bylbym zaintersowany takowym... ostatecznie informacje z pierwszej reki o I wojennych walkach w Karpatach sa nieocenionym zrodlem informacji .... nawet nie tych wykopkowych, a historycznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 20:11 
Podporucznik
Podporucznik

Argo napisał(a):
Nie wiem po czym koledzy wnioskuja ze pamietnik pradziadka Majkissa jest w ogole w formie cyfrowej

Hmm, on by miał ewentualnie dopiero tę formę przyjąć ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2011, 03:06 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,
a kogo by tam taki pamietnik intersowal?
powkladalem kartki do takich przezroczystych foliowych teczek zeby sie nie niszczylo,moze kiedys dzieciaki beda chcialy poczytac co ich prapradziadek robil w karpatach i jak sie nasza rodzina tu znalazla,
a w pamietniku same opisy walk i jak kopali schrony i okopy duzo mapek odrecznie rysowanych,naprzyklad na jakiej gorze byly armaty ,gdzie szpital a gdzie konie i tabory trzymali i takie tam plany okopow,
czesto wymienia nazwiska chyba jakisc dowodcow czy cos,szumray,bothmer,hofman,terszlyanski,szmidt itd,
ale to "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! mozna wszytko błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" w archiwum jakims moze w rzeszowie czy cos,nazwy miescowosci poprzekrececane troche ale mozna sie domyslic gdzie to bylo np Lisko zamiast Lesko itp.
powklejane zdjecia z roznych gor bieszczadzkich,ale tez z paru co po czechoslowackiej stronie sa,
nawet jest opisane gdzie zdobyczna bron zakopywali ,ale zniszczona,
polamana albo bez zamkow,to i tak nawet jakby dobra byla to nie ma sensu kopac bo to prawie sto lat temu zakopane to i rdza przejadla na wylot takie karabiny,

dzieki ze mi napisaliscie w jakim wojsku byl pradziadek,
probowalem sie na tamtym forum o 1 wojnie zarejestrowac zeby sie cos wiecej dowiedziec i moze powklejac skany tego pamietnika bo tam moze ktos by sie tym nawet zainteresowal, ale do dzis nie przyszedl email zebym mogl tam sie zalogowac.
pozdrawiam majkii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2011, 08:57 
Generał Broni
Generał Broni

MAJKISS napisał(a):
nazwy miescowosci poprzekrececane troche ale mozna sie domyslic gdzie to bylo np Lisko zamiast Lesko itp.

Od 1745 roku do 1931 roku oficjalna nazwa miasta brzmiała Lisko

MAJKISS napisał(a):
probowalem sie na tamtym forum o 1 wojnie zarejestrowac zeby sie cos wiecej dowiedziec i moze powklejac skany tego pamietnika bo tam moze ktos by sie tym nawet zainteresowal, ale do dzis nie przyszedl email zebym mogl tam sie zalogowac.
pozdrawiam majkii.

Kolego Majkiss na forum PS nie brakuje pasjonatów którzy wiele by dali za zamieszczenie skanów tego pamiętnika na forum czy też jak koledzy wcześniej pisali nawet pomogliby go opublikować, a z tego co napisałeś w ostatnim poście to wynika że po prostu chcesz się podroczyć z użytkownikami tu piszesz, że masz pamiętnik z opisu wynika że super ciekawy, potem dodajesz że „kogo by to interesowało” i wzmianka że chciałbyś skany zamieścić na I wojennym forum – jedno zaprzecza drugiemu – dziecinada jakaś :roll: no chyba że czegoś nie rozumiem :( :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2011, 21:21 
Podporucznik
Podporucznik

MAJKISS napisał(a):

Wydaje mi się że Admin tamtego forum jest aktualnie na urlopie, więc być może stąd to opóźnienie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 22:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

pablo8019 napisał(a):
Argo napisał(a):
MAJKISS napisał(a):
Wegrzy generalnie byli bardzo negatywnie nastawieni to mieszkanców tych terenów , podejrzewajac ich o kolaboracje z okupantem i odreagowujac na nich wszelkie niepowodzenia wojenne

Podobna rzecz miała zresztą miejsce w samym Przemyślu, gdzie także bez ceregieli honwedzi potraktowali podejrzanych o szpiegostwo Rusinów...
A na jednym z fortów Twierdzy doszło do jedynego udokomentowanego aktu kanibalizmu.
Dopuścili się tego właśnie Honwedzi na żołnierzach Carskich :(
Wchodząc do barkowej poterny,gdzie jest ciemno, wilgotno i temperatura spada od 35 do 10 stopni przewodnik na forcie opowiada tą właśnie historię :D
Turyści milkną i dziwnie zbijają się w jedna całość,wiem że nie jest to śmieszne ale historia ta robi na ludziach duże wrażenie :)
Pozdro...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2011, 00:37 
Moderator
Moderator

Paweł a na pewno byli to Honvedzi ???? cos mi swita ze niekoniecznie i akcja nie miala miejsce na terenie zadnego z fortów ... opisane to wydarzenie bylo w "Tajemnicach Twierdzy Przemyskiej" p Różańskiego ( u Forstnera nie kojarze opisu takiego incydentu). w kazdym razie w/g Różańskiego kanibale po wykryciu procederu ( sami nie jedli, tylko sprzedawali innym nieswiadomym pochodzenia miesa jako koninę) dostali czape, wykonaną niemal natychmiast.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2011, 17:32 
Podporucznik
Podporucznik

Tak właśnie pisze Rożański (i zdaje się że tylko on) - że jak się kończyła konina to brali się (brr...) za jeńców, których przerabiali na koninę właśnie. A wyobraźni przewodnika należy zawdzięczać to iż połączył on tę historię z konkretnym fortem - i nikt mu na 100% nie udowodni że to nieprawda. Poza tym turyści lubią takie historie, nawet jeśli są trochę naciągane ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2011, 15:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

O tym że rżnęli jeńców to pierwsze słysze :? wiem że nocą ściągali z przedpola świeżo poległych w bitwach na wyczerpywanie sie amo. ale że zabijali ludzi tylko po to by robić z nich gulasz to pierwsze słysze :?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]