Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 22:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mława - zestrzelenie sterowca Z V (LZ20)
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 18:36 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich.

Poszukuję wszelkich informacji na temat sterowca Z V (LZ20) zestrzelonego 27 sierpnia 1914r. w rejonie Mławy.

1. Gdzie dokładnie znajduje się miejsce, gdzie sterowiec lądował przymusowo po uszkodzeniu?
2. Skąd operował? W necie spotkałem się z informacjami Olsztyn lub Poznań.
3. Proszę o ewentualne zdjęcia tego sterowca, szukałem ale nie udało mi się odnaleźć.

Hubert Mordawski w książce "Siły powietrzne w I Wojnie Światowej" podaje takie dane:
Numer fabryczny: LZ 20
Oznaczenie wojskowe: Z V
Rok budowy: 1913
Pojemn. gazu (w m3): 19500
Długość: 143 m.
Ciężar użyteczny: 7250 kg.
Liczba silników: 3
Prędkość: 75 km/h

Oto ciekawy fragment tej książki:
"27 sierpnia, już w czasie bitwy pod Tannenbergiem, dowódca załogi sterowca Z V otrzymał rozkaz zbombardowania węzła kolejowego w Mławie, przez które szło główne zaopatrzenie dla rosyjskiej 2. Armii. Akcja nie powiodła się. W czasie porannego lotu do celu sterowiec został uszkodzony przez ogień rosyjskiej baterii artylerii konnej i zmuszony do awaryjnego lądowania w rejonie Mławy. Zdarzenie to opisał naoczny świadek, Polak służący w armii rosyjskiej, Zdzisław Michalski:
Nad ranem obudziła mnie wściekła strzelanina i morze wrzasków. Na niebie zobaczyłem zeppelina w kształcie ogromnego cygara, z zapadniętym jednym końcem. Okazało się, że nad nasze skupisko obozowe nadleciał nad ranem zeppelin i zaczął zrzucać na nas bomby. Wszystko, co żyło wszczęło wściekły ogień do niego ( a były i armaty) i w rezultacie sterowiec zestrzelono. Widziałem kilku lotników niemieckich, którzy wyszli z tego bez obrażeń, ale gdy ich prowadzono do sztabu - rozwścieczona masa żołnierska tłukła ich bez pamięci, że nie wiem, czy ich żywych doprowadzono"

W necie znalazłem info w jęz. angielskim, że załoga została wzięta do niewoli przez kawalerię w momencie kiedy próbowała podpalić sterowiec.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Mława - zestrzelenie sterowca Z V (LZ20)
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 18:37 
Szeregowy
Szeregowy

Znalazłem taką listę. Wygląda na to,że 2 dni wcześniej odwiedził mój Sierpc?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]