Teraz jest czwartek, 9 lipca 2026, 13:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: 1 Brygada Legionów Polskich w 1914r.-wyposażenie,uzbrojenie
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 10:38 
Moderator
Moderator

Witam

Poszukuje informacji na temat uzbrojenia, wyposażenia i umundurowania 1 Brygady Legionów polskich w 1914 roku. Bardzo dobry pogląd dały by ryciny zamieszczone tutaj na forum. Może ktoś rekonstruuje postać polskiego legionisty z początków wojny i podzieli się informacjami. Czytałem pobieżne informacje, że byli beznadziejnie uzbrojeni i wyposażeni. Artyleria legionowa była ponoć tak przestarzała, że nie nadawała sie do użycia w bojowych warunkach. Czy to prawda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 11:48 
Moderator
Moderator

Maciek, może w końcu wybierzemy sie na pole bitwy pod Kostiuchnówkę, czy "gdzieś tam" i sami sprawdzimy, co nasi nosili. Jest paru chetnych na wyprawę :)
No, ale Kostiuchnówka to już 1916 rok... Tymczasem moim atawarem jest orzełek z 1914, z Legionu Wschodniego, ze Lwowa. To tak na poczatek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 22:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja co prawda rekonstruje CK armie a nie Legiony ale cos sie tam dowiedzialem na ten temat czytajac ksiazki oraz ogladajc zdjecia znajdujace w tych ksiazkach ;-)
Generalnie legionisci wyszli na wojne w swoich mundurach strzeleckich. Ochotnikow ktorzy dolaczali do Legionow w Kongresowce mundurowano miedzy innymi ze zdobycznych rosyjskich skladow mundurowych w Kielcach. Byly naprzyklad proby farbowania rosyjskich szyneli na “kolor strzelecki” ale rezultaty podobno byly oplakane. Nakryciem glowy wiekszosci Legionistow byla okragla czapka “maciejowka”.
Wyposazenie ktorym poslugiwali sie strzelcy to glownie pasy, chlebaki, tornistry oraz ladownice na naboje wszystko z armii CK. Pozniej zaczeto zastepowac tornistry zwyklymi plecakami. Do tego dochodzily lopatki, manierki oraz menzaki glownie pochodzace z CK armii ale domyslam sie ze podobnie jak w CK armii uzywano rowniez manierek zakupionych prywatnie. Bron to poczatkowo mieszanka nowych karabinow systemu “Mannlicher” oraz jedno strzalowych karabinow systemu “Werndl” z dlugimi bagnetami i te przewazaly. Czesc oddzialow dostala karabiny systemu “Werndl” bez pasow a bagnety do tych karabinow bez zabek! Z karabinami "Werndl" wydano rowniez stare ladownice na naboje ktore zgodnie z instrukcja nosilo sie z przodu pasa. Ladownice te byly dosc duze i czolganie sie z tak zalozona ladownica musialo byc dosc problematyczne. Chyba od wrzesnia 1914 rozpoczeto wymiane karabinow Werndl na karabiny systemu Mannlicher M.95.
To tak w skrocie z tego co ja sie orietuje. Moze ktos jeszcze cos dolozy albo poprawi mnie jesli gdzies sie pomylilem? ;-)

Pozdrawiam,

CK Dezerter

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 16:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Polecam albumy o legionach z zamieszczonymi w nich fotografiami. Widać na nich wszystkie szczegóły- i umundurowania i oporzadzenia.
Zachęcam do rekonstrukcji ,,legunów,, -wreszcie rosyjskka piechota będzie miała z kim ,,walczyć"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 20:16 
Plutonowy
Plutonowy

Witam
Masz tu jedno ciekawe forum do przejrzenia.
http://aw.easyisp.pl/index.htm
I jedna z kilkunastu fajnych rycin.
http://aw.easyisp.pl/phpwebgallery/pict ... mage_id=58
Ja jestem w trakcie rekonstrukcji ładownicy austriackiej wz. 1888. Ale stanąłem bo pojawił się mały problem. Może mógłby mi ktoś pomóc?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 października 2005, 20:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Napisz na czym polega problem, a chętnie doradzę. Co prawda wszystkie moje austriackie ładownice oddałem do muzeum w Kraśniku ale pamiętam ich budowe i mam ich zdjęcia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 października 2005, 23:11 
Plutonowy
Plutonowy

Witam
A ja chcę zaproponować kolejne spotkanie. Po cichu liczyłem na Pana pomoc. Oczywiście nie chodzi mi tylko konkretnie o tą ładownice, bo jest ona tylko kroplą w morzu w moich planach rekonstrukcyjnych. Skoro Pan wkonał ładownice rosyjską, ja zdecydowałem się najpierw wykonać tą austriacką, a to też z tego powodu że mam takie 3 wykopane. Zresztą mimo to nie dokońca jestem pewien jak wyglądają dokładnie wykroje skór. Zauważyłem (przynajmniej w moim przypadku), że kawałki skóry moczone kilka dni w wodzie powracają do stanu początkowego (kształt i wymiary). Przednią i tylną ściankę ładownicy mam idealnie wykrojoną. Problem jest z bokami i dołem które tworzą jedną całość, a jest to pas skóry ok 35x310. Ładownica ta, rzeczywiście nie była prosta tak jak rosyjska. W rzucie z góry była lekko łukowata. Mam kilka fotek ładownicy głównie ściągniętych z aukcji na allegro bo czasem się tam pojawiały. Skoro ma Pan już internet będę pisał na poczte. Nie chciałbym działać sam w pojedynke przy rekonstrukcjach tym bardziej, że w Lublinie jest taki ktoś jak TY :).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 17:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Oczywiście , że chetnie w czymś pomogę lub doradzę . Zawsze łatwiej jest sie z kimś głowić nad problemami. Pisz na mój adres to sie dogadamy co do spotkania. Może na targach staroci w Lublinie .to jest w nadchodząca sniedzielę? w razie czego dzwoń na moja komore
69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2005, 13:20 
Moderator
Moderator

viewtopic.php?t=524
pod tym linkiem jest kilka fotek co prawda juz z 1915 i 1916 roku ale sporo widac.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]