Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 18:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Identyfikacja
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 11:32 
Major
Major

Witam wszystkich! Mam takie pytanko: Czy ktoś może mi powiedzieć, co robił ten oto niżej przedstawiony nabój na pozycjach rosyjskich pierwszowojennych pod Gorlicami? Bo o ile go dobrze zidentyfikowano ( przy dużej pomocy forumowiczów) to jest to chyba Lebel.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Identyfikacja
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 13:33 
Specjalista
Specjalista

matizmat napisał(a):
Witam wszystkich! Mam takie pytanko: Czy ktoś może mi powiedzieć, co robił ten oto niżej przedstawiony nabój na pozycjach rosyjskich pierwszowojennych pod Gorlicami? Bo o ile go dobrze zidentyfikowano ( przy dużej pomocy forumowiczów) to jest to chyba Lebel.

Co robił :que leżał i czekał aż go podniesiesz. A tak na powaznie. Amunicja tego systemu produkowana była znacznie przed I wś, produkowali ją także (choć w znikomej ilości) także Rosjanie. Moze wiec była wykorzystywana w czasie tej bitwy. Osobiście szczerze w to wątpię. Naprawdopodobniej to zwykła "nakładka" z II wś, nabój zgubiony po prostu akurat w okolicy gdzie miały miejsce działania pierwszowojenne.
Podanie sygnatur rozwieje wątpliwości

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 15:17 
Moderator
Moderator

Witam
Francuzi jako sojusznicy podeslali pewne ilosci broni Rosjanom podczas I wojny swiatowej , na pewno produkowali w oparciu o rosyjska dokumentacje karabiny Mosina, zapewne podeslali tez cos ze swojego wyposazenia ( vide chcoby pozniejsze dostawy helmów wz 1915 "Adrian") wiec Rosjanie teoretyczne mogli posiadac pod Gorlicami jakies ilosci tych karabinow, w co jednak bardzo powaznie watpie........... jeden naboj sensacji nie czyni gdyby wyszlo ich .........powiedzmy kilkadziesiat ( kilkaset ) no to mozna by sie bylo powaznie zastanowic, czy nie jest cos na rzeczy ( no i sygnatury przede wszystkim trzeba zobaczyc), osobiscie przychylam sie do zdania przedmowcy ze to naboj pozniejszy, najprawdopodobniej z wrzesnia 39, zwlaszcza ze pod Gorlicami wtedy byly rowniez jakies walki .

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]