Teraz jest środa, 15 lipca 2026, 01:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: I WS w okolicach Tomaszowa Lubelskiego
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2003, 14:33 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Mam pytanie odnosnie dzialan w okresie pierwszej wojny w okolichach Tomaszowa Lubelskiego czy sa jakies opracowania na ten temat??? Cos tam sie jakoby dzialo ale na lubelszczyznie wszedzie sie dzialo tylko nikt tego nie opisywal..
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Dzialo sie bardzo duzo!!!
PostNapisane: piątek, 12 marca 2004, 22:29 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

POd samym Tomaszowem co prawda nie szukalem ale bylem w rejonie HORYNCA i LUBACZOWA. Odwiedzalem dosc sporo lasow i spotkalem tesz zawodowego poszukiwacza skarbow (takiego jak z ksiazki doslownie,majacego juz sedziwy wiek) Wraz z nim odwiedzilem teren w okolicy miejscowosci Werchrata. Jesli ktos chce cos błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" w miejscu niemal nie tknietym wykrywaczem to jest to teren wokol wzgorza MONASTERZ.Nalezy pojsc zielonym szlakiem od miejscowosci. U podnoza wzgorza bylo kilka lini okopow,teren zostal tak ostrzelany ze niemal wszystko jest tam..pod ziemia..Teren przechodzil z rak do rak, mozna błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" wyposazenie obu armii. Nie podam jednak miejsca wam z dokladnoscia do metra....bo moze kiedys tam jescze przyjade. W kazdym razie po okopach nie ma juz sladu ale co inteligetniejsi domysla sie gdzie mogly byc.Sczyt wzgorza sobie odpuscie.W lecie sa tam klopoty z woda,lepiej miec jej wiekszy zapas, w poszukiwaniach przeszkadzaja tesz duze ilosci jezyn,ciezko czasem ruszyc sonda.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 marca 2004, 23:22 
Moderator
Moderator

taaa... chodziłem chwilę po tym wzgórzu- pociski i amunicja od mannlihera do ak-47, kupa odłamków. ale wchodziłem tylko od werchraty i schodziłem ta sama drogą. z ciekawostek, koło pola rzepaku w połowie drogi na szczyt (bodajże niebieski szlak, ale nie pamietam) wyciagnałem ciekawy krzyż przydrożny. Stoi tam teraz oparty o jabłonkę. Chyba, że jakiś miejscowy złomiarz go przepił. ./...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]