CK Dezerter napisał(a):
Osobiscie kurtki wz.69 z bliska nie widzialem wiec ciezko mi powiedziec jak bardzo rozni sie detalami od kurtki M.1908. Na pewno sa roznice w gornych kieszeniach, nie jestem pewien jak wyknoczone sa rekawy w twojej kurtce. Czy w twojej bluzie jest sciagacz w pasie? Z ilu elementow zbudowane sa plecy twojej kurtki? Czy twoja kurtka ma naramienniki? Moze jak bys mi opisal te detale o ktore pytam byl bym w stanie odpowiedziec Ci jak bardzo twoja kurtka rozni sie od kurtki M.1908.
I tu jest pies pogrzebany, kurtka jest znaleziskiem strychowym w dosc kiepskim stanie ( mole ) jest sporo dziur ( zwlaszcza pod pachami) choc poza tym material trzyma sie o dziwo zdrowo , ma zachowane wszystkie kieszenie oraz listewke na guziki natomiast nie jestem pewien wykonczenia rekawow i sciagacza, bowiem kurtka wyglada na przerobke na cywilne ubranie, guzki rowniez sa cywilne, chwilowo nie dysponuje zdjeciami ( nie moge znalezc na HDD) , ale jak znajde to wstawie i porownamy.
Z innej beczki rzuc okiem na fotki ponizej to plaszcz polowy piechura armii wegierskiej z okresu II wojny swiatowej .czyz nie wyglda znajomo ???? mysle ze moze stanowic niezly material poglądowy na replike płaszcza piechura austrowegierskiego ...co Ty na to.
CK Dezerter napisał(a):
Jesli chodzi o repliki mundurow to obecnie jestem pod duzym wrazeniem mundurow produkowanych we Wloszech. Producent tych mundurow jest rowniez rekonstruktorem. Jako wzory uzywa oryginalnych mundurow z prywatnych kolekcji. Moze ma rowniez wykroje ale wiadomo ze sie nimi nie podzieli ;-) Pytasz czemu tak drogo? Chyba dlatego ze tak malo wszyscy zarabiamy ;-) Ale zgodze sie z toba ze ceny replik zwalszcza w Euro sa zabojcze dla przecietnego czlowieka. Przez co i na pewno zniechecaja do rekonstrukcji CK w Polsce…..kurtka M.1908 250 Euro, Plaszcz 310 Euro, tornister M.1888 550 Euro i tak mozna wyliczac ;-(
Istotnie ceny na warunki polskie zabijaja, puki co
wehrmacht zdecydowanie tanszy :666 a propos wspominales na innym forum ze Czesi sie przymierzaja /ruszyli z produkcja replik autrowegierskiego umundurowania/wyposazenia, czy juz ruszyli i jak ksztaltuja sie ceny ???