|
"(...) Olbrzymią rolę w całym działaniu północnego skrzydła 5 Armii [gen. Sikorskiego] odegrała 8 Brygada Jazdy gen. Karnickiego, składająca się z 12, 108 i 203 pułku ułanów. Najskuteczniejsze działania podejmował 203 pułk ułanów, dowodzony przez mjr. Zygmunta Podhorskiego. (...) Akcję kawalerii polskiej w kierunku na Ciechanów tak opisał dowódca 8 Brygady Jazdy - gen. Karnicki: Dnia 15 sierpnia otrzymałem rozkaz dokonania wypadu siłami mojej 8 brygady jazdy na Ciechanów i zajęcia tego miasta. 8 brygada ruszyła do akcji. Nie bez brawury i poświęcenia przedarła się na tyły IV armii sowieckiej i dnia tegoż wykonała zlecony mi rozkaz (...) W wypadzie tym na Ciechanów zaszczytnie uczestniczył 203 pułk ułanów. jego szwadrony wpadły pierwsze do miasta i zająwszy tam jedyną radiostację bolszewicką, zniszczyły ją kompletnie, wycinając obsługę i w ten sposób pozbawiając bolszewików łączności. (...) 8 brygada jazdy przepędziła zainstalowanego w Ciechanowie dowódcę IV armii sowieckiej i jego sztab, zabrała kancelarie dowództwa i wzięła kilkuset jeńców.
poczytaj sobie książke J.Szczepańskiego, Wojna polsko-sowiecka 1920 roku na Mazowszu Północnym
tyle udało mi sie znaleźć
pozdrawiam
|