Teraz jest wtorek, 14 lipca 2026, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szukam wszystkiego o armii carskiej!Z góry dziękuję!
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2004, 15:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

poszukuję wszystkiego co jest związane z armią carską!będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje(linki,mapki,zdjęcia,informacje o wyposażeniu itp)w zamian oferuję "również" pisze się przez "ż" - błąd ortograficzny!!! inne ciekawe informacje na tematy pierwszowojenne(z przewagą rosji i austrowęgier)posiadam też spoko kul armatnich pochodzących z wojen śląskich które chętnie zamienię na fanty pierwszowojenne.chętnych proszę o kontakt na meila-faziutek@interia.pl pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2004, 15:56 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Czesc niezle :)) to tez i moje tematy :0 pisz na forum albo lepiej na priv:0
pozdrowka
prem2@wp.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2004, 20:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

może tu
http://napoleon.gery.pl/kampanie/rosja7.php
http://www.republika.pl/dzochar12/new_page_3.htm
http://www.bankkadr.com.pl/jflis/owc/historia.htm
http://mtg.ipx.pl/rosja/puti.htm
http://www.republika.pl/panzer10/panzer ... tilow.html
http://www.republika.pl/dyku/xixwiek/rosja.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2004, 17:36 
Lew morski

Czesc! Ja interesuje sie tylko malym wycinkiem tego co tu omawiacie - otoz poszukuje wszelkich danych nt. 246 pulku carskiego w okresie Iww - wzglednie jakis linkow gdzie moglbym cos wygrzebac - jak do tej pory nikt mi nie potrafi pomoc - moze tym razem sie uda??? Poza tym gdyby ktos mogl rzucic skany umundurowania zolnierzy z tego okresu ( armia carska) to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam Pit

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2004, 16:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pit stary napisał(a):
Czesc! Ja interesuje sie tylko malym wycinkiem tego co tu omawiacie - otoz poszukuje wszelkich danych nt. 246 pulku carskiego w okresie Iww - wzglednie jakis linkow gdzie moglbym cos wygrzebac - jak do tej pory nikt mi nie potrafi pomoc - moze tym razem sie uda??? Poza tym gdyby ktos mogl rzucic skany umundurowania zolnierzy z tego okresu ( armia carska) to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam Pit

Witajcie. Właśnie się zalogowałem -- ale obecny wśród was jestem od dawna . Skanów umundurowania nie mam ale odrysowuję mundury i oporządzenie ze zdjęć. Mam już tego trochę, a jeszcze więcej mi brakuje np: rysunków plecaka rosyjskiego/takiego jak chlebak-noszonego na jednym pasie/, ładownicy noszonej przez pierś, no i może wiecie co to były za patyki zawinięte w materiał , ktore noszono na plecach- według mnie to pałatki i maszty. Zdobyłem też rosyjskie określemia wzorów oporządzenia. W sumie niewiele wiemy o carskiej armii -a może tak założymy grupe rekonstrukcyjną. Pozdrawwwwwwww!!!!! Ps. mam jakieś zdjęcie pułku o tylko nie pamiętam numeracji...jest jakaś wysoka!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 11:49 
Lew morski

Ta armia interesuje sie ze wzgledow prywatno - hobbistycznych - moj pradziadek zginal w jej szeregach niewiadomo gdzie, z wykopow to nie mam nic bo do mojego miejsca zamieszkania ta armia nigdy nie doszla. Z rekonstrukcyjna grupa fajny pomysl, ale pewnie diabelnie kosztowny.A zdjecie moze i mnie sie wreszcie uda zeskanowac to rzuce na forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: 291 rez pułk. piech
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 12:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Pit- to zdjecie o którym pisałem to sztab i dowódcy batalionów -291 rezerwowego pułku piechoty. a więc nic Tobie na razie nie pomogę . Napisałem właśnie kilka słów o mojej /obecnej/ pasji dotyczacej rekonstrukcji 69 Rp. Zapraszam na stronę i do współpracy! Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 12:49 
Lew morski

tylko gdzie ta strona????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 12:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

to nie strona a temat w grupie dyskusyjnej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 12:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeszcze nie bardzo wiem jak się poruszać w gąszczu tych tematów i jak przeskakiwać pomiedzy grupami!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 13:03 
Lew morski

Jakos znajde - a tak w ogóle to mam daleko do Lublina takze male szanse blizszej wspolpracy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 13:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ale wymiana informacji to też współpraca, równie ciekawa jak łażenie w terenie. Gdzie mieszkał Twój dziadek i do jakiego pułku/ korpusu został zmobilizowany -może sie uda ustalić szlak bojowy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 22:40 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

witajcie,tez jestem z wami tym bardziej ze juz od dluzszego czasu probuje błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" jakiekolwiek slady mojego dziadka ktory rowniez byl zmobilizowany do carskiej armii .pozdrawiam Adam(dziadek pochodzil z Warszawy)mam duzy problem z dokumentami bo wiecie co spotkalo Warszawe w 1944.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2004, 23:02 
Lew morski

Moj pradziadek z terenu dzisiejszej Ukrainy - okolice Charkowa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 marca 2004, 10:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Pit!! Mam pewne dane odnośnie pułków i korpusów rosyjskich ale odnoszą sie one do mobilizacji w 1914 roku , tak więc jeżeli Twój krewny został powołany do wojska po tym okresie ,a do tego do jednostki rezerwowej to będzie kłopot.
W Charkowie miała swoje koszary /siedzibę sztabu/ 10 kawaleryjska dywizja/walczyła w składzie x korpusu/- składała się z 4 pułków ale tylko jeden miał koszary /i był mobilizowany w Charkowie/ 1 Orenburgskij połk/ oraz 31 piechotna diwizja pod dow . S.e. Protopopowa /w składzie 10 armijnego Korpusu/ w jej skład wchodził 121 -122-123-124 pułk . Wszystkie te pułki mobilizowane były w okręgu X korpusu.
Czy utworzona z rezerw rotnków dywizja rezerwowa /w której składzie był 241-chyba o taki pułk pytałeś?/ też w jakiś sposób była zwiazana z X korpusem ...tego nie wiem .
Poszukaj frontowe losy X korpusu -może tam znajdziesz odpowiedź .A
A jak odnaleźc numer Twojej dywizji? Dywizja miała po 4 pułki -ostatnia ze znanych mi dokładnie dywizji armii czynnej miała numer 52 i posiadała w swym składzie 205, 206, 207, 208 pułk. tak więc 53 dyw. miała pułki o nastepnych numerach i tak dalej. Czy dobrze rozumuję -nie wiem , a może według innego klucza trzeba prowadzić poszukiwania , Jeżeli ktoś wie niech się odezwie! Pozdrawiam !!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]