Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: 1 wojna światowa
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 18:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam Czy ktoś posiada materiały na temat działań wojennych w czasie 15-18 maj 1915r. w rejonie Radgoszcz , Dulcza Wielka za wszelkie informacje dzieki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 maja 2004, 23:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj. Były jakies walki odwrotowe 9 korpusu rosyjskiego. Musisz pogrzebać w literaturze o operacji gorlickiej i walkach po niej następujących. No i w książce Galicyjskie cmentarze wojenne: Radgoszcz -Zadębie cm . wojenny -leży tam 136 austr. z 99pp. -według ludowej opowiesci są to polegli w wyniku działania austriackiej artyleri- po prostu położyła nie tam gdzie trzeba ogien. Ale ja takiem opowieściom nie daje w 100% wiary . Jest jescze mogiła z 1 wojny .na cmentarzu parafialnym.
Pozdrawiam -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 maja 2004, 13:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam wielkie dzięki za odpowiedż ,dopiero dziś mam czas jechać tam z piszczałką .Jak znajdę coś ciekawego to dam znać :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2004, 12:17 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

co wyszło w tych rejonach...??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2004, 17:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No właśnie ...... było coś ciekawego? A jak wygląd cmentarzy? coś ciekawego?
PZDR -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 maja 2004, 15:32 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,poszukiwania rozpoczołem od wsi Narożniki w której jest mały cmentarz wojenny z tamtego okresu 1915 rok .(kilka kilometrów od Radgoszczy ) .Efekt to 15 sztuk amunicji mosina w jednym dołku ok 35cm rok produkci 1913 Ługańsk ,sporo odłamków (altyleria to prawda ).Żadnych guzików,monet,bagnetów,szabli .Teren jest bardzo rozległy kilka wiosek a front stał trzy dni,nie trafiłem na właściwe miejsce,ale wróce w tamte okolice. Z POWAŻANIEM KRZYCHO :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2007, 22:52 
Szeregowy
Szeregowy

ja tez potrzebuje podobnych wiadomosci do nowopowstalej stronki www.dulczawielka-dabie.pl :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 marca 2007, 19:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam. Nie często już zaglądam na to forum - brakuje na wszystko czasu.
Infornmacji na temat regionu o którym pisałem trzeba szukać w literaturze,Niestety nie mam tych informacji w głowie a wyszukanie tych kilku linijek które napisałem to godzina wertowanie książek. Mimo wszystko nie jestem bez szukania w bibliotece dodać nic wiecej. Jeżeli interesuje Kolegę bardziej okres WW to proszę pisać na domnnawsi@wp.pl to jest poczta na którązaglądam codziennie.
pozdrawiam -69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2008, 22:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

co robicie ze szczątkami ludzkimi jak natkniecie sie na nie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2008, 00:21 
Generał Broni
Generał Broni

Chowamy i stawiamy krzyż. A jak to Niemiec z II wojny, to można powiadomić odpowiednią fundację (temat już był wałkowany na forum).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2008, 01:45 
Pułkownik
Pułkownik

Po pierwsze Panie Lipek nie wydaje mi się, że poszukiwacz, który znalazł szczątki jest od określania ich wieku i pochodzenia.
Po drugie tak się składa, że moja rodzina przez lata bezskutecznie poszukiwała miejsca pochówku moich dwóch pradziadków oficerów, którzy służąc w KuK Armee gdzieś na Podkarpaciu stracili życie. Zapewniam Pana, że wolałaby świadomość, że ich ciała, nawet bezimiennie, są pochowane w poświęconej ziemi, u boku towarzyszy broni, od takiej "chrzescijańskiej posługi" w postaci zsypania szczątków w dołek i wbicia krzyża, który za miesiąc wywróci wiatr albo rolnik czy leśnik przejedzie traktorem.
I jeszcze to sformułowanie: "jak to Niemiec z II wojny, to można powiadomic". Czyli nie trzeba, tak?

Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2008, 11:24 
Generał Broni
Generał Broni

giller napisał(a):
Po pierwsze Panie Lipek nie wydaje mi się, że poszukiwacz, który znalazł szczątki jest od określania ich wieku i pochodzenia.

Nie? Przecież nie jest możliwe trafienie "czystych szczątków", gdyż wykrywacz nie dawałby sygnału. Zawsze przy kościach znajduje sie elementy uzbrojenia, wyposażenia, guziki czy niesmiertelnik. Po tym bez problemu można określic pzynależnośc państwowa poległego żołnierza.
Cytuj:
Po drugie tak się składa, że moja rodzina przez lata bezskutecznie poszukiwała miejsca pochówku moich dwóch pradziadków oficerów, którzy służąc w KuK Armee gdzieś na Podkarpaciu stracili życie. Zapewniam Pana, że wolałaby świadomość, że ich ciała, nawet bezimiennie, są pochowane w poświęconej ziemi, u boku towarzyszy broni, od takiej "chrzescijańskiej posługi" w postaci zsypania szczątków w dołek i wbicia krzyża, który za miesiąc wywróci wiatr albo rolnik czy leśnik przejedzie traktorem.

Chcesz postępowac zgodnie z procedurą? To po znalezieniu każdch szczątków powinienes powiadomić policję, a na miejscu powienien zjawić sie prokurator. Ja wytłumaczysz się, dlaczego znalazłeś kości? Poza tym chiałbym widzieć, jak zawiadamiasz policję np. w takich Bieszczadach i próbujesz im wytłumaczyć, gdzie jesteś. Chyba nie masz pojęcia o czym piszesz. Moim zdanem lepiej jest znalezone szczątki zakopać i postawic symboliczny krzyż, niż zostawić rozrzucone, jak czynią niektórzy. Stawianie krzyży przez poszukiwaczy to normalna praktyka więc nie wiem co Cię oburza. Przejedź się w Bieszczady zobacz, jak nasz forumowy kolega Argo załatwił sprawę krzyży - na własny koszt zrobił i postawił tabliczki informujące, że w tym miejcu leżą polegli żołnierze z la 1914-15.
Cytuj:
I jeszcze to sformułowanie: "jak to Niemiec z II wojny, to można powiadomic". Czyli nie trzeba, tak?

Pzdr.

Lubisz czepiać się słówek? Chodziło mi to, że szczątkami Niemców zajmuje sie odpowiednia fundacja, do której można sie zgłosić w przypadku ich znalezienia. I powinno się to robić. A czy każdy to robi? Pewnie nie. Częśc nie chce mieć kłopotów, część zwyczajnie nie wie o takiej możliwości.
Aha. Na forum nie mówimy do siebie per Pan.

Także kolego giller nie czepiaj się mnie, bo nie masz zupełnie racji w tym co piszesz.
Pozdrawiam!

Ostatnio edytowano sobota, 19 kwietnia 2008, 12:28 przez Lipek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2008, 12:15 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Lipek ma rację. Takie są realia.
Jeśli byłoby to niedaleko od miejsca zamieszkania to na pewno warto się postarać o jakiś ładny krzyż. Znajomy zrobił ładny drewniany i jeśli ktoś ma go przewrócić to równie dobrze na cmentarzu przewróci albo ułamie i weźmie na złom (standard na wielu naszych cmentarzach).
Warto przeszukać mogiłę bo jeśli jest nieśmiertelnik to jest jakaś szansa identyfikacji.
Co do tej poświęconej ziemi to nie popadajmy w paranoje. Bóg chyba bierze w opiekę wszystkich zmarłych żołnierzy, a nie tylko tych którzy trafili na cmentarz. Tak jak z tymi dziećmi, które rzekomo nieochrzczone miały trafiać w otchłań. Kościół wymyślił takie bzdury kiedyś i teraz się z tego wycofuje (oficjalnie). A jak komuś bardzo zależy to można zaprosić księdza i niech święci grób w try migi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2008, 12:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

popieram Lipka,a ponadto chciałbym zaznaczyc,że nie tylko Argo stawia krzyze w bieszczadach,zapoczatkował ten proceder chyba Kapez, straznik pracujacy w parku a chodzacy z wykrywka,ponadto w salad za nim poszli i inni poszukiwacze i teraz stało sie juz tradycja,ze kto zjadzie kosci stawia krzyze,nieraz calkiem solidne i tabliczke z napisaem"nieznani żołnierze polegi w 1915r" mimo,ze niekiedy wiadomo jakiej sa narodowaosci,ale taka tradycja,moze ktos za 1000 lat ich stamtąd ekshumuje?? i stworzy dla nich jakichs godny pochówek.
na razie jest to niemozliwe,bo nie wyobrazam sobie jak powiadomic policje ze znalazlo sie kosci na szczycie jakiejs góry,gdzie nawet nie ma niekiedy szlaków i jest zupełnie zapomniana,brak dojazdu,a za wyjatkiem poszukiwaczy i drwali nik sie tam nie zapuszcza.

pozostanie tylko nismak po miejscowych, którzy w pogoni za pieniadzem, za sprzedane fanty,nie maja czasu stawiac krzyzy,oczywiscie nie wszyscy ale wiekszosc, a znajduja tych szczatków kilkaset w sezonie,wiec mozna teraz zauwazyc skale problemu.
ponadto gdyby chociaz ktos prowadzil jakies dane,zapisywal w pamietniku,znaczyl na mapie,czy ewentualni egps,to mozna kiedys za 100 lat odszuakc te miejsca i cos z tym zrobic,a tak jak juz zabiora wszystkie metalowe przedmioty,to przepada bezpowrotnie jakakolwiek szansa na odnalezienie kiedykolwiek tych szczatków.
pozostaje miłym akcentem,ze ktos niekiedy z niemal drugiego konca polski przyjezdza, fatyguje sie i stawia ten krzyz, a miejscowi nie maja na to czasu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 15:58 
Specjalista
Specjalista

Zgadzam się z pablo, to po Kapezie (i "następcach") wiele krzyży pozostało, część się już zdążyła rozsypać ze starości i pozostały tylko tabliczki. Smutnym jest to, że w niektórych znanych miejscach jak J.. czy 8.. pomimo wyraźnego oznaczenia szczątków krzyżem można zastać widoki rozkopanych i niezasypanych dołków, krzyży i tabliczek obok oraz kości i strzępów munduru, skór na wierzchu. Nie wiem kto to robi, ale z tego co słyszałem niestety najwięcej winni są właśnie tzw. "miejscowi", którzy chodzą w poszukiwaniu "masówek" jak inni w poszukiwaniu monetek... Skala problemu jest większa niż ktokolwiek myśli, tylko z racji trudnego terenu i braku zainteresowania kogokolwiek innego jesteśmy jedynymi, których to interesuje.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]