MKF napisał(a):
Na naszych terenach słyszałem o dwóch jakie wyszły w tym jedna bez orła, dawno wyszła ta? Możliwe że to jedna z tych dwóch o których słyszałem :)
Zdecydowanie jest to klamrowy kosmos, coś w stylu bośniackiej a nawet i rzadsze. Skłaniałbym się ku opcji że to prywatne zamówienie lub fabryka nie posiadająca sztancy do klamer tylko robiąca odlewy. Jaki jest orzeł - odlewany czy wytłoczka? Jaka jest sygnatura? Spotkałem się na takiej klamrze z sygnaturą "БЕРМиКº" w lewym górnym rogu, nad zaczepem.
A kiedyś na necie znalazłem taką na szanującej się stronie (bez żadnych kopii co ciekawe) choć i tak nie mam przekonania.
[ img ]W każdym razie potężne gratulację, w ciągu 2 dni 3 arcyciekawe klamry już zdążyłem zobaczyć, dobrze się rok zaczyna (na razie dla innych):)
Witaj Michale,
Gdzie wyskoczyła i kiedy tego niestety zdradzić nie mogę ;)
To że jest to klamrowy kosmos to wiem ;) ciekawe jaka jest wartość tej klamry?? , ale na alledrogo to faktycznie takiej bardzo dawno nie widziałem...
I w dodatku jak się wie z jakiego miejsca i można ustalić jakie jednostki się tam poruszały.
Jakki jest orzeł...
nie zdejmowałem go i prawdę mówiąc boję się tego robić, wydaje mi się chyba jednak że jest odlewany?? bo na tłoczonego jest raczej za gruby, te tłoczone są takie cieńsze, a ten jest taki masywniejszy.
Miałem w łapkach klamry austriackie z nakładanym orłem i tamten jest zdecydowanie delikatniejszy.
Jaka jest sygnatura ....
a no właśnie taka jaką podałeś Michale...
z początku myślałem, że tam jest ERMIK ale po bliższym przyjrzeniu jest tak jak napisałeś. Co oznacza ta sygnatura?
Faktycznie sygnatura jest w lewem górnym rogu.
I tak na koniec powiem, że ta klamerka to na 100000% nie jest kopią, tylko najprawdziwszy oryginał.
pozdr.