Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2026, 07:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Austyjacy w Górach Świętokrzyskich
PostNapisane: środa, 15 września 2004, 17:06 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Szczególnie interesują mnie 72 Landwehr Infanterie Regimment, 23 Landwehr Infanterie Regimment oraz 57 K. u. K. Infanterie Regimment i losy tych jednostek na terenie Małopolski i Gór Świętokrzyskich. Jeśli ktokolwiek mógłby wiedzieć coś na ten temat wdzięczny będę za wskazanie choćby cienia wiadomości, także odnośnie tekstów źródłowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Sandomierz
PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 11:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wiem ze w Sandomierzu miala miejsce walka oddzialu austriackiego z rosyjskim, jest mogila ok 150 zolnierzy, do tej pory trafiaja sie luski, czasem bagnety, kupa kosci. Wiem bo mieszkam w miejscu gdzie ta walka miala miejsce :) Jesli Cie to interesuje dowiem sie wiecej na ten temat i napisze...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 14:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Moze tutaj cos znajdziesz( potrzebna znajomosc ang. i niem.), nie mialem czasu sam przegladnac:
http://www.austro-hungarian-army.co.uk/infdev.htm
http://www.kuk-wehrmacht.de/regtgesch.html#Landwehr

mapka z garnizonami ale odnosi sie tylko do roku 1898, austryjacy zmieniali czesciej niz prusacy miejsca garnizonow.
http://www.kuk-wehrmacht.de/regiment/im ... rt1898.jpg

pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ogólnie dziękuje
PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 18:47 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Przede wszystkim za dobre chęci. Niestety oba poniższe linki są mi dobrze znane, jak również Przeglądowa Mapa Miejsc Stacjonowania Jednostek z 1898 r. Dlaczego niestety, otóż podana na stronach bibliografia pochodzi najdalej z lat 30-tych XX w. i jest w Polsce nieosiągalna :cry: , zaś co do mapy wskazany jest na niej stan na ponad 20 lat przed wybuchem Wielkiej Wojny. W związku z tym np. podane pod symbolami regimentów numery batalionów nijak mają się do tych, które widnieją na grobach żołnierzy w Górach Świętokrzyskich - i nie chodzi tylko o zmiany miejsc stacjonowania, ale przede wszystkim o strukturętych jednostek. :(
Dlatego wielkie dzięki, ale jeśli ktokolwiek mógłby wskazać jakieś bliżej dostępne źródła to byłbym bardzo zobowiązany. :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ponawiam swoją prośbę...
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2004, 11:48 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nie chce mi się wierzyć, że nikt na ten temat nic nie wie. Świadczy o tym, że będąc w ostatni weekend właśnie w Górach Świętokrzyskich, dowiadziałem się, żę ruch poszukiwaczy jest tam dosyć intensywny. Tak przynajmniej mówió dwóch z zagadywanych leśniczych. :D Którzy oczywiście zaraz potem grozili mi surowymi konsekwencjami, jeślibym próbował sam coś wyciągać :cop . Stąd prosty wniosek, że jeśli ktoś tam kopał na pierwszej wojnie, to chyba musiał wiedzieć gdzie i co kopie. Serdecznie byłbym zobowiązany za kontakt z takim człowiekiem :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 października 2004, 06:39 
Weteran
Weteran

witam
w skladzie jakich wiekszych jednostek sie one znajdowaly i dzie sie znajdowaly w 1915 roku - moze cos pomoge
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 października 2004, 12:30 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Niestety tu jest pewien problem, co do tego w skład jakich większych związkó wzmiankowane jednostki wchodziły. Z tego co wiem to 57 K.u.K I. R. wchodził wskaład 12 dywizji piechoty I Korpusu i był pułkiem polskim tzw. tarnowskim. Pozostałe dwa z pułków: 23 Ldw. I. R. zdaje się, że wchodził w skład 31 lub 32 dywizji piechoty (tego nie jestem pewien) IV Korpusu - ierwotnym miejscem stacjonowania był Zombor, zaś 73 Ldw. I. R. wchodził wskład 14 dywizji piechoty V Korpusu. Zastrzegam jednak, że powyżej podane przydziały pochodzą z przełomu wieków, więc w 1915 roku mogły być one inne i tu właśnie tkwi ten problem. Brakuje mi żródeł z których wynikałoby w obrębie jakich większych związków wskazywane przeze mnie pułki działały na ziemiach polskich w tym na terenie Gór Świętokrzyskich. Jeśli ktokolwiek może uczynić mnie mądrzejszym w tym zakresie, to chwała mu za to. :piwo

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]