Teraz jest czwartek, 26 czerwca 2025, 23:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 15:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jak w Katyniu!!! tylko inna data i "Polak Polaka".....
Cześć Ich Pamięci!!!
Jest jeszcze tyle do odkrycia....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 00:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sporo się dookoła dzieje, mijają kolejne rocznice w tym śmierci Pana majora "Łupaszki", "Wiktora" "Zagończyka" ostatniej walki "Ognia", coraz częściej sie o nich przypomina, coraz więcej osób o nich pamięta. Od kolegi z zaprzyjaznionego forum o suwalszczyznie dostałem linka do filmiku o litewskich partyzantach
http://pl.youtube.com/watch?v=99Pb2r7vC ... re=related

oglądając i słuchając mam wrażenie że są miejsca gdzie pamięć o ludziach którzy walczyli o niepodległość, którzy nas ratowali jest w większej cenie niż u nas...
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 09:05 
Lew morski

Nie przesadzaj -pare filmikow i pomnikow to i u nas powstalo -klimat walk antysowieckich widac mniej wiecej byl podobny -walka do konca...W jednym z klipow widzialem fragmenty filmu fabularnego -szkoda,ze u nas nie ma kasy ani checi do nakrecenia jakiegos filmu "ku pokrzepieniu serc" o naszych bohaterach, ale czego tu sie spodziewac -srodowisko medialno-filmowe ma chyba nieco inne idealy...Z ciekawostek na tych litewskich zdjeciach to dosc duza popularnosc naszego przedwojennego rkm. Szkoda,ze Litwinom zabraklo wyobrazni i nie wspolpracowali z nami -moznabylo troche wiecej dogryzc sowietom choc realnie rzecz biorac bez szans na zwyciestwo...Moze historia ich wreszcie nauczy i sie jakos dogadamy na przyszlosc -oby i po naszej stronie znalezli sie wlasciwi ludzie,ale to juz nie temat tego watku.
Mam pytanie co z ppsz ze studni??? Chyba powinna juz dawno byc osczyszczona i eksponowana....mam tez pewien plan na jedna akcje poszukiwawcza w Borach,ale musze kupic specjalny sprzet;))) PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TOPIŁO 2008
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 19:44 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

28 maja 2008 roku obchodzilismy na Topile 63 rocznicę śmierci dwóch żołnierzy z 1 szwadronu 5 Brygady Wileńskiej. Pamięć "Julka" i "Jastrzębia" uczcili chłopcy z drużyny "Strzelca" działającej przy Zespole Szkół Leśnych w Białowieży. Tego samego dnia meldunek o akcji moglismy złożyć telefonicznie por."Zygmuntowi"- dowódcy 1 szwadronu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 19:14 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

A propo tematu, "Orlik" -Mój dziadek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Rzeź na Wołyniu...
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 12:51 
Chorąży
Chorąży

Dzisiaj przypada kolejna tragiczna rocznica - 11 Lipca 1943 roku bandy nacjonalistów z UPA dokonały rzezi na ludności Polskiej na Wołyniu. To tutaj wszystko się zaczęło,ludobójstwo kontynuowano później na Polesiu, Mołopolsce wschodniej i na Lubelszczyźnie. Bilans ofiar tej potwornej zbrodni to 50 - 60 tysięcy zamordowanych, z czego tylko jedynie 19,5 tysiąca zostało zidentyfikowanych z nazwiska. Myślę że zainteresowani zdają sobie skalę z okrucieństwa, zdziczenia i zwyrodnienia oprawców, jakie wtedy miało miejsce. Upadek i sięgnięcie dna rodzaju ludzkiego, za przykład niech posłuży link ze stroną, myślę że komentarz nasuwa się sam...
Nie można oczywiście zapominać o porządnych Ukraińcach, którzy z narażeniem życia ratowali i ostrzegali Polaków. Bo w każdym narodzie znajdą się zarówno normali ludzie i jednostki aspołeczne i zdegenerowane.
Przykład z rodzinnej historii, naszą rodzinę w porę ostrzegł znajomy leśniczy - Ukrainiec.
Całą historię opowiadała mi babcia, przybiegł krzycząc, jego dokładne słowa - ... Pani uciekajcie , bo idą i rżną...
Zostawili cały dobytek i uciekli, można powiedzieć że cudem uniknęli śmierci, podczas drogi widzieli tak potworne rzeczy że babcia nie chciała nawet o tym opowiadać, udało mi się dowiedzieć tylko drobnych szczegółow.
Temat może dokładnie nie związany z tym działem, ale pośrednio tak gdyż wielu chłopaków z partyzantki antykomunistycznej wywodziło się z tamtych terenów, i te wydarzenia odcisnęły na nich trwałe piętno na całe życie...
Wieczna pamięć dla ofiar i spokój ICH duszy !!!

Link do strony :

http://www.kki.pl/piojar/polemiki/rubie ... rtuoz.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 18:42 
Kapitan
Kapitan

UŁAN najważniejsza jest pamięć, lecz bez opowiadań ludzi, zapisu tego co mówią, cięzko jest o prawde historyczną, jęsli mógłbyś nagrać opowiadania babci, rozmowę z nią bądz po prostu zapisać jej słowa i wrzucic na internet byłbym wielce wdzięczny, zapytaj się babci czy ktokolwiek z IPN-u bądz jakichkolwiek historyków pytał się jej o tamte wydarzenia,
pamiętaj takich historii nie można pozostawić samym sobie, bo zostaną zapomniane, a gdy się ma już takiego świadka, należy zrobić wszystko aby te historie uratować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 21:20 
Chorąży
Chorąży

Pisząc tego posta na myśli miałem, nic innego jak właśnie, zachowanie pamięci o tamtych strasznych wydarzeniach. Przypomnienie tym którzy nie pamiętają. O takich dramatach, których zresztą los naszej Ojczyźnie, nie szczędził nie wolno zapominać i trzeba o nich pamiętać zawsze. Bo jak to w tym starym i zresztą bardzo mądrym powiedzeniu - " Naród który zapomina o swojej histori i bohaterach, jest skazany na jej powtórkę "... W dzisiejszych materialistycznych czasach z tą pamięcią jest coraz gorzej... Smutne ale niestety prawdziwe.
Niestety od kilku lat moja babcia już nie żyje, i pozostają tylko te drobne skrawki które zapamiętałem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2008, 05:35 
Lew morski

Kol. MAteus a mozeby tak cos wiecej nt. dziadka? Sprawa rzezi Polakow na Ukrainie jest wstrzasajaca -zawsze jak czytam wspomnienia ocalalych to mi sie piesci zaciskaja -temat teraz "niepoprawny politycznie", ale sporo mozna poczytac np. w Gazecie Polskiej - byl tam cykl artykulow na ten temat. Niestety z naszym glownym tematem nie ma to nic wspolnego poza miejscem urodzenia Majora i prosilbym moze o pisanie o tym na wydzielonym watku.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 02:25 
Podporucznik
Podporucznik

Pit, pobieżnie przejrzałem twoje posty nt. "Łupaszki", jeśli szukasz dalej kontaktu z członkami Jego oddziału zapraszam Cię do Szczecina w którym żyje (i ma sie dobrze) Janina Wasiłojć-Smoleńska "Jachna", sanitariuszka z Jego oddziału. Miałem przyjemność spotkać się z tą miłą Panią i chwilę porozmawiać, może przekazałby Ci kilka ważnych informacji. Mam też film na którym krótko opowiada o V Brygadzie Wileńskiej podczas promocji "Atlasu polskiego podziemia niepodległościowego" wydanego przez IPN.... załapałem sie na dedykację :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 02:27 
Podporucznik
Podporucznik

Jeśli byłaby to dla Ciebie trudność to sam chętnie umówię się z Panią Janiną na spotkanie i zadam Jej, nurtujące Cię, pytania...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 11:37 
Lew morski

Kolego z Jachna znamy sie b.dobrze niestety faktycznietrudno mi ja terazodwiedzac, ale dzieki za checi.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 12:53 
Podporucznik
Podporucznik

Mam pytanie, czy w najbliższym czasie jest zaplanowane jakieś spotkanie lub inne wydarzenie związane z V Brygadą Wileńską?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rzeź na Wołyniu...
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

UŁAN napisał(a):
Dzisiaj przypada kolejna tragiczna rocznica - 11 Lipca 1943 roku bandy nacjonalistów z UPA dokonały rzezi na ludności Polskiej na Wołyniu. To tutaj wszystko się zaczęło,ludobójstwo kontynuowano później na Polesiu, Mołopolsce wschodniej i na Lubelszczyźnie. Bilans ofiar tej potwornej zbrodni to 50 - 60 tysięcy zamordowanych, z czego tylko jedynie 19,5 tysiąca zostało zidentyfikowanych z nazwiska. Myślę że zainteresowani zdają sobie skalę z okrucieństwa, zdziczenia i zwyrodnienia oprawców, jakie wtedy miało miejsce. Upadek i sięgnięcie dna rodzaju ludzkiego, za przykład niech posłuży link ze stroną, myślę że komentarz nasuwa się sam...
Nie można oczywiście zapominać o porządnych Ukraińcach, którzy z narażeniem życia ratowali i ostrzegali Polaków. Bo w każdym narodzie znajdą się zarówno normali ludzie i jednostki aspołeczne i zdegenerowane.
Przykład z rodzinnej historii, naszą rodzinę w porę ostrzegł znajomy leśniczy - Ukrainiec.
Całą historię opowiadała mi babcia, przybiegł krzycząc, jego dokładne słowa - ... Pani uciekajcie , bo idą i rżną...
Zostawili cały dobytek i uciekli, można powiedzieć że cudem uniknęli śmierci, podczas drogi widzieli tak potworne rzeczy że babcia nie chciała nawet o tym opowiadać, udało mi się dowiedzieć tylko drobnych szczegółow.
Temat może dokładnie nie związany z tym działem, ale pośrednio tak gdyż wielu chłopaków z partyzantki antykomunistycznej wywodziło się z tamtych terenów, i te wydarzenia odcisnęły na nich trwałe piętno na całe życie...
Wieczna pamięć dla ofiar i spokój ICH duszy !!!

Link do strony :

http://www.kki.pl/piojar/polemiki/rubie ... rtuoz.html

Brak mi słów...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2008, 16:05 
Sierżant
Sierżant

III Rajd Szlakami Żołnierzy mjr. Józefa Kurasia “Ognia”

W imieniu organizatorów zapraszam na trzecią edycję Rajdu Szlakami Żołnierzy mjr. Józefa Kurasia "Ognia".

Tegoroczna edycja rajdu odbędzie się w dniach 26-28 września. Rajd jest kolejną inicjatywą nowotarskiego Polskiego Towarzystwa Historycznego oraz Instytutu Pamięci Narodowej, podjętą wokół problematyki polskiego podziemia niepodległościowego walczącego w latach 1939-55 na Podhalu.

Planowana w bieżącym roku III edycja rajdu ma charakter turnieju patroli, które będą realizować postawione przed nimi zadania z zakresu wiedzy historycznej, samarytanki, terenoznawstwa, sprawności „puszczańskich”. W program rajdu wplecione będą spotkania ze świadkami historii podziemia niepodległościowego z OP Bolesława Duszy „Szaroty”, Zgrupowania ”Błyskawica” mjr. Józefa Kurasia „Ognia”, OP „Wiarusy” oraz trasy kurierskiej ZWZ-AK „Kora”.

Szczegółowe informacje, jak regulamin, zadania, itp. zainteresowani znajdą na oficjalnej stronie Rajdu:

http://szlakamiognia.wordpress.com

Czołem!

Dawid/rawelias

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]