Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 22:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 marca 2005, 10:20 
Lew morski

No zdjecia to wspanialy material operacyjny od zawsze - w naszej dzialce historii czesto mozna znalezc na zdjeciach numerki nad osobami - to wlasnie slad po identyfikacji po UB.Ja jestem pod wrazeniem wczorajszego filmiku zrobionego przez NK..przepraszam:rosyjskie sluzby z zabicia Maschadowa - dotarlo do mnie, ze tam metody nie zmienily sie od 60 lat - ten sam sposob pokazywania zabitego wroga i calego miejsca ukrywania sie - za malo wiem o walce Czeczenow z ruskim imperium, ale im wspolczuje - zostali sprzedani tak jak Polska swego czasu i sa w lapach niedzwiedzia-bezwzglednego zabojcy - historia kolem sie toczy....PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 marca 2005, 11:57 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Masz racje Pit - Metody stosowane przez wielkiego brata ze wschodu nie zmieniły się od lat. Czeczeni walczą z Rosjanami od 200 lat. Szkoda tylko że świat nie reaguje na rosyjskie zbrodnie na Zakaukaziu i popycha Czeczenów w objęcia islamskiego ekstremizmu. Rosjanie popełnili błąd - po zabójstwie Maschadowa tam już nie ma żadnej w miarę umiarkowanej siły politycznej , pozostali tylko lokalni komendanci polowi mniej lub bardziej zindoktrynowani na świętą wojne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 marca 2005, 23:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Polecam !!!

http://jerzyurbankiewicz.mee.pl/biografia.htm

pozdrawiam
VW Wojtek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2005, 08:53 
Lew morski

Dzieki za link Wojtek, losy egzekutywy Wilenskiej to pasjonujacy temat , malo znany - jakby w cieniu Warszawskich akcji i wyrokow...normalka jesli chodzi o AK na kresach - cenzura przez 50 lat skutecznie to wszystko kneblowala. Ja tylko dodam do tej biografii, ze w latach 80ych UB nazywalo sie SB, ale to malo znaczacy szczegol choc metody juz nie takie oczywiscie jak zaraz po wojnie.Ja jestem pelen podziwu dla losow p.Urbankiewicza.Niwol - moze bys nas tu bardziej oswiecil w tym temacie? PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 marca 2005, 10:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Por. Jerzy Urbankiewicz był, jak to się mówi "pistoletem". Wspaniały gawędziarz, ale i człowiek bezkompromisowy (czasami wydaje mi się aż za bardzo). Typ zdecydowanego antykomunisty. Miałem zaszczyt poznać go i kilkakrotnie z nim rozmawiać. Pamiętam jak kiedyś przepraszał, że się spóźnił, ale właśnie odbył dwugodzinną przejażdżkę konną i niefortunnie spadł z konia!!! A miał już 90 lat!!! I nie było to skutkiem jego braku umiejętności, ale po prostu koń poślizgnął się na miękkim gruncie. Prawdziwy ułan!!
Założył jedyne w Polsce Muzeum Okręgu Wileńskiego, w którym znajdują się bezcenne eksponaty. Znawcy militariów docenią dużą kolekcję broni krótkiej i długiej, oryginalny rząd koński z 4 pułku Ułanów Zaniemeńskich (tego w którym służył Major) i inne. Przez lata redagował pismo „Wiano”, które jest skarbnicą relacji.
Jego wyczyny w komórce Egzekutywy i w dywersji zostały przez niego opisane w książce „Szabla zardzewiała ...” wydanej w 1991 roku. Jeśli natraficie to gorąco polecam! Polecam też wizytę w Muzeum, tylko, że trzeba wybrać się do Łodzi.
Szkoda że odszedł, ale widocznie dobry Bóg odtwarza w niebiosach Okręg Wileński. Widocznie tacy ludzie też są tam potrzebni!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 marca 2005, 20:53 
Porucznik
Porucznik

Mam wielka przyjemność przekazać Wam przyjaciele serdeczne życzenia i słowa uznania dla naszej ekipy za interesowanie się losami V Brygady od pani Aldony Rymsza ps "Aldona" Ma dużo ciekawych rzeczy do opowiedzenia, fenomenalną pamieć i niezwykłą kondycję jak na swoje 84 lata. Nawiązałem z nią trwały kontakt, w czerwcu bedzie w Gdańsku u rodziny i wtedy mam nadzieje zorganizujemy jakieś spotkanie w naszym gronie. Przemiła starsza pani opowiadala mi o swoich przeżyciach po aresztowaniu "Maksa" w sierpniu 49 roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 16:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Traper!! Wspaniale, że nawiązałeś kontakt z Aldoną. Przyznam się, że słyszałem informacje o jej śmierci, więc tym lepiej, że się nie potwierdziły. :) Ja natomiast przekazuję "Całej Reakcyjnej Bandzie" serdeczne pozdrowienia od uczestników zjazdu Okręgu Wileńskiego ŚZŻAK!! Są bardzo wzruszeni tym, że ktoś jest, kto kultywuje ich wartości i tradycje!!! :1 Są bardzo zainteresowani Waszą-Naszą działalnością. Myślę, że warto ten kontakt podtrzymywać.
Przy okazji, wywołuję temat. Czy nie warto by było zrobić szlak turystyczny im mjr Zygmunta Szendzielarza "Łupaszki"? Poznane miejsca sa na tyle malownicze, że warto by się o coś takiego pokusić. Pomyślcie. Ja postaram się przeforsować Wasze ewentualne pomysły w PTTK. Czekam na Wasze głosy. POzdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 17:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Bardzo dobry pomysł:) Świetna incjatywa. Czy myśleliście o stworzeniu jakiegoś projektu -muzeum V Wilenskiej Brygady AK ? W którym można byłoby wystawiać rózne pamiątki , eksponaty , zdjęcia związane z działalnością żołnierzy V Wileńskiej Brygady. Możecie uznać ten pomysł za kuriozalany. Przypominam sobie że podczas mojego pobytu w Krakowie 2 lata temu odwiedziłem muzeum AK , znajdujące się w opuszczonych przez 6BDSZ koszarach niedaleko dworca PKP w Krakowie.Muzeum to powstało dzięki incjatywie i zangażowaniu ŚZŻAK oraz osób zainteresowanych tą tematyką. Eksponaty , pamiątki zostały przekazane przez środowisko żołnierzy AK . Pamiętam rozmowę z młodym historykiem kótry byl bardzo zangazowany w działalność muzeum( niestety nię pamiętam nazwiska) który był wstrząśnięty niskim poziomem wiedzy młodziezy szkolnej na temat AK. Przegadałem z tym człowiekiem coś około 3 godzin . Był bardzo uszczęśliwiony faktem że wieść o istnieniu muzuem dotarła do Gdańska , i że są młodzi ludzie którzy są gotowi przejechać kawał drogi aby zwiedzić to muzeum i porozmawiać. Moze warto by sprobować zorganizować coś na wzór tego muzeum, kóre mogłoby pełnić rolę edukacyjną, informacyjną i pomogłoby poznac prawdę o tych tragicznych czasach i o bohaterach którzy walczyli o wolność i niepodłegłość do końca.......
Pozdrawiam serdecznie
Jurand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 20:58 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pomysł dobry. Myślę nad tym od ładnych paru lat. Ale ciągle natykam sie na barierę logistyczną. Potrzeba dwóch podstawowych rzeczy: pieniędzy i lokalu. A w zasadzie tylko pieniędzy. Trzeba mieć staly lokal, najlepiej taki na własność (ale czyją?) lub dzierżawa na 99 lat. Pomieszczenie w dostępnym punkcie, najlepiej powyżej 100 m. Furda wyposażenie (gabloty itp) ale trzeba min. 1 człowieka na stały etat do obsługi muzeum, do tego księgowośc itp. A utrzymanie? Światło, ogrzewanie, konserwacja zbiorów? To wszystko jest raczej dośc drogie. Zakładam, że absolutnie minimalna stawka na utrzymanie muzeum to 5000 zł. A najlepiej 10 razy tyle. I to stawka miesięczna!!! Tak więc o muzeum chyba na razie możemy sobie pomarzyć. Jedynie możemy zbierać pamiątki i czekac na lepszą chwile. Wiem, że są takie dwa miejsca, gdzie można te pamiatki w miarę bezpiecznie składać. Muzeum Wileńskiej AK w Łodzi (pisałem o tym wczesniej) i IPN w Gdańsku, gdzie istnieje niewielka na razie gablota ze zdobyczami (w tym z magazynkiem od MP "Leszka", który wydobył m.in. Volkswagen). Myślę więc, że warto skupić się tym co jest na razie w naszym zasięgu - szlak. Proponuję, aby początek wytyczyć na Ziemi Malborskiej i Sztumskiej (Traper, to wrzutka do Ciebie), potem skierować za Wisłę na Kociewie (tutaj chyba najbardziej kompetentni są sanitariuszka Marzena i PIT) a potem na Kaszuby (chyba p[odjąłbym się tego, ale czekam na porpozycję). Szlak musi mieć ręce i nogi, tzn. musi obejmowac najważniejsze miejsca, ale jednocześnie powinien spełniać warunki szlaku krajoznawczego. Tutaj może być bół. Ale wszystko przed nami. Rzucam hasło i czekam na odzew.
A przy okazji, załatwiłem liternika do głazu. Trzeba tylko znaleźć formalnego właściciela głazu i trzepiemy napis: "Na szlaku szwadronu por. Zdzisłąwa Badochy "Żelaznego", jego towarzysz walki "Stach".
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 21:42 
Porucznik
Porucznik

Witam serdecznie! Zarys szlaku rowerowego na Powiślu i Żuławach przebiegający przez miejsca gdzie działała Brygada w ogólnym zarysie już mam, jesienią kilka jego odcinków rowerem już przejechałem, są to głównie lokalne drogi,często gruntowe, a więc doskonałe dla turystyki rowerowej. Teraz tylko trzeba usiąść i poskładac to w logiczną całość, najlepiej tak aby tworzył swego rodzaju petlę. Przebiegałby przez kilka ciekawych miejscowości,wartych zobaczenia ( Waplewo) Skontaktuję się w najbliższym czasie z PTTK w sprawach formalnych.Oznaczenia szlaku dokonamy oczywiście sami. A teraz trzeba tylko czekac na wiosnę i w drogę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 22:21 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Oczywiście że najważniejszy problem to logistyka i co najwazniejsze niestety pieniądze:(. W kwestii lokalowej można by poszukać wsparcia w instytucjach użyteczności publicznej , których część dysponuje jakąś niewielką powierzchnią lokalową która jest nie wykorzystywana a którą można by zagospodarować( może jakiś dom kultury. muzeum , urząd , biblioteka etc.). W kwestii dzierżawy można by postrać się o wynegocjowanie jakiejś symbolicznej opłaty(w końcu nie byłaby to działalność komercyjna tylko proedukacyjna ).Poprosić o pomoc miejscowe władze , lokalne autorytety, wystosować list intencyjny itp. Można również poszukac sponosrów, lub spróbować zdobyć dofinansowanie z funduszy UE np.Marco Polo, Kultura2000 itp. Co do zatrudnienia -myślałem o wolonatariacie : byli żołnierze AK którzy swoją wiedzą i znajomością historii tamtych czasów mogliby dzielić się ze wszystkimi zainteresowanymi , oraz my wszyscy zainteresowani historią bohaterskich żołnierzy AK moglibyśmy część wolnego czasu poświęcać na tego typu działalnosć.Oprócz tego można by na bazie tej incjatywy organizować szereg ciekawych projektów : tak jak proponuje Niwol wytyczenie szlaku V Brygady , upamiętnianie miejsc potyczek i walk z UB , działalność eksploracyjną , zbieranie wszelkich mozliwych informacji dotyczących losów żołnierzy V Brygady, organizacja różnych incjatyw edukacyjnych mających na celu przybliżenie bohaterskich postaci takich jak Mjr. ,, Łupaszka" i ich działalności.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 09:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wolontariat na dłuższą metę odpada. Żołnierze AK w zasadzie nie są już w stanie tego robić, a nawet nie miałbym sumienia ich zatrudniać do całodziennego siedzenia. My możemy od czasu do czasu, czyli praktycznie ewentualne muzeum otwarte byłoby przez 1-2 dni w miesiącu. POtrzebny jest rzetelny i stały sponsor, nie jednorazowy (chyba że suma będzie olbrzymia :) Lokla rzeczywiście nie ejst najważniejszy, bo sam mam kilka takich na oku, i to w Sopocie. Naprawdę potrzebni są ludzie i pieniądze na utrzymanie.
Szlak pomyslałbym jako długi, kilkoczęściowy. Np. 1 dzień rowerowy na ziemi Sztumskiej, dwa dni na Kociewiu i 1 dzien na Kaszubach. Pieszy natomiast byłby dłuższy. Trzeba pomyśleć o noclegach, punktach nie tylko ważnych ze względu na Majora ale i innych-krajoznawczych, historycznych, architektonicznych itp. Trzeba zebrać dane o tych punktach i opisać je, a następnie wydac w charakterze broszurki lub załącznika do mapy (to postaram się wziąć na siebie). Dajcie pomysł na punkty na szlak.
POzdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 11:12 
Lew morski

Witam kolegow!!! Ciesze sie, ze pomyslow co niemiara - ja sercem z wami - z mozliwosciami czasowo-finansowymi to juz gorzej.Mysle, ze pomysl muzeum tylko Vej Brygady nie ma racji bytu - poza ksiazkami i dokumentami eksponaty zajelyby gora 1 gablote i to by trzeba sie szarpac z innymi muzeami - juz szybciej poprosic bep ipn o zrobienie wystawy tematycznej z wypozyczonymi z innych muzeow eksponatami i wystawienie ich np w sezonie letnim w jakis ciekawszych punktach lub szkolach - no i niestety prawde mowiac watpie zeby takie muzeum cieszylo sie zainteresowaniem - no chyba zebysmy odkryli jakis wielki magazyn broni ;-) . Pomysl szlaku jest fajny choc tez jestem sceptyczny co do zainteresowania spolecznego - jednak tu bedziemy mieli przychylne nastawienie wladz lokalnych - kolejna atrakcja turystyczna no i latwiej nam byloby to udzwignac. Z propozycji miejscowosci to St. Kiszewa, Bartel wlk, Budy, Tulice, Zajezierze,St. Lipowa,Sliwice, Lesna Huta/ew Szalamaje?/, Lipinki;-), Odry,Karsin, Lipusz,ciag Jodłowka/Zielenice/Czernin, Malbork ewentualnie Tlen czy Kosowa Niwa to tak na szybko.Sluze literatura przyrodniczo-turystyczna dla tych regionow wzglednie pomoca w wyznaczaniu szlaku i opisach.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2005, 11:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Naspokojnie przemyśłałem jeszcze raz i przyznaje Ci racje Niwol w kwestii muzeum. "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! troche poniosła mnie ułańska fantazja:) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 marca 2005, 09:25 
Lew morski

Dwa temaciki na dzis:
1. Litwini wyemitowali w porze najwiekszej ogladalnosci kolejny paszkwil-film na temat AK na Wilenszczyznie - glowna teza jest taka, ze AK wspolpracowalo z Niemcami i sowietami w zwalczaniu Litwinow(trzeb bylo chyba ich nie puszczac w kalesonach tylko postepowac tak jak oni) - czy ktos z was mialby mozliwosc obejrzenia tego filmu, sciagniecia z ambasady czy cos - ja jestem sklonny w tej sprawie nawet spikietowac ich placowke(o innych moich pomyslach nie bede pisal bo by mnie zamkneli;-) )
2. Chcialbym zainteresowac kolegow niezwykle barwna postacia pana Gan-Ganowicza - to taki troche spozniony "Wyklety" choc moze nie wszyscy sie z tym zgadzaja - niestety zmarl chyba w 2002r.

PS Szukam wszelkich mapek, planow sytuacyjnych itp bitw pod Krawczunami i Worznianami

PZDR

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]