Teraz jest środa, 25 czerwca 2025, 01:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 marca 2005, 08:36 
Lew morski

Pamietnik Zeusa to moze byc ciekawy material - nie wiem jak wy, ale ja mam takie wrazenie, ze to taki szwadron, o ktorym jest najmniej - jakos tak cicho a przeciez byli b. ruchliwi, posiadali w swym skladzie miejscowa grupe Malego moze jeszcze cos nowego by wyszlo...dla mnie dosc dziwne jest np operowanie w rejonie lesn. Kosowa-niwa - brak jakichkolwiek informacji na ten temat - czy tak dobrze sie konspirowali czy tak slabo dzialali jak to sugeruja niektorzy.Przy okazji - cos ostatnio obilo mi sie o uszy o odnalezieniu kolejnych odpisow z pamietnika Lufy-czy ktos to wyda? Co do Zygmunta to ja nie mam watpliwosci, ze potrafi zainteresowac kazdego - kto Go poznal wie, ze i tydzien mozna go sluchac bez przerwy( przy okazji poszukuje do niego telefonu - jakby ktos mial to prosze na priv).Co wy na to aby zrobic jakas mala koncentracje przy piwku? Wyznaczcie termin i miejsce - stesknilem sie juz za wami!!!PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 marca 2005, 12:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. moze i faktycznie z tym muzeum lodzkim mam informacje dosc niescisle ale wydaje mi sie ze pierwotnie miescilo sie w dawnym budynku po "czynie rewolucyjnym' ale pewnosci nie mam :que . Natomiast jezeli ktos chce poczytac na temat Kmicica i innych to polecam (bo chyba nikt nie wspomnial jeszcze o tych pracach) M. Chodakiewicz ,NSZ -"Zab" przeciwko dwom wrogom a takze rewelacyjna lektura : Chodakiewicz ,Zebrowski , Gontarczyk : Tajna historia PPR-GL-AL .Jest tam sporo szczegolnie o Kmicicu i o poczatkach likwidacji oddzialow AK i poszczegolnych akowcow a takze o tym jak "pieknie " GL wspolpracowala z Gestapo ...........
Jako arcyciekawa lekture polecam rowniez Biuletyn Instytutu Pamieci Narodowej,jest to chyba miesiecznik (?) ale traktujacy dosc uczciwie (choc moze troche za malo emocjonalnie ) sprawy tu poruszone.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 marca 2005, 12:06 
"Spammerus maximus"

Tak sobie czytam ten wątek i przypomniało mi się że bardzo ciekawe materiały dotyczące partyzantki antykomunistycznej (jakieś instrukcje, papiery itd) wyszły z ziemi , zamknięte w żelaznej puszce, Mirosowi. Może się z nim skontaktujecie a on to udostępni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 11:41 
Sierżant
Sierżant

dobra tak wiec umieszczam zdjecia papierow ktore razem z hansem wykopalismy. dodatkowo jak juz pisalem w innym dziale, w puszce byly: skrypt do nauki angielskiego (w bardzo prostej formie), mapy sztabowe "GroBblatt", no i caly ten skrypt "szkola minerska". wszystko razem to bylo chyba ponad 200 stron maszynopisu. papiery juz od dluzszego czasu leza w Bilbiotece Wojskowej w Warszawie. nie mam pojecia czy sa do wgladu, jak dzwonilem sie dowiedziec to mila pani mi powiedziala, ze papiery sa w archiwum i raczej zobaczyc ich nie bedzie mozna (byc moze zrobili juz jakies mikrofilmy tych papierow i moze bedzie mozna je zobaczyc w takiej postaci)

ksiazeczka jak widac ma na gorze napis "podchorazy..", a po otwarciu znowu notatka "4 Wołońska (chyba Wołyńska powinno byc).. podchorazy...".
jak widac ksiazeczka z palestyny 1942r, a skrypt "szkola minerska" "marzec 1946r", i pamietam ze gdzies sie jeszcze w tym skrypcie przewinela data "styczen 1946"

no to chyba tyle

edit: jesli chodzi o miejsce w ktorym trafilismy tego fanciora to prosze pytac hansa, bo ja juz nie pamietam kolo jakiej to wsi bylo :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:01 
Chorąży
Chorąży

witam
Nie wiem czy ten link był już poruszany http://www.sokolowska.home.pl/historia/ ... mlota.html
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dziekuję za skany. Pochodzenie - chodziło mi o rejon Polski. Dokumenty wyglądają bowiem na pochodzące z "Ludowego" WP. MOżliwe, iż ukrył je żołnierz który zdezerterował. Może była to jakaś większa akcja? Mozna by było pokusić się o ustalenie. Miejsce obecnego przechowywania dokumentów jest OK. Myslę że będa o nie dbali.
Dziękuję serdecznie za skany i zyczę więcej takich "fantów".
Dziekuję też za link - fajny
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:32 
Lew morski

Te papiery wygladaja mi na wydane przez nasza armie na zachodzie(bliski wschod + zachod) i przywiezione po wojnie- i tu pytanie przez kogo bo rownie dobrze moglby to byc jakis zolnierz/oficer powracajacy do kraju jak i jakis kurier powojennego podziemia....sam fakt ukrycia w obu przypadkach nie dziwi - w latach powojennych za mniejsze sprawy siedzialo sie w wiezieniu - dla przykladu podam fakt, ze w wiezieniu w Fordonie siedziala z wyrokiem prosta babina wiejska, ktora powtorzyla zaslyszane od kogos stwierdzenie, ze "koleja rzadza ruscy" - donos/rozprawa o wroga propagande i babina w ciezkim wiezieniu....(relacja Jachny,ktora dostala dwa wyroki ks zamienione na wiezienie w sumie wyszla chyba po 10 latach w 1956ym).Jak wynika z rozmowy z kol.Mirosem to okolice Grojca(Hans moze cos blizej?)- jakie tam dzialaly oddzialy po wojnie to juz by trzeba sprawdzic w literaturze.
Ten link podany przez kol. Wisela juz tu byl umieszczany aczkolwiek zawsze warto z niego skorzystac bo b. ciekawy PZDR
PS Niwol!!! Jakim cudem "Ludowe" wojsko korzystalo z wydanych instrukcji w Palestynie??!! Mnie to pachnie bardziej Andersem a nazwiska tych oficerow chyba moznaby zidentyfikowac. Dzieki za zdjecie;-)))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:44 
"Spammerus maximus"

Okolice Gołkowa, Głoskowa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wydaje mi się, iz znalezione dokumenty pochodzą z którejś ze Szkół Oficerskich. Załączona książeczka to zapewne materiał z biblioteki takiej szkoły (wskzuje na to naniesiona czerwonym kolorem sygnatura?). Była to książeczka przywieziona z Zachodzu przez podchorążego 4 Wołyńskiej Brygady Piechoty, wchodzącej w skałd 5 Kresowej Dywizji Piechoty II Korpusu we Włoszech. Z tej literatury w pierwszych latach powojennych tez korzystali w POlsce. Do tego materiały wydane już po wojnie w Polsce.
Wydaje mi się coraz bardziej prawdopodobne, iż grupa elewów takiej Szkoły zdezerterowała (zapewne zagrożona aresztowaniem przez Informację Wojskową lub UBP). Zakopano dokumenty, zaś oni sami udali się albo do lasu albo starali się zalegalizować. Może niektórzy z nich ujawnili sie w 1947 roku w czasie amnestii. POszukam danych na temat ucieczek z jednostek wojskowych w okolicach Grójca (jak rozumiem tam je znaleziono) i dam znać.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:51 
"Spammerus maximus"

Bliżej Piaseczna, przy drodze na Grójec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: kilka ciekawych artykulikow
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 14:06 
Lew morski

http://nasz-czas1.tripod.com/023/gajews.html
http://kasstor2222.webpark.pl/jasienica.htm
PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2005, 08:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W tych dniach refleksji i uspokojenia umysłu zapraszam na stronę http://www.ipn.gov.pl/ gdzie znajdują się zdjęcia zrobione przez SB Ojcu Świętemu. Przy okazji zauważcie, jak wyciszony jest świat, gdy nie ma reklam. Kolejna nauka Ojca Świętego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2005, 09:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie miałem odwagi w tych dniach nic napisać, ale teraz napiszę. Niecałe pół godziny po odejściu od nas Ojca Świetego rozmawiałem z mjr "Zygmuntem" jeszcze nic nie wiedział,..... jak na ironię dziękował za życzenia wielkanocne.....no to miłych informacji mu nie przekazałem :cry:
Wybiera się do nas na troche dłużej, troszkę wiecej czasu planuje spędzić w swych rodzinnych stronach. Prawdopodobnie jak to powiedział "wasz kanał rządowy" :lol: w lipcu wyemituje film nakręcony przy okazji spotkania z kpt Cynkinem- takze bedziemy czekać !!
Pozdrawia oczywiscie całą reakcję :1 do pozdrowień przyłączam się zatem i ja.
Niwol, obiecuję szybką poprawę :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 20:57 
Pułkownik
Pułkownik

http://box.zetobi.com.pl/glos_siemiatyc ... a_1945.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 23:01 
Lew morski

Dzieki za nowy link. Na Bialostocczyznie dzialo sie najwiecej i praktycznie najdluzej, ale nie ma sie co dziwic - tacy ludzie tam mieszkaja!!!Okreslenie "antykomunistyczne powstanie" bardzo mi sie podoba i kto wie czy za 100 lat nie bedzie uzywane tak jak np Powstanie Styczniowe.Podlasie to najbardziej wlasciwy dla naszych poszukiwan teren - tylko tam dochodzilo do regularnych bitew - moze przy okazji tegorocznej 60ej rocznicy cos bysmy pogrzebali...Niwol z kolegami z Warszawy - moze wytypujecie jakies miejsca - to juz tylko pare miesiecy.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]