Zacytuje rekopis o jego wspomnieniach z lat 1939-1956 jest on mega skrotowy dlatego przytocze :
...Rok 1939 powolany zostalem w koncu lipca na cwiczenia wojskowe do 33 daku ktory stacjonowal w Wilnie. Obrona Lwowa. Niewola sowiecka , wybór oficeroiw. Ucieczka z wagonu na trasie Baranowicz - Stołpce. Powrot do domu. Konspiracja , instruktor wojskowy . Kmicic- Żodziski?- Ostrabrama. Przyjecie sowietow na jesien 44 roku. dekonspiracja przez agentow z brygady Łupaszki . Lapani , NKWD przebierali sie w mundury polskich partyzantow . Aresztowani - Swir - Oszmiana . Wojenny trybunal Mołodesański , Obasci? , Orsza - Nowo - sady. W Borysowa , oboz smurci , selekcja wiezniow . Smolenir - gnwizdowo z powrotem. Mochylow oboz Moskwa Krasnoprein , 4 miesiace Mordowska SSR stacja Poema 6 lat , Zeslani na sybir 2 lata , Powrot do ojczyny w 1956r na podstawie umowy o repatriacji miedzy rzadem polskim i ZSRR .
w samym pamietniku jest pusto po czym pod koniec zeszytu na jednej stronie niewiadomo skad zaczyla sie w pol zdania :
w próżnie(ą) z Łopaszko zostawii tylko jeden karabin maszynowy dla pozoru Czerwin z dezorientowani zaczeli walczyc ze soba , zabijajac sie wzajemnie . W rezultacie Polacy poniesli straty - jeden zabiity i jeden utona w trakcie przeprawy . Natomiast sowieci 120 (!!!! sto dwadziescia napisane :) oby prawda ) zabitych i bardzo duzo rannych.
Puszcza Wolibacka
Bura(?) Kapitan Wacław
11 listopada - gen Lubow
Ponamarznka (polowa liter nie do odczytania dla mnie ) , gen glowny dowodztwa wszystkich czerwonych partyzantow wydal rokaz zlikwidowania wszystkich oddzialow AK!
Spotkanie Witka z Markowcem we wsi Syrowatki Kolo Swira . Drugie spotkanie odbylo sie z Rymszem i letinanten Małachinem nie daly rowniez pozytywnego wyniku . Walka Lupaszki z Niemcami pod Worzcanam(przypuszczam nazwe po nie jestem pewien co do "c")i . ze strony Łupaszki 18 zabitych , niemcow przeszlo stu . Markow wykorzystuje bitwe Polakow pod worzcanami i uderza w zdradziecki sposob na armą Łupaski ktora leczy swoje rany po bitwie z niemcami . Zaskoczyli Polakow na postoju kolo Świra pod Rodziusławć(nie moge rozczytac ) Tam Polacy zorganizowali strategiczna obrone ..puscili okrazajaca armie Markowa do srodka i stopniowo zaczeli sie wycofywac przez rzeke Straczankę . Okrazajace ogromne masy Czerwone MArkowa trafily Łucko ( TU OSTANIA STRONA ZAPISANA W ZESZYCIE )
Wiec to na tyle co wiem o powiazaniach mojego wujka ktory byl instruktoem wojskowym w AK . Mial pseudonim bodajze "Jaskółka" z jakims epitetem prawdopodobnie "Czarna Jaskółka" ale pewien nei jestem jak sie dowiem to powiem :) W pamietniku pisze tylko o brygadzie Łupaszki , Szczeba albo Kmicica wiec pewnie mial cos wspolnego z ktoras z nich.
Tak w ogóle to ten pamietnik co mam jest przepisany po kilku latach z "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! ktory wpieprzyly glupie gryzonie w altance gdzie wujek schowal pamietnik by go wladze nie zamknely znow za "rzekome szkalowanie ich najlepszego przyjaciela , ojca , dobroczynca a nawet boga". i wspomnienia przepisane nie sa tak ostre jak po powrocie do kraju.
Ciekawe epizody z pamietnika :
"Bankrutujaca arystokracja w owym czasie mieszkajaca w sasiedztwie zaporzyczala sie u Michałów (dziadek wujka chyba ). I tak ...2 tysiace rubli , Ottowies z majatku Litw... 2 tysiace rubli , dzudzie (nie moge odczytac ) Piłsudski z Zulowa tez 2 tysiace rubli . Piłsudski z Zulowa ojciec marszalka Jozefa Pilsudskiego przyjaznili sie z moim dziadkiem , majatek Zulow byl oddalony od Ponkiszer(znow to pismo ) 8km . Ta pozyczka prwdopodobnie stary Piłsudski spozytkowal na wykupienie syna ?Jozefa z niewoli . Zaden z wyzej wymienionych dluznikowi pieniedzy nie zwrocil . Mialem okazje ogladac weksle w 1925 rok , ktore lezaly bezuzyteczne w szufladzie ojca ..."
i jeszcze jeden o wizycie w 1920 Budionnego w majatku pradziada :) . Ponoc byli spokojni ale juz pisac mi sie nie chce bo w ogóle nie na temat hehe :)
Pozdrawiam !
|