Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 22:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fortyfikacje niemieckie na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
PostNapisane: środa, 23 maja 2007, 08:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Wszystkich zainteresowanych tematem zapraszam http://forum.jurapolska.com/viewtopic.p ... e773ad7615

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 maja 2007, 23:46 
Moderator
Moderator

Dziękujemy za info. Osobiście do Janowa jest mi wybitnie nie po drodze ;) ale może ktoś z tubylców "zabezpieczy" kilka takich ulotek dla forum PS? Pierwszy chętny już jest :1 . Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 maja 2007, 22:47 
Szeregowy
Szeregowy

Nie ma problemu - juz 5 zabezpieczyłem dla potrzeb wyższysz :P. Zawsze sie przyda i można kogoś podratować informacja jak by co lub skanem. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 09:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nareszcie ktoś zajął się promocją nie tylko "orlich gniazd" ale i tych młodszych fortyfikacji! Może by sie pokusić o rewitalizacje części z tych obiektów?Tylko ze do tego potrzebna jest dobra wola gminy,masa środków i kilku zapaleńców no cóż jeden już jest!Efekt końcowy byłby nie lada atrakcją dla turystów i oczywiście dla miłośników fortyfikacji ,na Śląsku sie da to czemu nie u nas na Jurze!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 maja 2007, 17:56 
Szeregowy
Szeregowy

No wiesz - takich zapaleńców jak MY ( nie jesteś sam :1 ) jest w Krakowie i okolicach wielu. W każdym przedziale wiekowym i mozliwościami poszukiwacza/eksploatera. No fakcik - jak na razie zostało tylko poruszony temat z naszych okolic o bunkrach na terenie Krakowa i o Jurce - ale to przeciaż to nie wszystko. Bo tak na chłopski rozum - przez te 6 lat apukacji Niemcy musieli pozostawić coś wiecej na naszym terenie, ale i także wojko polskie z okrasu miedzywojennego coś musiało pozostawić. Mam nadzieje że temat sie RUSZY i cos wicej sie na ten temat napisze. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2007, 15:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Właśnie o to chodzi, gdyby zebrać się tak do kupy, przedyskutować wszystkie ZA i przeciw i podjąć jakieś działania mające na celu rewitalizacje tych obiektów.Będzie ciężko ale na śląsku dali radę to czemu my nie mamy podjąć inicjatywy!Sam w najbliższym okresie chce przejechać sie po wszystkich pozycjach w moim rejonie i zakonserwować pozostałe elementy stalowe.Chociaż tyle na razie mogę zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2007, 19:44 
Szeregowy
Szeregowy

witam, z kolegą studentem próbowaliśmy już coś kombinować w sprawie małego skansenu w Kotowicach ale mimo iż obiekt jest mały to i tak znajduje się chyba na 15 działkach, więc troszkę to mało realne a usytułowanie obiektu jest super bo blisko domów więc i media i przychylne oko by się znalazło, szkoda bo w jedym schronie była dolna połowa drzwi wejściowych, ciekawe czy jeszcze jest, czy już ją ktoś na wino wymienił eh, smunty los

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2007, 18:43 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Właśnie z własnością gruntów na jakich leżą owe fortyfikacje jest najgorzej ale oprócz Kotowic są jeszcze Przymiłowice,Żarki ciekaw jestem jak tam wygląda sytuacja?Co do obiektu to moim zdaniem by to wszystko miało ręce i nogi potrzeba troszkę "infrastruktury" militarnej okopy,rowy strzeleckie,transzeje i gniazda karabinów taki malutki teren umocniony ale bez przesady żeby wszystko wyglądało zgodnie z rzeczywistością/przeszłością?? ; )Trzeba by gminę zainteresować takim rozwiązaniem w końcu powstaje ciągle coraz więcej szlaków turystycznych i innych atrakcji to czemu nie iść w tą stronę!Ale najpierw trzeba by to jakoś uporządkować i znaleźć najlepszą koncepcje zagospodarowania terenu żeby urzędnicy mieli wszytko jasno opisane!Cóż planować można wszystko gorzej z wprowadzeniem tego w życie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2007, 10:56 
Szeregowy
Szeregowy

przy opracowywaniu ulotki zwiedziliśmy wszytskie punkty: Kotowice, zarki, Przymiłowice i tylko w Kotowicach miało by to rece i nogi, bo umocnienia sa zwarte zajmują mały obszar i widać jeszcze jako tako układ ziemny, w Żarkach coś pokombinowali z cementem bo schrony są zrobione praktycznie z kamieni rzecznych i wszystko się sypie, do tego dochodzą złomiarze, którzy rozkuli już część murów, Przymiłowice to istna perełka ale bardzo duży obszar, sa tam praktycznie 2 punkty jedne mniejszy a drugi naprawdę duży i układ ziemny zachowany wręc idealnie, niedawno las był czyszczony i wrażenie jest niesamowite, gorąco polecam na niedzielny spacer, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2007, 13:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Może wybiorę się dziś do Żarek może jeszcze w inne miejsca, jak byłem tam ostatnio bunkry były w dobrej kondycji trochę zagruzowane ale niepoodłupywane chyba że nie z tej strony patrzyłem, z metalowych części były jeszcze wywietrzniki !Wiesz coś o działku jakie sie tam znajdowało bo z przekazów mieszkańców wiem że poszło na złom były też tory prowadzące na górę Parchowotkę część z nich jest na stropie u mojej babki cóż aż wstyd się przyznać!W żarkach też widać linię okopów nawet jedno gniazdo dla MG lub moździerza tak mi sie wydaje!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2007, 14:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Możesz mi napisać jak dojechać do umocnień w rejonie Przymiłowic?Na terenie Kotowic te bunkry znajdują sie na drodze do Mirowa?Na skrzyżowaniu w Kotowicach w lewo na Mirów na górce w lewo w pola?Jeszce jedno gdzie w Żarkach znajduje się drugi Rgb668?

Mapki
http://img106.imageshack.us/img106/6438/par1ip5.jpg
http://img374.imageshack.us/img374/6707/par2gm5.jpg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 15:55 
Porucznik
Porucznik

Orientujecie się, czy okopy między Zaborzem a Biskupicami to dalszy ciąg tych żareckich?

vlado

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]