Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 22:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: magazyny na stawkach
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2009, 21:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam, ostatnio drążę temat powstania warszawskiego i mam kilka pytań. Jeśli ktoś pomoże bardzo z góry dziękuję. Chodzi mi właściwie o to:
1. jak w temacie - powstańcy na początku sierpnia zdobyli magazyn mundurów itp. niemieckich na ulicy Stawki 4, dzięki czemu powstańcy potem byli umundurowani w niemieckie mundury, buty, panterki itp. Teraz - podobno podczas powstania jeżeli Niemcy złapali powstańca umundurowanego np. w buty właśnie z magazynu na stawkach to od razu zabijano delikwenta, czy komuś coś o tym wiadomo? czy ta odzież była jakoś znaczona? czy to w ogóle jest prawdą? a jeżeli tak to czy były jakieś powody takiego działania? (pomijając fakt że i tak zabijano większość polaków z byle jakich powodów).
2. rzecz druga - banalniejsza - czy w powstaniu warszawskim powstańcy zdobyli tygrysy czy pantery, których potem używano np. do zajęcia Gęsiówki?
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2009, 21:35 
Moderator
Moderator

Powstanie Warszawskie to raczej nie moja tematyka, ale wedle mojej wiedzy powstańcy zdobyli 3 czołgi typu Pantera, kilka SDKFZ-ow 251 i zdaje sie jeden Jagdpanzer 38 Hetzer ... o zadnych Tygrysach nie bylo mowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2009, 21:56 
Generał Broni
Generał Broni

Obóz na Gęsiówce zdobyto na 100% za pomocą Pantery.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2009, 22:41 
Specjalista
Specjalista

Jeśli chodzi o umundurowanie SS zdobyte "na Stawkach" to według mojej wiedzy nie było ono specjalnie znaczone. Niemcy po prostu rozwalali na miejscu każdego mężczyznę, który miał na sobie jakiekolwiek elementy niemieckiego umundurowania, niezależnie czy były to wojskowe buty, spodnie od munduru, kurtka czy panterka. Sporo na ten temat jest w książce Aleksandra Kamińskiego "Zośka i Parasol", a także we wspomnieniach uczestników powstania, np. we wspomnieniach Ryszarda Góreckiego z batalionu "Parasol" - tytuły "Przemoczone pod plecakiem osiemnaście lat" i kontynuacja "Epitafium żołnierzowi Parasola" - naprawdę warto przeczytać . Szczególnie wielu powstańców zostało zastrzelonych po upadku Czerniakowa, kiedy prowadzeni byli via gestapo na Szucha na teren kościoła Św. Wojciecha przy ul. Wolskiej, gdzie Niemcy zorganizowali obóz przejściowy dla ludności i powstańców i dokonywali masowych mordów w okolicy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2009, 04:04 
Pułkownik
Pułkownik

Trochę off topic, ale...
SZZ napisał(a):
...kiedy prowadzeni byli via gestapo na Szucha na teren kościoła Św. Wojciecha przy ul. Wolskiej, gdzie Niemcy zorganizowali obóz przejściowy dla ludności i powstańców i dokonywali masowych mordów w okolicy

Święty Wojciech to akurat dawniej moja parafia, zacznę więc od tego, że owi Niemcy to było zwykłe gadające "cyrylicą" bydło Kamińskiego. W tym samym czasie powyrzucali przez okna chorych ze szpitala gruźliczego na Płockiej. Bez znaczenia które to było piętro. Dodatkowo wystrzelali masę osób wyciągniętych z kamienic na Wolskiej. Ciała sięgały do drugiego piętra. Ci, którzy ocaleli z przypadkowej selekcji, byli pędzeni do Pruszkowa. Wbrew powyższym stwierdzeniom, sporo Powstańców było nadal ubranych w niemieckie sorty - wiem o tym, od tych, którzy to przetrwali i via różne obozy jenieckie powrócili do Polski.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2009, 10:31 
Specjalista
Specjalista

Korup napisał(a):
Trochę off topic, ale...
SZZ napisał(a):
...kiedy prowadzeni byli via gestapo na Szucha na teren kościoła Św. Wojciecha przy ul. Wolskiej, gdzie Niemcy zorganizowali obóz przejściowy dla ludności i powstańców i dokonywali masowych mordów w okolicy

Święty Wojciech to akurat dawniej moja parafia, zacznę więc od tego, że owi Niemcy to było zwykłe gadające "cyrylicą" bydło Kamińskiego

Bydło Kamińskiego było od wykonywania rozkazów i brudnej roboty - ale to niemieccy oficerowie podejmowali decyzje i wydawali rozkazy.
Wśród tych, którzy dostali się do niewoli po upadku Czerniakowa selekcja prowadzona była na całej trasie przemarszu - część posiadaczy elementów niemieckiego umundurowania rozwalono na miejscu, na Czerniakowie, kolejnych wyłapano podczas marszu na Szucha. Następnie selekcję prowadzono na dziedzińcu gestapo przy Szucha i dalej podczas przemarszu na teren kościoła Św. Wojciecha.
Może Ci, z którymi Korup rozmawiałeś, dostali się do niewoli po kapitulacji Powstania i ocaleli dzięki temu, że zostali uznani za kombatantów.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]