Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwacz skarbów na gwałt potrzebny [Warszawa]
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 20:07 
Szeregowy
Szeregowy

Witam !

W tym roku planuje rozpoczęcie budowy w Markach k/Wawy. Na działce, dokładnie w miejscu przyszłego garażu mam coś takiego:

http://tinylink.com/?0IcUklrQE2

Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale ma toto kształt litery U z równymi bokami, podłużną osią jest ustawione w kierunku "ku Wiśle". Drzewo wyrastające na zewnętrznej strony czoła tego okopu ma ponad 40 lat (podobnej grubości drzewo rosnące kilka metrów obok zostało ścięte, wiek policzyłem po słojach ), okop więc musi być starszy. Ponadto z informacji, które wygrzebałem w internecie wyszło mi, że właśnie na tych terenach zatrzymała się ofensywa radziecka (z przyległościami) na czas Powstania Warszawskiego, więc i czas i miejsce by się zgadzało. Rozmiar okopu - laik jestem w tych sprawach, moja wiedza w temacie cięzkiej broni z II WŚ wywodzi się z "4 pancernych" i tym podobnych filmów, ale biorąc pod uwagę, że on pierwotnie był szerszy i wyższy, a potem osiadł, nieduże działo chybaby tam sie zmieściło.

I teraz dlaczego to wszystko piszę? Ano dlatego, że naturalnym dla mnie pytaniem nasuwającym się tutaj jest: co koparka może znaleźć w trakcie wykonywania wykopu i ewentualnie z jakim skutkiem dla otoczenia. Czy jest jakas szansa na umówienie się z pasjonatem wyposażonym w sprzęt, który ów okop sobie obejrzy i "obmaca"? Dla jasności: nie chcę nikogo wynająć za kasę, chodzi mi o hobbystę, a jeśli coś się tam znajdzie - będziemy się wspólnie zastanawiać, co z tym zrobić.

Na tym forum jestem nowicjuszem, jeśli pisząc tego posta właśnie w tym miejscu i w taki sposób naruszam jakieś wasze zasady - przepraszam i prosze o wskazanie, co źle robię.

J.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 00:58 
Porucznik
Porucznik

Dziurka z fotki kojarzy mi się jedynie z "zemianką" służącą do przechowania sadzonek pod nasadzenie lasu; okopem jej nazwać nie można. Perspektywa fotki nie oddaje kształtów dziurki. Poza tym jakie są wymiary i czy w pobliżu masz więcej takich "dziurek", czy to jedyna w promieniu powiedzmy 300 metrów?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 02:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

OK. Kolego . Ty i Twój hobbysta znajdujecie min. 40 pocisków, ani to mile, ani przyjemne. Nie fajniej znalezc guzik ?
Dla mnie tak:P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 09:09 
Szeregowy
Szeregowy

vlado napisał(a):
Dziurka z fotki kojarzy mi się jedynie z "zemianką" służącą do przechowania sadzonek pod nasadzenie lasu; okopem jej nazwać nie można. Perspektywa fotki nie oddaje kształtów dziurki. Poza tym jakie są wymiary i czy w pobliżu masz więcej takich "dziurek", czy to jedyna w promieniu powiedzmy 300 metrów?

O widzisz, o takiej możliwości nawet nie myslałem, ewidentna sztuczność wykopu, połączona z jego ukierunkowaniem i ocenianym po tym drzewie wiekiem sugerowała mi raczej wojenne pochodzenie, no ale ja się nie znam. Las naokoło jest faktycznie sztucznie nasadzony, z tego, co wiem - niedługo po wojnie.
Odnośnie pytań - w bezpośrednim sąsiedztwie są jeszcze takie dwie, od tej mojej odległe o jakieś 100m, czy jest ich więcej - nie wiem.
Wymiary - tak naoko ma ona jakieś 4m długości i ze trzy szerokości.

@osteorode - szczerze mówiąc, jeśli mamy tam cokolwiek znaleźć, spodziewam się właśnie raczej jakichś niewypałów niż garnka "świnek" czy rzadkiego modelu pistoletu oficerskiego z osobistą dedykacją samego Stalina na rękojeści. I zgadzam się: fajniej znaleźć guzik niż te niewypały. Ale zanim tam puszczę koparkę, wolałbym co do tego guzika mieć trochę więcej pewności.

J.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 18:17 
Szeregowy
Szeregowy

Jarek.P napisał(a):
Wymiary - tak naoko ma ona jakieś 4m długości i ze trzy szerokości.

Dziś sprawdziłem dokładniej: długości toto ma 6m, szerokości 4m

J.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 19:59 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

ja obstawiam ze nic tam nie znajdziesz
wygląda na typowy punkt obserwacyjny wykopany w 1944 roku(jak sie goraco juz robiło)
w odległosci okolo 100-150 metrów bedzie droga,lub skrzyzowanie

w mojej okolicy są wszędzie,przy drogach w lesie,na zboczach górek,wąwozów itd.

masowo kopane w 43 i 44 roku

nie przeczy to temu ze sama okolica moze być ciekawa

zawsze warto sprawdzić

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 22:00 
Szeregowy
Szeregowy

ctx napisał(a):
ja obstawiam ze nic tam nie znajdziesz
wygląda na typowy punkt obserwacyjny wykopany w 1944 roku(jak sie goraco juz robiło)
w odległosci okolo 100-150 metrów bedzie droga,lub skrzyzowanie

No właśnie nie bardzo. W odległości 100-200m jest owszem leśna przecinka, ale mam wrażenie, że tych dziesiąt lat temu mogło jej nie być, ponieważ wtedy były tam raczej bagienne tereny. Poza tym okop jest do niej pod kątem.
Dlatego obstawiałem artylerię, ponieważ jest dokładnie w stronę Wisły ustawiony i to mi się zgadzało.

Niestety, dziś na działce był pracownik leśny z piłą łańcuchową i wraz z pomocnikiem odgrywał mi na terenie finałowy pojedynek z Quake'a :1 , on jako fachowiec twierdzi, że to raczej po sadzonkach wykop jest.

J.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]