Witam !
W tym roku planuje rozpoczęcie budowy w Markach k/Wawy. Na działce, dokładnie w miejscu przyszłego garażu mam coś takiego:
http://tinylink.com/?0IcUklrQE2
Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale ma toto kształt litery U z równymi bokami, podłużną osią jest ustawione w kierunku "ku Wiśle". Drzewo wyrastające na zewnętrznej strony czoła tego okopu ma ponad 40 lat (podobnej grubości drzewo rosnące kilka metrów obok zostało ścięte, wiek policzyłem po słojach ), okop więc musi być starszy. Ponadto z informacji, które wygrzebałem w internecie wyszło mi, że właśnie na tych terenach zatrzymała się ofensywa radziecka (z przyległościami) na czas Powstania Warszawskiego, więc i czas i miejsce by się zgadzało. Rozmiar okopu - laik jestem w tych sprawach, moja wiedza w temacie cięzkiej broni z II WŚ wywodzi się z "4 pancernych" i tym podobnych filmów, ale biorąc pod uwagę, że on pierwotnie był szerszy i wyższy, a potem osiadł, nieduże działo chybaby tam sie zmieściło.
I teraz dlaczego to wszystko piszę? Ano dlatego, że naturalnym dla mnie pytaniem nasuwającym się tutaj jest: co koparka może znaleźć w trakcie wykonywania wykopu i ewentualnie z jakim skutkiem dla otoczenia. Czy jest jakas szansa na umówienie się z pasjonatem wyposażonym w sprzęt, który ów okop sobie obejrzy i "obmaca"? Dla jasności: nie chcę nikogo wynająć za kasę, chodzi mi o hobbystę, a jeśli coś się tam znajdzie - będziemy się wspólnie zastanawiać, co z tym zrobić.
Na tym forum jestem nowicjuszem, jeśli pisząc tego posta właśnie w tym miejscu i w taki sposób naruszam jakieś wasze zasady - przepraszam i prosze o wskazanie, co źle robię.
J.