Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 18:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Samoróba
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2015, 18:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ostatnio trafiłem na taką oto pomysłowość ludzką. :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Samoróba
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2015, 20:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czemu samoróba? Praga V3S .
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 maja 2015, 00:45 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Może tak, ale to mnie nie przekonało , koła chyba z ziła albo zisa tak mi się wydaje,niech wypowiedzą się fachowcy. :) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 05:38 
Pułkownik
Pułkownik

Tu masz podobny, na tym samym podwoziu tylko w innej konfiguracji :)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/30mm_PLDvK_vz._53slash59_on_Praga_V3S_pic4.JPG

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 08:25 
Specjalista
Specjalista

Zdjęcia pochodzą z Chełmka k/Oświęcimia a pojazd był wykonany na zamówienie filmowców na podwoziu Stara 660. A właściciela to osobiście bym pow.....ł za j....a bo kilka pięknych i zabytkowych motocykli zamiast odrestaurować to przyspawał na ogrodzeniu posesji. :n :n :n :n :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 10:58 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

mirko100 napisał(a):
Zdjęcia pochodzą z Chełmka k/Oświęcimia a pojazd był wykonany na zamówienie filmowców na podwoziu Stara 660. A właściciela to osobiście bym pow.....ł za j....a bo kilka pięknych i zabytkowych motocykli zamiast odrestaurować to przyspawał na ogrodzeniu posesji. :n :n :n :n :n

I to się zgadza z tym pojazdem co do lokalizacji i wykonania a co do spawania motocykli do ogrodzenia tak samo bym gościa potraktował jak przedmówca, dodam jeszcze że każde podejście do tego człowieka i chęć zakupu czegokolwiek z jego kolekcji została traktowana odmownie. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 23:40 
Starszy Sierżant Sztabowy

Kolega mirko100 napisał: „Zdjęcia pochodzą z Chełmka k/Oświęcimia a pojazd był wykonany na zamówienie filmowców na podwoziu Stara 660…”
a Kolega janmechanik1 to potwierdził: „…I to się zgadza z tym pojazdem co do lokalizacji i wykonania…”.
W związku z tym mam do Kolegów pytanie – czy widzieliście ten pojazd w naturze? - bo ja nie potrafię dojrzeć w nim szczegółów charakterystycznych dla podwozia Stara 660, natomiast wydaje mi się dostrzegać podobieństwo do podwozia samochodu ZIL-157K.
Popatrzcie na kilka elementów odróżniających podwozia tych samochodów:
Zderzak przedni jak z ZIL-a 157K lecz z obciętymi końcówkami tuż za śrubami mocującymi go do ramy pomocniczej wciągarki.
Przedni gruby wieszak resora przedniego - jak z poduszką gumową ZIL, zupełnie inny niż filigranowy ze Stara 660.
Za nim widoczny ukośnie zamocowany amortyzator teleskopowy – jak w ZIL-157K
Koło zapasowe (nieco wyraźniej niż na pozostałych) uwidacznia, że posiada 6 otworów mocowania do piasty (w Starze jest 8). Nieco trudniej ze względu na niską rozdzielczość policzyć śruby łączące połówki tarcz koła, ale da się to ocenić – u ZIL-a jest 18, a w Starze 16.
Ponadto piasty kół tylnych jakby całkowicie zasłaniały wnętrze tarcz – zupełnie inaczej niż u Stara – prawdopodobnie z układem pompowania ogumienia co miał tylko ZIL-157K. To jest również słabo widoczne na tych fot., ale wyrażnie odróżnia od Stara.
No i wreszcie sprawa zupełnie inaczej umiejscowionego stanowiska kierowcy – tu daleko za przednim mostem – co wiąże się z innym położeniem kierownicy i chyba bezsensownym przerabianiem tego – skoro jest łatwo dostępne podwozie ZIŁ-157K.
Tak ja to widzę, ale przy bardzo słabych fotach mogę się mylić.
A co Koledzy na to? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 08:05 
Specjalista
Specjalista

Oglądałem go setki razy przez wiele lat łącznie z wnętrzem. Ale oczywiście możesz kolego lupo55 mieć własne odmienne zdanie. :h Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 12:19 

Oczywiście wiem, że mogę mieć własne zdanie (nawet odmienne), lecz nie o to chodzi. Dla mnie ważne jest czy właściwie rozpoznaję słabo widoczne na przedstawionych fotografiach szczegóły, czy mylę się. A jeśli się mylę – to w czym - z opisanych przeze mnie elementów podwozia.
Niestety mieszkam w zbyt dużej odległości od Chełmka i nie jestem w stanie tego osobiście zbadać. Dlatego liczyłem na życzliwe ustosunkowanie się do moich spostrzeżeń – zwłaszcza od kogoś kto wielokrotnie mógł oglądać ten pojazd.
Może jednak znajdzie się ktoś, kto ma konkretną wiedzę na ten temat i zechce podzielić się nią na tym forum – bo jak sądzę wyjaśnianie wątpliwości (a ja takie zgłaszam) jest jednym z istotnych celów funkcjonowania tego typu forów tematycznych.
Pozostając z nadzieją – pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 13:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Specjalnie dla was podjechałem w to miejsce gdzie pojazd parkował żeby porobić parę dodatkowych zdjęć ale z przykrością stwierdzam że już go nie ma, mam jeszcze jedno ujęcie tego pojazdu ale też podobnego formatu, może dało by się jakoś powiększyć zdjęcia w programie picasa żeby element z tych zdjęć był bardziej widoczny ? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 16:02 

Dziękuję Ci za chęć rozwiania moich wątpliwości, ale już udało mi się to uczynić.
Rozmawiałem z kolegą, który ma rodziców w Lubiążu i widywał ten pojazd na prywatnym parkingu właściciela jakiegoś Centrum Skórzanego w Chełmku przy ul.Mieszka I.
Potwierdził całkowicie moje zdanie. Pojazd „opancerzony” zbudowano bez najmniejszych wątpliwości na podwoziu ZIL-157K, a nie na podwoziu Stara 660.
Ale jeśli zechcesz zamieścić tę swoją fot. na forum to chętnie ją zobaczę.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 20:13 
Generał Broni
Generał Broni

lupo55 napisał(a):
w Lubiążu

....chyba w Libiążu. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 20:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dodaję jeszcze obiecane dwa zdjęcia moje a także dodatkowe zdjęcia , które znalazłem w internecie, widać też jak były mocowane do pojazdu hełmy i inne detale. ;) , pewnie to była zwykła ochrona przed złotnikami. :lol: :lol: :lol:
Kolega we wcześniejszym poście dobrze napisał, miejscowość nazywa się " Libiąż". :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 maja 2015, 22:23 

Oczywiście macie Panowie rację – Libiąż. Dziękuję za poprawienie mojego błędu.
A wracając do tematu – nowe fotografie doskonale ilustrują słuszność moich wcześniejszych spostrzeżeń. To jest podwozie ZIL-157K. Wyrażnie widoczne są koła i piasty kół zdecydowanie różniące się od Stara 660 – jak to wcześniej napisałem, a także charakterystyczne zawieszenie przedniego mostu i rama pomocnicza wciągarki. Ponadto widać na nich, że wykorzystano również reflektory z kratami osłonowymi od ZIL-a.
Dziękuję za pomoc w ujawnieniu prawdziwego pochodzenia podwozia.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]