Teraz jest środa, 29 kwietnia 2026, 18:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Części z samochodu niemieckiego ...
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2006, 23:33 
Kolega Żwirka

Witam.
"Jest rok 1945 armia radziecka wkroczyła do kraju (rzecz dzieje sie około 4 km od mojej miejscowosci) żołnierze niemieccy widząc nadchodzacych rosjan uciekają. Wjeżdżają na betonowy most który w tym samym momecie wybucha most samochód wpada do rzeczki. "

Otóż odnalazłem to miejsce z opowiadań mojej babci , niestety na pierwszy zut oka samochodu nie ma ... ale wraz z towarzyszami broni postanowilismy to sprzawdzić i podczas oczyszczania terenu z trawska ukazały nam się elementy wysadzonego mostu , oraz resztki z blach.
Po kilku dniach postanowiliśmy z kumplami ze podejmniemy sie akcji odkopania pozostałosci tego mostu oraz odnalezienia resztek tego samochodu. I zaczeły sie czeste wypady w tamten teren, dotychczas wykopalismy prawie wszystkie elementy mostu i troche cześci , ( zdjęcia wk;leję za kilka dni ponieważ nie mam aparatu ) . A teraz pytanie do was ... czy ktos moze posiada jakiś spis , ksiażkę , ilustracje , uakzujące ciezarówki niemieckiei nie tylko bo nie wiemy dokładsnie co to za samochód z tamtego okresu ,a druga sprawa , co dalej wykopie powiedzmy te dwie ośki i troche złomu ( bo tyle prawdopodobnie tylko zostało )....co dalej dla siebie mam to zostawić ... super by było złożyc cały samochód ale to nie bedzie możliwe ...
Pozdrawiam
Raxu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2006, 12:44 
Porucznik
Porucznik

Cześć Raxu! :)
Wykop szczątki autka. Zrób zdjęcia. Wrzuć na forum. I wtedy będziemy spekulować co to było. :666
Dalej. O odbudowie to chyba bym na Twoim miejscu nie marzył, ale zawsze miałbyś ciekawe fanty w swojej kolekcji.
P.S. Jakby były problemy z pozwoleniami itd. to wal do mnie. ;) Na innych forach zdążyli już zakwalifikować tą moją wypowiedź jako próbę nakłaniania Ciebie do nielegalnych działań... :jump :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 lipca 2006, 13:52 
Kolega Żwirka

Witam !
Więc czas napisać co z moimi działaniami na temat wyżej wymienionego samochodu. Otóż w tamto miejsce chodzę praktycznie co drugi dzień i kopie sobie tak dwie-trzy godzinki , powolutku jest coraz wiecej betonowych konstrukcji mostu , ale nie most jest dla mnie najwazniejszy , z każdego takiego spacerku , przynoszę kilka kawałków blachy , bardzo trudnej do zindentyfikowania jako coś co służyło do jeżdżenia :666 , no ale na tych blachach się kończy, wiekszych części jak nie było tak nie ma , niestety nikt ze starszych osób nie potrafi wskazać dokładnie gdzie ten samochód wpadł a teren jest dosc duży, jak obliczylem (mierząc kawałki mostu) sam most miał około 8x3,5/4m.
Przy okazji dowiedziałem sie dośc ciekawej historii zwiazanej z tym samochodem. Otóż ten samochód miał przewozić nie tylko ludzi ale także cenne rzeczy oraz broń i amunicję ,z opowieści dowiedzałem sie że ludzie bali sie chodzić w tamto miejsce ,jednak tylko pan Xiński zaglądał w tamto miejsce i wynosił w nocy te rzeczy , dzięki czemu dorobił się dość pokaźnej sumki , wybudował dom , niestety pan Xiński już nie żyje a jego małzonka nie chce na ten temat rozmawiać , tłumacząc sie ze to było dawno i nie moja sprawa ( czyli wnioskując coś w tym prawdy musi być ....). Kojeną sprawa którą bardzo mnie zaskoczyła było wykopanie okoł 25 cm pod ziemia 1,5 kg zardzewiałych gwoździ .... na środku rzeczki (oj było cieżko :P)
Sam juz nie wiem co o tym wszystkim sądzić , niestety dalej szukam osoby która mogła by mi przedstawić najwiarygodniekjsza wersje tej opowieści...
A Wy Towarzysze co o tym wszystkim sadzicie ....
P.S Fotki będą obiecuje ,ale tak to jest jak sie kogoś prosi żeby szedł z tobą i porobił zdjęcia....
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2006, 23:40 
Kolega Żwirka

Witam
Tak jak obiecałem dziś foto relacja z mojego stanowiska , miłego oglądania :)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

A to juz części:

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Pozdrawiam
Kamiś
P.S tak jak pisałem w poprzednim poscie napiszcie co o tym sądzicie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 lipca 2006, 17:05 
Generał Broni
Generał Broni

Przedostatnie zdjęcie to chyba błotnik rowerowy ewentualnie motocyklowy?
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 lipca 2006, 00:06 
Kolega Żwirka

Witam
Nie zgodzę sie z tobą Arku2 przygladnij sie dokladnie , na ostatniej fotce jest jest to taka sam częsc tylko wygięta i przymocowana wzdłuż blachy.
Pozdrawiam
Kamiś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 lipca 2006, 07:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Trudno tu będzie chyba cokolwiek zidentyfikować. Ale moze w miarę postepu prac wyskoczy coś bardziej charakterystycznego dla którejśc z niemieckich ciężarówek. Powodzenia w poszukiwaniach! Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 lipca 2006, 15:46 
Generał Broni
Generał Broni

Kamiś ty to wiesz a my nie że to ta sama rzecz. Majorian ma rację może coś jeszcze wyjdzie to da sie powiedzieć coś więcej.
Piozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]