Teraz jest niedziela, 26 kwietnia 2026, 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Lublin 51
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2006, 13:07 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam :)
Ostatnio podczas zwiadu terenowego w jednej ze wsi natknąłem sie na ten pojazd.
Stoi sobie jak widać na terenie gospodarstwa, a właściciel chętnie się go pozbędzie.
Ale tu jest problem. Byłby to mój pierwszy pojazd wojskowy który zakupię i nie bardzo się na tym znam.
Pytania:
1. ile można za niego dać?
2. ile by kosztował z dokł. do 2 tyś jego remont.
3. jak wprowadzić go do ruchu ulicznego - rejestracja (brak papierów)

[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2006, 22:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam
Czy Zamierzasz utrzymać samochód w stanie zbliżonym do oryginału,czy też poprawić ekonomię i możliwości trakcyjne?
Pytam bo jakiś czas temu proszono mnie o remont i poprawę ekonomii w Honkerze z armijnego demobilu.
Skończyło się na swapie silnika i skrzyni ze stajni Mercedesa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2006, 09:28 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

jak najbardziej stan oryginalny chciałbym zachować. Lublin był eksploatowany przez A.C. i takim ma być po doprowadzeniu do stanu pierwotnego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 01:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cena części do remontu jednego cylindra w silniku 4-taktowym to ok.600 PLN.
Piszę oczywiście o remoncie całkowitym z wałkami i głowicą.
Wycena remontu budy bez oględzin jest niemożliwa.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Podchodzi to pod pojazd zabytkowy - nie powinieneś mieć problemu z powtórną rejestracją nawet bez papierów - powinieneś zgłosić pojazd do Wydziału komunikacji, jeśli nie znajdą śladu rejestracji sprawa obije się o rzeczoznawcę i być moze o konserwatora (niekoniecznie) - może cie to szarpnąć na jakies dwie trzy stówki (ekspertyza). Generalnie wszystko zależy od tego na ile urzędnicy będą mili - ale obecne prawo sprzyja olditmerom (nie lubię SLD - ale to ich zasługa), więc problemów nie powinni Ci robić. Warto wrzucić go po remoncie na żółte tablice - co prawda koszt to ok. 1kPLN z przeglądem - ale moim zdaniem same plusy, bo to koszt jednorazowy - na przeglady jeździć juz więcej po tym pierwszym nie musisz, za ubezpieczenie OC płacisz jak chcesz - masz zamiar pojeździć miesiąc - płacisz za miesiąc (przynajmniej teoretycznie).
Co do remontu - warto rozejrzeć się za sprawnym motorem do niego - nie jest to aż taki problem - polecam ogłoszenia w Automobiliście lub podzwonić po samochodziarzach w jednostkach remontowych (kontakt zazwyczaj jest w ramach przetargów AMW - nawet jeśli nie ma w ofercie warto zagaić - na pewno predzej czy później dostaniesz sygnał o depozycie magazynowym typu zestaw naprawczy lub cały motor) - jeszcze do dzisiaj możesz znaleźć w magazynach WP różne rzeczy do tych pojazdów (no może nie blachy). To były bardzo popularne pojazdy więc też nie powinno być dla chcącego strasznych kosztów. Dwa lata temu taki motor na chodzie w Poznaniu sprzedawano za 1,5 zł do negocjacji - klientów o ile wiem nie było....
Blachę niestety pewnie bedziesz musiał sam sobie zrobić jeśli chcesz aby to było na odpowiednim poziomie - nie wiem jaki jest stan, ale w kraju znam tylko jednego blacharza, który robi tego typu remonty dobrze i każe sobie słono płacić (w Łodzi) - z tego powodu musiałem się sześć lat temu sam nauczyć tego fachu (gustuję w zabytkach spod znaku VW)

Aha - co do ceny zaproponowałbym gościowi nie wiecej jak 1kPLN, przekonać go należy, że odpadnie mu koszt wywiezienia na złom czy nawet cięcia gumówką (tarcze do dużych kątówek są drogie - a z 15 co najmniej ich pójdzie na pocięcie) - jeśli się nie zgodzi do dwóch patoli można jeszcze się pozastanawiać - zależnie od stanu.

Pozdroofki

IdeL

Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:40 przez IdeL, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Lublin 51
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:38 
Generał Broni
Generał Broni

sapn napisał(a):
1. ile można za niego dać?

Jak na moje oko to coś około wartości złomu.
sapn napisał(a):
2. ile by kosztował z dokł. do 2 tyś jego remont.

tego nie da sie od tak podać, remontowałem stare motocykle i powiem tylko tyle ze sporo :(
sapn napisał(a):
3. jak wprowadzić go do ruchu ulicznego - rejestracja (brak papierów)
trudne to, ale podobno się da.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]