Karlosmen napisał(a):
Jeżeli na kazdym takim miejscu będę wyciągał podobne rzeczy , to ja cie pier...... !
Ja też! Już ta kamerka to dla mnie wspaniała sprawa!
W sieci "lata" kilka filmów z niemieckich fotokarabinów i zawsze zastanawiałem się czym je robiono. Eliminujemy tu stałe fotokarabiny BSK16 na taśmę 16 mm produkowane przez Leicę - wyglądały jak bombonierka z obiektywem na najmniejszej ściance. Mocowanie Twojej kamery znajduje się u dołu i jest to model jest zasilany z sieci pokładowej, więc mógłby to byc "Robot" Muster II. Kamera ta była mocowana w pobliżu celownika strzeleckiego i uruchamiana spustem broni pokładowej. Długośc nagrania można było przypuszczalnie regulowac manipulatorem na korpusie urządzenia. Taśma w kasecie nie była długa - zaledwie 1,6 metra (BSK 16 miała aż 3,75 m!) i miała standardowe wymiary taśmy kinowej. To znaczy pojedyncza klatka miała rozmiar 2,4x2,4 dając więcej niż dobrą jakośc obrazu.
Nietety nie znalazłem ani pół zdjęcia tego urządzenia, ani nie wiem kto je produkował. Zakładam, że Siemens z wykorzystaniem optyki Zeissa. Szkoda, że nie podałeś wymiarów Twojej kamerki, dlatego proszę oceń sam: czy taśma o szerokości całkowitej około 3 cm ma tam szansę się zmieścic? Jeśli tak, to chyba mamy bingo. Jak nie, to szukamy dalej (choc łatwe to nie będzie).