Teraz jest wtorek, 21 kwietnia 2026, 21:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kamera Siemens z samolotu ?
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 21:35 
Plutonowy
Plutonowy

Właśnie wyszło na miejscu katastrofy samolotowej. Według Znawcy Historycznego ( bez umocowania naukowego ) jest to kamera rejestrująca bombardowanie lub obstrzeliwanie celów przez samolot. Chciałbym ,żeby ktoś z szanownych kolegów mógł ocenić tą informację lub zidentyfikować znalezisko. W okolicy jest kilka innych miejsc katastof lotniczych. Jeżeli na kazdym takim miejscu będę wyciągał podobne rzeczy , to ja cie pier...... ! Jest to kamera filmowa - nie ma wątpliwości - ale czy jest to aparat , czy kamera nagrywająca ciągły film - tego nie wiem. Na pewno jest to sprzęt firmy Siemens. Jutro dodam znacznie lepsze zdjęcia makro - dzisiaj nie mam już światła. Kamerę znalazł mój kolega Bolek.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 22:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie jestem może fachowcem ale tak na chłopski rozum nie przypomina to ani kamery ani aparatu. Brak miejsca na błonę, brak jakiejkolwiek optyki, migawki czy czegoś podobnego. Nawet nie ma za bardzo miejsca na to wszystko. Jest za to cała masa jakichć uzwojeń, przekaźników, przewodów... Widziałem parę kamer i aparatów z epoki i żaden nie był nawet podobny. Zresztą nie przypominam sobie żeby Siemens robił takie rzeczy... Ale oczywiście zastrzegam sobie prawo do pomyłki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 23:05 
Plutonowy
Plutonowy

Wszystkie te elementy są widoczne na zdjęciu. Wszystkie elementy , które wymieniłeś są w tym urządzeniu. Jak wcześniej napisałem jutro wkleje zdjęcia makro z dokładnym opisem . Wydawało mi sie , że nawet przy bardzo słabej wyobraźni można te elementy zidentyfikować. :fon

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kamera Siemens z samolotu ?
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 00:42 
Pułkownik
Pułkownik

Karlosmen napisał(a):
Jeżeli na kazdym takim miejscu będę wyciągał podobne rzeczy , to ja cie pier...... !
Ja też! Już ta kamerka to dla mnie wspaniała sprawa!
W sieci "lata" kilka filmów z niemieckich fotokarabinów i zawsze zastanawiałem się czym je robiono. Eliminujemy tu stałe fotokarabiny BSK16 na taśmę 16 mm produkowane przez Leicę - wyglądały jak bombonierka z obiektywem na najmniejszej ściance. Mocowanie Twojej kamery znajduje się u dołu i jest to model jest zasilany z sieci pokładowej, więc mógłby to byc "Robot" Muster II. Kamera ta była mocowana w pobliżu celownika strzeleckiego i uruchamiana spustem broni pokładowej. Długośc nagrania można było przypuszczalnie regulowac manipulatorem na korpusie urządzenia. Taśma w kasecie nie była długa - zaledwie 1,6 metra (BSK 16 miała aż 3,75 m!) i miała standardowe wymiary taśmy kinowej. To znaczy pojedyncza klatka miała rozmiar 2,4x2,4 dając więcej niż dobrą jakośc obrazu.
Nietety nie znalazłem ani pół zdjęcia tego urządzenia, ani nie wiem kto je produkował. Zakładam, że Siemens z wykorzystaniem optyki Zeissa. Szkoda, że nie podałeś wymiarów Twojej kamerki, dlatego proszę oceń sam: czy taśma o szerokości całkowitej około 3 cm ma tam szansę się zmieścic? Jeśli tak, to chyba mamy bingo. Jak nie, to szukamy dalej (choc łatwe to nie będzie).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 01:01 
Plutonowy
Plutonowy

Jutro dokonam wszelkich pomiarów i wykonam super makro zdjęcia , które ( mam nadzieję ) powiedzą więcej. Świetnie ,że kolega zadaje pytania bardzo ukierunkowane. Badanie wizualne tego urządzenia powinno dać pogląd co do jego parametrów. Jest to urządzenie Siemens'a ponieważ na obudowie jest znak firmowy. Może dokładnie go teraz nie widać , ale jutro będzie go można w całości zobaczyć. Chciałem dzisiaj koniecznie zacząć temat , stąd te słabe zdjęcia. Jestem bardzo podniecony znaleziskiem stąd mój pośpiech. Oczekuje fachowych pytań i sugestii co ewentualnie mógłbym tam jeszcze zmierzyć. Jutro rano lecę szukać kasety z filmem - czuję po kościach ,że gdzieś tam sobie na mnie czeka.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kamera Siemens z samolotu ?
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 02:14 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Korup napisał(a):
(BSK 16 miała aż 3,75 m!)

Witaj Karlosmen i Korup ,
BSK 16 (Ballistische Schußmeßkammer 16) miala az 15 m filmu ,transportowal go maly silniczek elektryczny - jednorazowe nagranie bylo jednak automatycznie blokowane po 3,75 m co umozliwialo nagranie 4 filmów o dlugosci okolo 43-57 sekund podczas jednego lotu.
A „Robot“ Muster II robil jedynie pojedyncze ujecia, wiec 1,6 metrowa klisza w zupelnosci wystarczala. Byl tez w przeciwienstwie do BSK 16 napedzany sprezynowo (transport kliszy).

Zycze Karlosmen szybkiego znalezienia kasety, niestety i tak juz tamtych ujec nie da sie uratowac , nawet jesli bylaby cala :(
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 04:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Uff... :roll:
No to dodajmy do juz znanych BSK 16 i „Robot“ Muster II (Luftwaffe) jeszcze jedno urzadzenie wykorzystywane przez niemieckie wojska, to Twoja wlasnie Karlosmen :) - produkcji "Siemens & Halske AG" z Berlina, nie wiem czy w ogóle miala jakies oznaczenie numeryczne, byla po prostu produkowana na potrzeby wojska i tak sie zwala. Zdaje sie 10m kliszy 16mm , dwa kolory obudowy: zielony i czarny. Rok produkcji tez nie znany, prawdopodobnie od poczatku drugiej wojny. Naped elektryczny - ale to po szczatkach juz widac.
Nawet nie wiem, czy sluzyla równiez w operacjach Luftwaffe (czy byla montowana na pokladach samolotów) czy tylko dla dokumentacji i produkcji swych propagandowych podbojów juz na ziemi. Choc to okienko u boku wyglada jak taki "katomierz".
Bo chyba jak ja odznalazles Karlosmen to przy tym motylku nie bylo zadnych blach ?

Tak to cacko wygladalo w oryginalnym stanie :

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 17:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

greyhawk1 napisał(a):
Nie jestem może fachowcem ale tak na chłopski rozum nie przypomina to ani kamery ani aparatu. Brak miejsca na błonę, brak jakiejkolwiek optyki, migawki czy czegoś podobnego. Nawet nie ma za bardzo miejsca na to wszystko. Jest za to cała masa jakichć uzwojeń, przekaźników, przewodów... Widziałem parę kamer i aparatów z epoki i żaden nie był nawet podobny. Zresztą nie przypominam sobie żeby Siemens robił takie rzeczy... Ale oczywiście zastrzegam sobie prawo do pomyłki.

faktycznie, nie jestes fachowcem. Tyle że... nie trzeba byc fachowcem zeby dostrzec w tym slady "jakiejkolwiek optyki, migawki czy czegoś podobnego"

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 20:47 
Plutonowy
Plutonowy

Dodaję zdjęcia makro lepszej jakości. Moje przemyślenia są następujące : kamera mogła być używana na pokładzie pojazdu np. samolotu ponieważ jest zasilana napięciem 40V i ma gniazdo sterowania - trzy bolce . Musiało to być urządzenie stacjonarne. Opis do zdjęć jest w ich tytułach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 20:51 
Plutonowy
Plutonowy

Zapomniałem o znaku firmowym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 21:53 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A ja znalazlem jeszcze dwie kolejne fotki, druga potwierdzalaby uzytkowanie tejze kamerki przez sily lotnicze. Conajmniej jako taka widnieje w opisie. Widzialem gdzies, ze byla zasilana napieciem 36V , wiec pasuje i gniazdo (40V) i sama teoria jako urzadzenie stacjonarne. Niektóre zródla podaja nazwe "Siemens Registrierkamera" i datuja rok produkcji na okolo 1940. Pierwsza fotka to eksponat muzealny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 22:32 
Pułkownik
Pułkownik

RoArt, jakbyś po Twoich powyższych wypowiedziach rzucił mi "morda w kubeł", to bym tak bez zastanawiania się zrobił. Dziękuję Stary za sprowadzenie na ziemię. Masz wspaniałe dane na temat kamery Siemensa. Czy można poznac źródło? Przy okazji sądzę, że szczęśliwy właściciel jej wspaniałych pozostałości jest usatysfakcjonowany?
Cieszę się Panowie, że mogłem się tylu rzeczy dowiedziec. Dziękuję!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 maja 2007, 23:24 
Plutonowy
Plutonowy

RoArt , wydaje mi się że zdjęcie z Twojego postu "siemenskrieg2.jpg" jest lustrzanym odbiciem ? Takie miałeś , czy się niechcący "odbiło" ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 maja 2007, 00:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Sorry, ale ja nie widze lustrzanego odbicia.

[ img ]

Jedynie na tej srodkowej fotce mozliwa bakelitowa oslone. Porownaj zreszta z ta Twoja dokladniej.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 maja 2007, 11:28 
Plutonowy
Plutonowy

Nie , no wszystko ok . Byłem wczoraj nieco zmęczony i mi się coś pokręciło. :kolko

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]