Teraz jest niedziela, 29 marca 2026, 16:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fiat 508
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 17:01 
Sierżant
Sierżant

Witam
Z jakiego modelu fiata 508 pochodzi ta tabliczka ? furgon ?- a może łazik?
Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Fiat 508
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 19:22 
Specjalista
Specjalista

Tabliczka z Polskiego Fiata 508 w wersji III.
"W instytucjach i jednostkach Wojska Polskiego używano etatowo samochody Polski FIAT 508 III we wszystkich odmianach wojskowych i cywilnych. Najbardziej rozpowszechniony w tej służbie był jednak łazik, furgon, zwłaszcza otwarty oraz osobowy z zamkniętym dwudrzwiowym nadwoziem ."
http://www.polskie-auta.pl/stara/508.htm
Wersja "lazik" posiadala oznaczenie : W ?
Czy tez Polski 508 ,jako ze produkowany w Warszawie, posiadal oznaczenie W ?
Czym jest skrot WT ?
:hmmm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 20:11 
Sierżant
Sierżant

A no właśnie o fiacie 508 to ja sobie poczytałem tyle te oznaczenie WT ?Może sugerowac się brakiem ładowności - wtedy to łazik tak? z drugiej strony 800kg.masy własnej .łazik wygląda na lekki samochód z tego co czytałem waga była w granicach 760 kg.w sumie nie duża różnica .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 13:10 
Generał Broni
Generał Broni

Polski Fiat 508/III "Junak" standardowo budowany był jako dwudrzwiowa kareta (w wersji eksportowej-4 drzwi) z nadwoziem tłoczonym z blachy. Na bazie samochodu osobowego zaprojektowano i zbudowano także samochód z dwuosobową kabiną i platformą towarową, furgon i na jego bazie sanitarkę oraz wojskowego łazika.
Z tego co wiem pierwsze łaziki w wersji zwykłej zbudowano w 1936r. a wersję terenową-przekonstruowany tylny most, zwiększony prześwit i zmienione opony-w 1937. Łącznie terenowych wyprodukowano ok. 1500 szt.
Masa własna "blaszanki" oscylowała w granicach 760-800kg więc tabliczka raczej nie jest od lżejszej wersji terenowej. Przypuszczalnie pochodzi od standardowego PF 508/III "Junak" z odbiorem wojskowym, co w niczym nie umniejsza wartości fanta.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 17:45 
Sierżant
Sierżant

a WT ? to jest własnie typ tego fiata .dodam ze miał zapasowe koła po bokach i malowany na ciemny khaki . może się teraz wygłupię wt wóz techniczny? a 35 to wzór?zamieszczam zdjęcia częsci może pomogą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 21:01 
Generał Broni
Generał Broni

WT-35 to jest jasno napisane:[ Zatw.modelu. ] Po prostu sygnatura pod jaką są dokumenty dotyczące zatwierdzenia tego modelu do produkcji. Poza tym normalna praktyką było, że w nazwie umieszczało się litery nazwisk konstruktorów. Opracowanie łazika prowadził na pewno Tadeusz Tański. Kto mógł być drugim inżynierem od tego projektu?

Łazik w wersji wcześniejszej miał 2 koła zapasowe na zewnątrz tylnej ściany nadwozia. W wersji późniejszej koła były wpuszczone w przednie błotniki po lewej i prawej stronie.

Skąd wiadomo, że ten konkretny egzemplarz miał tak właśnie umieszczone koła zapasowe?
Sączysz informacje po troszeczku a my się gimnastykujemy z identyfikacją.

C.

Właśnie natrafiłem-pierwszym, najważniejszym konstruktorem łazika był inżynier Wiśniewski. Być może to właśnie brakujące oznaczenie- Wiśniewski Tański-(19)35.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 01:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Według A.Jońcy Polski Fiat 508 III\W Łazik z 35tego roku
otrzymał literkę "W" z powodu militarnych konotacji.
Bracia Ordowscy z W-wy robili w latach 37-38
wersję nadwozia dla patroli telefonicznych.
Może o to chodzi?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 01:23 
Sierżant
Sierżant

na zdjęciu dodałem częsc na której było umieszczone koło zapasowe i na 100 procent jest z tego modelu a jesli to W.T . jest Wiśniewski Tański w takim razie łazik a nie junak . po prostu chcę rozszyfrowac to co jest zapisane i jak bym wiedział nikogo bym nie gimnastykował z identyfikacją . dodałem fotkę na której widac tą częsc pewnie była identyczna jak w łaziku .prosze się nie denerwowac ale te wszystkie informacje są dla mnie cenne bo i niby skąd mogę wziąc jakąś wiedzę na ten konkretny temat .
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 10:04 
Generał Broni
Generał Broni

Myślę, że najprościej będzie wejść w wyszukiwarkę na "Odkrywcy"i wpisać Polski Fiat 508 Łazik". Tam jest wątek (zawierający masę informacji i zdjęć (ponad 120 stron do otwarcia) istniejący od 2004r.

Powodzenia.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 14:51 
Kapitan
Kapitan

nie śmiejcie się - ale mam inną teorię, znalazłem takie dane:

"Polski Fiat 508/III wz. 35 furgon (odkryty)" - podobna rzecz pisze w kilku miejscach. Więc skoro wz35 to furgon odkryty - to może po prostu WT35 to furgon zamknięty?

Dobra - po przeczytaniu troszkę o wozie mam swoją teorię:

WZ - wóz zaopatrzenia - czyli furgon otwarty
WT - wóz techniczny - były np. to radiostacje :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2011, 10:13 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Siedzę w temacie Polskich Fiatów 508 od ponad 5 lat. Osobiście bym się skłaniał ku wersji iż tabliczka ta pochodzi od Łazika tak zwanej II serii z długimi błotnikami i kołami po bokach. I serię stanowczo wykluczałbym przede wszystkim z uwagi na rok produkcji jak i ze względu chociażby na to zdjęcie: http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/508.jpg , zwróćcie uwagę na numer rejestracyjny ten i ten z tabliczki. Oba samochody dzieli jedynie 8 numerów, zaś ten ze zdjęcia jest łazikiem II serii. Brak wybitej ładowności na tabliczce ze zdjęcia sugeruje iż jest to łazik, a nie furgon gdzie ładowność była by podana. Zaś skrót WT - rozszyfrowałbym jako Wojskowy Terenowy, a WZ - Wojskowy Zaopatrzeniowy. Ale to niestety jest to gdybanie gdyż niestety nie zachowało się archiwum PZInż czy też FSOiP, a dostępne pozycje literatury na rynku nie wyjaśniają wszystkiego do końca, a nawet nie pozwalają jednoznacznie określić ile zostało wyprodukowanych Fiatów 508 w wszelakich wersjach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2011, 11:13 
Specjalista
Specjalista

Zycho napisał(a):
Osobiście bym się skłaniał ku wersji iż tabliczka ta pochodzi od Łazika tak zwanej II serii z długimi błotnikami i kołami po bokach.

Przeciez na tabliczce napisany (wybity) jest numer serii. 508-III, czyli seria trzecia.(?)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2011, 12:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Szary Wilk napisał(a):
Zycho napisał(a):
Osobiście bym się skłaniał ku wersji iż tabliczka ta pochodzi od Łazika tak zwanej II serii z długimi błotnikami i kołami po bokach.

Przeciez na tabliczce napisany (wybity) jest numer serii. 508-III, czyli seria trzecia.(?)

Tak, owszem. Tylko ze to dotyczy ogólnego podziału. Tak skrótowo, jak dość powszechnie wiadomo Polskie Fiaty 508 były najpierw montowane od 1932 roku na licencji fiata w P.Z.inż. fot. http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0725172737 - tak wyglądała seria I. Następnie powstawały Polskie Fiaty II serii, model przejściowy z drzwiami otwieranymi pod wiatr - wyglądały tak: http://motowynalazki.blogspot.com/2011/ ... -roku.html , przy czym użycie w przypadku tego pojazdu nazwy handlowej Junak uważam za nie prawdziwe, jak i datę produkcji uważam za błędnie podaną, choć do tej pory nigdzie nie natrafiłem datę rozpoczęcia produkcji tego modelu, a jedynie jest znana data zakończenia. Do dziś wiem o 4-5 zachowanych egzemplarzach.
Polskie Fiaty 508 III serii (do dziś zachowanych jest najwięcej bo około 35-40szt. znanych) http://www.otowroclawpowiat.pl/foto_art ... c01840.jpg , na podstawie tego modelu opracowano pochodne - wersje z nadwoziem 4-drzwiowym, furgon, ambulans, spider, furgony pocztowe, skrzyniowe, podwozia do zabudowy oraz Łazik.
W przypadku łazików występuje dodatkowy podział na serie Wczesną (określaną nieraz jako I - do dziś nie zachował się żaden egzemplarz) http://www.polskie-auta.pl/stara/508-12.jpg i serię Późną (seria II - do dziś wiem o zachowanych 3 egz.) - http://www.polskie-auta.pl/stara/508-8.jpg lub http://www.otowroclawpowiat.pl/zdjecie_ ... 67926&nr=9

Fakt. Może nie fortunnie użyłem tu określenia II serii, powinienem napisać to jako: Łazik seria późniejsza z długimi błotnikami i kołami po bokach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:10 
Szeregowy
Szeregowy

Jako, że chodzi o "zatw. modelu", czy litery WT nie mogą być po prostu skrótem od "warunki techniczne" jakie ów model musiał spełniać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 21:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Posiedziałem troszkę nad tematem i w planach modelarskich z 1977 autorstwa Witolda Jelenia doszukałem się takiego zdania cyt. ,, Pojazd skonstruowany w Biurze Studiów PZInż. przez M.Świerczyńskiego pod kierunkiem inż. T. Tańskiego. Budowany specjalnie dla potrzeb wojska w wersji zwykłej i terenowej.'' Jak dla mnie jest to tajemnicze WT i WZ.

Wersja terenowa od zwykłej różniła się w zasadzie oponami (większe i terenowe) oraz przekładnią tylnego mostu. Wersja terenowa została opracowana w 1937 roku, zaś zwykły łazik w 1936. Oczywiście napęd pozostał 4x2.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]